13 juni 2017 om 14:54
Lezerscolumn van: Kim Longwood
Kim Longwood

Good Vibes

Superficieel zonder schaamte

102

Meer dan ooit tevoren speelt uiterlijk een grote rol in onze samenleving. Met de opkomst van social media is de fixatie op schoonheid ongrijpbaar vermenigvuldigd. En zoals met elk groots fenomeen is ook de beweging die hier tegenover staat ontzettend aanwezig. Er wordt gevochten voor de gewichtigheid van innerlijke schoonheid en de waarde van imperfecties. Echter is deze situatie een lastige, omdat smaak persoonlijk is. De geldigheid van elk soort schoonheid is een individuele variabele. Het zou dus mogelijk kunnen zijn om hieruit te concluderen dat mooi ook lelijk is en lelijk ook mooi.

Genieten van schoonheid is iets waar ik mezelf compleet in kan verliezen. Uiterlijke schoonheid van de mens heeft de meeste grip op mijn ziel. Rond de tijd dat mijn puberale brein in werking kwam heb ik een obsessie ontwikkeld voor mannelijk én vrouwelijk schoon.
Ik heb altijd van mezelf geweten dat uiterlijk een grote rol speelt in mijn verlangen naar iemand. Hoewel uiterlijke kenmerken een reflectie kunnen zijn van het innerlijk, zijn ze ook gewoonweg een gegeven. Daarom staat schoonheid voor mij in het teken van lust. Het ontwaakt een primair gevoel. Lust op het eerste gezicht, daar geloof ik heilig in. Liefde daarentegen staat voor mij gelijk aan het erkennen van jezelf verliezen in iemand zijn innerlijke schoonheid.

Het is ons allemaal weleens overkomen op slag verlust te zijn, maar na verdere inspectie het tegenovergestelde te voelen voor de persoonlijkheid van de nieuwe vlam. Teleurstellend? Misschien voor sommige mensen, maar dit hoeft niet zo te zijn. Want waarom is het ook niet gewoon prima om lust te delen, in plaats van altijd maar te verwachten dat er meer dan dat moet zijn? Het is een kunst om op te gaan in schoonheid zonder je daarvoor te schamen. Er wordt ons namelijk opgelegd dat we verder moeten kijken, dieper moeten gaan, iemand écht moeten leren kennen. Het hokje waar we passie in plaatsen is een fabel die onnodige druk op ons uitoefent en soms zelfs de vrijheid om te genieten van het onbekende wegneemt.

Meer mensen verdienen het om de straffe blik van de samenleving van zich af te schudden en uit te komen voor de waardering van schoonheid. Het is geen zonde om toe te geven aan diepe verlangens gebaseerd op niets minder dan de aantrekkelijkheid van een man of vrouw. Ga op in iemand. Ga op in de zachtheid van zijn huid, de vlammende gloed in haar ogen, elke dimensie van verleiding, zonder hiervoor je excuus aan te bieden.

102