14 juni 2017 om 10:31
Lezerscolumn van: Karel Kraakman
Karel Kraakman

Actueel

Jachtseizoen

Deze column in de krant?
24

Half oktober t/m begin januari trekken ze over de landerijen: de jaqers.
Je moet het niet alleen leuk vinden, maar er ook wat geld voorover hebben. Je hebt namelijk nogal wat te investeren voordat je dat konijn, haas of die fazant enz. om mag leggen.

Eerst een verplichte cursus. Daarna: Kleding en schoeisel. Van warme truien, thermisch ondergoed, regenkledij, speciale jassen, jachtlaarzen tot aan rugzakken of tassen uit degelijke waterafstotende materialen. En dan komen zaken zoals: speciale vaste messen of een plooibaar exemplaar. Kompas, gps, (wild) camera, verrekijker, Munitiekoffer en jachtgeweer. Thuis nog een kluis voor die munitie en het geweer.

Om te beginnen zul je van meer dan € 2.000 uit moeten gaan. Hou ik het nog goedkoop. Als het allemaal lukt ? Mag je vanaf opening jachtseizoen mee met gevorderden- en mag je een haas- of fazant schieten.
Saillant detail: diepvrieskipje in supermarkt kost je doorgaans nog geen € 5.00. Maar ja, de kick van iets uit een supermarkt diepvries pakken zal wel een beetje anders zijn.

Een echt gedreven en gepassioneerde jager, die er geld tegen aan smijt, voor die kan het allemaal duurder. Hij kan gaan voor een geweer voor een bedrag waarmee je een autootje kopen kunt. En als we bij zo iemand de absurde tegenstelling zien tussen de prijs van de complete jager die daar dan op het veld loopt en het kleine nietige beestje waarop ie loert, dan zou dat bijna je lachspieren activeren. Het doet me sterk denken aan:

Nu is bovenstaande misschien wat kort door de bocht, iets te zwart wit geschilderd. Te veel gefocust op een deel- een onderdeel van de jagerij. Ik weet het. Misschien doe ik ze dus zelfs wel iets te kort. Maar toch ? Als ik ze zelf vanaf oktober in de praktijk, over de landerijen bezig zie ? Brrrrrr....

24