Duurzaam Printen

Karel Kraakman 29 mei 2017

U kent dat: printen… en dan is de inkt op. Oke, gewoon ff nieuwe kopen. Wat is het probleem ?
Hét probleem is de prijs. Ik beschik helaas over een D??? Printer. Nuja, wat: ‘helaas’, betreft, hij doet het goed hoor, dus over de technische kant van de zaak hoort u mij niet. Hij werkt gewoon altijd goed. Wat dat aspect betreft ben ik best tevreden.

D??? Inktcardridges zijn echter (voor zover mij bekend) niet gewoon te koop in de winkel. Je moet ze via hun website bestellen. Ik heb er altijd twee nodig. Kleuren en Zwart/Wit. Hoge capaciteit (inkt vliegt er door). Inclusief verzendkosten zit ik zo rond de negentig Euro. In Guldens omgerekend bijna FL. 200. Ik geef dat maar even aan om te laten zien hoe belachelijk hoog die prijzen zijn.

Voor onder de € 40 heb je al een nieuwe printer met inktcardridge erin. Omgerekend een kleine FL. 90. Lijkt me nogal een verschil. Met andere woorden: als de inkt op is, ben ik misschien wel een rund, als ik niet met een nieuwe printer stunt ?

Nu zit de mens zo in elkaar, dat we dat vaak toch niet doen omdat de aanwezig zijnde printer ons goed bevalt. Mijn D??? Printer, werkt dus in technische zin bezien perfect. En daarbij: het kopen is weer zo’n gedoe. Ook zijn dat wat muisklikjes. Je moet hem in ontvangst nemen, thuis aansluiten, bij niet werken terugsturen en gaat u zo maar door.

Dat alles overwegende, bestel ik zuchtend toch maar weer die cardridges. Het bedrijf van D??? die weten, dat statistisch bezien, er weinig mensen zijn die bij opraken inkt een nieuwe printer kopen. Door gebruikers wordt dat weleens geopperd, maar doen ? Dàt is toch nét weer ff wat anders.

Het vreemde is dat deze wereld (buiten Trump), de mond vol heeft over milieu, natuur, klimaat (Parijs), enzovoorts. Maar je bent dus eigenlijk wel gek als je je oude printer niet dumpt als de inkt op is. Tsja, en of je dan nog duurzaam print ?
Duurzaamheid ? Alleen als het niet ten koste van verdiensten gaat.