Afslankdiscipline

Karel Kraakman 23 mei 2017

Tsja, en dan bekijk je jezelf op een bepaald moment eens, en kom je tot de conclusie dat je te dik bent. Wat nu ?
Je bent al op leeftijd, dus zo rank en slank als een teenager, dat zit er niet meer in, welk dieet je ook volgt. Opties daarvoor, om die te volgen, die zijn er genoeg. Zomaar eens een linkje van Internet geplukt:
http://slankr.nl/dieetboeken-een-compleet-overzicht/

De vraag is of het op een dieet gaan, je echt gaat helpen ? En daarna, wat dan ? Ook denk je misschien in termen van bewegen. Wel ik kan u zeggen dat bewegen goed is. Prima, maar om echt af te vallen is het verminderen van de hoeveelheid voedsel die u tot dusverre tot u nam het allerbelangrijkste. Vergelijk het eens met een sporter. Die spant zich een middagje in op het voetbalveld, maar laat zich daarna in de kantine vol lopen met patat, snacks en bier… Gezellig en leuk, zonder meer. Maar weg zijn de effecten van dat ‘gezonde’ sporten en in beweging zijn. Het draait dus primair puur en alleen om voedsel, en zo goed als, niets anders !

Nu is het onmiskenbaar zo, dat het echt werkelijk iets aan je gewicht willen doen, moeilijk is- en blijft. U zult mij niet horen zeggen dat het makkelijk is. Want dat is het niet. Punt uit. Misschien heb je er zelf ook nog nooit iets aan gedaan. Je at en dronk gewoon zoals je het altijd al had gedaan. En het gaf (nog) geen problemen. Sinds echter de laatste jaren merk je bij jezelf een kentering. Je vindt dat er nu iets moet gebeuren.

In dat geval, zeg ik u: al die diëten… het zal niet werken. Ook het slikken van bepaalde pillen niet- en wat u maar meer gaat verzinnen. Het enige wat helpt is: d i s c p l i n e… Discipline heeft u nodig- en verder niets. Weg met al die boeken & diëten. Het enige dat nodig is, is: discipline.

U dwingt zich, om te beginnen gewoon minder grote hoeveelheden voedsel naar binnen te werken. Ook niet vaker dan drie keer per dag eten en begin eens met 20% minder iedere keer. In het begin mag dat nog, als u dat gewend was ? de ongezonde voeding zijn, die u gewend was. Het gààt namelijk als eerste om het verminderen van de hoeveelheden.

Dan komen natuurlijk hongergevoelens op. Deze verdrijft u met Groene Thee Standaard versie. Dat werkt prima. Het spreekt vanzelf dat als u eenmaal een weekje- of desnoods twee weekjes de hoeveelheden onder de knie hebt, u langzamerhand overgaat op steeds gezondere voeding. Maar blijf vasthouden aan verminderde hoeveel heden.
Dit alles heeft zo goed als maar met 1 ding te maken: discipline !