7 oktober 2017 om 18:39
Lezerscolumn van: alex van Velde
alex van Velde

Good Vibes

Sven de Man die spelen kan

Deze column in de krant?
14

Ik kwam om 20.30 uur aan bij de Concertzaal van Vredenburg. Het was een doordeweekse herfstavond.
Ik verwachtte drukte. Maar het was stil.

Geen drukte van concertbezoekers op de galerij of bij de bar. Was het concert van Van Morrison afgelast ?
Er brandden felle neonlampen over hele breedte van de ruimte. Aan de bar stond de barkeeper verveeld een glas op te poetsen. Ik deed de deur naar de zaal open. En stapte voorzichtig naar binnen. Mijn pupillen prikkelden in mijn oogkassen. Het was opeens zwart voor mijn ogen. En druk en warm tegelijk.

Ik was uitgenodigd door mijn broer, die een grote fan was van de muziek van Van Morrison. Hij vertelde vol overgave over de stem van deze zanger, die ik alleen kende van het liedje -Gloria van Them- uit de Top 2000. Maar over zijn podiumoptreden was mijn broer niet altijd te spreken. Meestal stond hij als een oude geïrriteerde man op de bühne vertelde hij. Zijn band met veel blazers werd door zijn strakke hand geleid. Van Saxofonist tot gitarist, als een oude maestro die het voltallige Concertgebouworkest dirigeerde.

Ik moest aan dit concert denken, toen ik vrijdagavond de zaal van het Patronaat van Haarlem betrad. Ik was laat. De zaal was vol. En er werd geroepen : ga Spelen dan.
Iets na achten kwam de band op . En trakteerde ons op een concert om het vierde album -Rapture-te promoten. Samen met zanger Ivan Peroti. Wat een geweldige artiestennaam is, want hij zingt misschien wel beter dan Pavaroti. En drummer Joost Kroon, gitarist Tim Eijmaal en bassist Glenn Gaddum.

Ik stond achterin de zaal, maar werd naar voren gedreven door de aanstekelijke muziek als Odysseus die gelokt werd door het gezang van de sirenen. Want luister eens naar Hero en Choosy lover.
https://www.youtube.com/watch?v=9OKn_4ErdZY

Bij het podium zag ik een blonde vrouw van middelbare leeftijd elk liedje meeplaybackte. Een trouwe fan, misschien wel een groupie. Want zij leek heel geïnteresseerd in de zanger Ivan, die zich als een ware Adonis over het podium bewoog. Hij zong en zij kreunde mee op één van de toegiften.
Na het concert, klom zij het podium op om hem te zoeken. Zij had bloemen in haar handen.

Sven Hammond een geweldige band met goede muzikanten, die deze maand door Nederland toeren. Nog te zien in Zwolle, Amsterdam en in Utrecht op een doordeweekse donderdagavond (19-10). Ik zou elke Utrechter aanraden er heen te gaan . Want Swen is De Man.

14