AAP NOOT JET : Ruimte voor Nieuwe Scholen

alex van Velde 21 jun 2017

Er woedt een schoolstrijd zegt de Burgemeester. Op basis van artikel 23 van de Grondwet staat het ieder vrij om een school te beginnen. Niet een strijd voor bijzonder onderwijs maar voor onderwijs van het Nieuwe Leren. En de staatssecretaris Dekker van onderwijs, welliswaar demissionair, ondersteunt het.

Er is een nieuwe wet in de maak die meer ruimte voor nieuwe scholen gaat bieden. Daarom zijn er de laatste tijd allerlei initiatieven voor nieuwe onderwijsconcepten. Uiteraard wordt er nog wel vooraf getoetst op de kwaliteit en of er voldoende animo voor is. Maar het wordt heel makkelijk gemaakt : een kind kan de was doen.

Maar het leidt ook tot fricties. Zoals in de gemeente, waar ik woon. Het lijkt wel of de nieuwe schoolstrijd in alle hevigheid is losgebrand. Waarbij het gaat om de keuze voor of tegen nieuwe onderwijsconcepten.

Zo krijgt de één de kans om het nieuwe leren te promoten. En de mogelijkheid volgens de burgemeester om een school te stichten. En de ander wordt genegeerd.

Het nieuwe leren is projectgericht onderwijs. Waarbij de kinderen zelf bepalen hoe en wanneer ze leren. En de vaardigheden ontwikkelen, die nodig zijn om in 2032 de arbeidsmarkt te betreden. Voor de kinderen van de Millennials, die opgegroeid zijn met Carlo Boszhard en Irene Moors van Telekids en Pokémon. Hun kinderen op hun beurt zitten met hun ipad en iphone op de bank , terwijl ze de magnetron maaltijd voorbereidden.

Maar is de ‘Steve Jobs ‘school dan de oplossing, die de minister Jet, zoekt met haar beleid gericht op meer ruimte voor nieuwe scholen ?

De nieuwe school wil in het schooljaar 2017/ 2018 starten met haar jaarprogramma. De huisvesting wordt door de gemeente geregeld. Deze huisvesting was echter gepland in de leegstaande lokalen van een bestaande school. De leerkrachten van de bestaande school kwamen in verzet. Zij wilden niet in hetzelfde gebouw als deze nieuwlichters vertoeven. De gemeenteraad gaf aan dat de bestaande school kan starten ook als er procedures lopen over de huisvesting.

Het schoolbestuur van de bestaande school zou zich rot moeten schamen. Als ik hen was zou ik de procedure over de toewijzing aan een ander schooltype direct staken. Want als je wel doorzet, geef je voor jezelf een brevet van onvermogen af. Omdat je gefaald hebt om de lokalen met je eigen schooltype vol te krijgen.

De enthousiaste ouders en de nieuwsgierige kinderen (35) kan je niet in de kou laten staan. Ik zou zeggen : Maak ruimte, en geef ze van Jetje.