Mijn dorp zit niet lekker in zijn fontanel

Johan Hockelmann 15 nov 2017

Aan meneer de burgermeester, burgervader, Mister Mayor, Tom! (Mag ik Tom zeggen? Of is dat stom, Tom?)

Ik kom uit een dorp en ben hier al 23 jaar aan verbonden. En voor de mensen die dit dorp (Drachten) niet kennen: een impressie.

Je zou het kunnen kennen door zijn uitstraling, gemoedelijke sfeer tijdens het uitgaan en natuurlijk de overvolle winkelstraten op zondag.

Sorry, dat was Groningen wat ik net beschreef.

Drachten is namelijk precies het tegenovergestelde van dat alles. Allereerst straalt Drachten helemaal niks uit. Waar vele steden en dorpen proberen om oude straten en gebouwen intact te houden, denkt Drachten daar heel anders over. Oude gebouwen worden geheel platgegooid en alles moet nieuw. Neem de oude ambachtsschool, dit pand wordt helemaal gesloopt om er een spiksplinternieuw schoolgebouw neer te zetten. Uitstraling wordt vervangen door een compleet nieuw winkelcentrum met leegstand. Tenzij ze willen uitstralen wat er omgaat in het hoofd van een gemeenteraadslid, dan is dit goed gelukt.

Dan de gemoedelijke sfeer tijdens het uitgaan. Wat er niet is, kan ook niet worden beschreven.
Als ik na een avondje stappen een kroeg uitloop verwacht ik niet heel veel. Op z’n minst een bekende die hallo zegt, of een man die probeert tegen een muurtje aan te plassen. Maar niet 4 politiewagens voor een deur terwijl de agenten proberen een groep jongeren uit elkaar te halen die nou niet bepaald aan het knuffelen waren.

En dan het meest afwezige in Drachten, de overvolle winkelstraat op zondag. Oké, toegegeven overvol zal het waarschijnlijk niet meer worden. Op een paasmarkt na, welke altijd goed bezocht wordt door stilstaande ouders met kinderwagens, is er over het algemeen niet veel drukte in de straten. Sterker nog, Dafne Schippers zou er kunnen trainen en nog zou er niemand last van hebben. Je bent als gemeente jezelf ontzettend in de weg aan het zitten. Er is een grote vraag naar een koopzondag, nu gaat het ook nog eens om slechts twee specifieke zondagen, de weekenden voor kerst. Alsnog hou je voet bij stuk. Je jaagt je eigen inwoners naar andere dorpen en steden om vervolgens heel verbaasd te zijn over het feit dat er nogal wat leegstand is.

En dan het mooiste, in een interview gaf je aan de zondagsrust te respecteren wat trouwens goed gaat als je zelf in Leeuwarden woont waar elke zondag een koopzondag is maar oké, goed verhaal.

Het is jammer om te zien dat, anno 2017, makkelijke dingen nog zo moeilijk kunnen zijn.