8 augustus 2017 om 15:07
Lezerscolumn van: Job Willems
Job Willems

Actueel

Bloggende Modaalridder

Deze column in de krant?
24

Het was in de avond en ik kwam aan bij onze galerijflat in Beverly Buitenveldert. In deze flat woonde een mix van starters, Indische expats en demente bejaarden (er waren namelijk geen verpleeghuizen meer). In de lift voorkwam ik net op tijd dat mijn demente buurman zijn GreenEgg weggooide omdat hij dacht dat er Fipronil in zat.

Al thuiskomend zat mijn vriendin aan haar blog te werken dat in het blad Z.O.Z. (Zie Oud Zuid) zou verschijnen. “Er is een rapport uitgekomen over de middenklasse van de WRR” begon ik. “En?” vroeg ze. “Niet veel belangrijks, maar weet je wat het ergste is Fleur?” “Dat ik de inkomens bekeek en dat wij tot die middenklasse behoren!” “Wij zijn de Job Sixpack en de Fleur Normalverbraucher!” Ze knipoogde en zei “Ja moet je een keer wat meer verdienen!” “Het zijn gezinsinkomen mop, dus die 12.000 die jij met yogalessen en blogs toucheert per jaar zitten er ook bij”.

We waren echt de sloebers van Zuid bedacht ik me, met 60.000 bruto per jaar. Zie Oud Zuid… Jaja, het enige wat wij hadden is Zicht Op Zuid vanaf 8 hoog. Fleur zei “Ik ga m’n blog posten en naar yoga, blijf jij lekker piekeren Job Modaal?". “Zeker, Namaste niet te lang he?!" reageerde ik quasi gevat.
Fleur was het corporate juristenleven een jaar geleden zo zat en wilde meer zingeving. Met mijn inkomen erbij kon ze haar baan opzeggen en toegeven aan haar cri de coeur. Stiekem was ik soms jaloers op haar, ik stond op rond 7 uur in de ochtend en dan kon ik lekker in het pak van de maatschappij naar kuttoor. Terwijl zij lekker uitsliep tot 9 a 10 uur, iets op Instagram gooide, ’s avonds een Yogales gaf en wat blogde over healthy food. Ik moest toch doorwerken, want als ik ook zou bloggen zaten we ondermodaal, hoe erg zou dat zijn?

Soms vroeg ik me af wat beter was, bij ons gaat namelijk elke 15e van de maand de vlag uit.. En ja dan bedoel ik dat de vlag uitgaat en wij binnenblijven, met 100 euro aan teruggave hypotheekrenteaftrek! De roverheid gaat namelijk los op de Modaalridder: Afvalstoffenheffing, Leidsontzet waterduinbelasting, rioolheffing, eigen bijdrage ziektekosten, 46% to 56% belasting op vakantiegeld. Meanwhile werden de demente bejaarden niet eens opgevangen door de overheid.

Terug op kantoor kreeg ik mijn jaarlijkse verhoging. 80 euro. “Bruto?” vroeg ik? “Ja uiteraard!”, snauwde de HR manager. “Hou maar" zei ik. "Ik schrijf wel een column, dat is tenminste 50 netto”. Thuisgekomen bij de galerij, liep de demente man met de GreenEGG weer voorbij...

24