De invloed van sociale media

JKrabman 6 apr 2017

De laatste tijd hoor je het al heel vaak op het nieuws. Sociale media heeft een slechte invloed op jongeren. Hierover zijn de meningen sterk verdeeld. Ik ben het zelf heel erg eens met deze stelling. Als je vergelijkt met hoe jongeren vroeger met elkaar omgingen was het heel anders.

Door de ontwikkelingen in de sociale media door de jaren heen is het persoonlijke contact tussen de jongeren onderling sterk verminderd, doordat alles via de telefoon gaat. Bijvoorbeeld via WhatsApp, Facebook e.d. Ook door het vele gebruik van sociale media onder jongeren ontstaat er veel slaaptekort door het nog laat op de telefoon bezig zijn met alle media voor het slapen gaan. Gevolg hiervan is dat school er op achteruit zou kunnen gaan. Omdat de jongeren elke minuut van de dag bezig zijn met hun telefoon is er vaak geen tijd voor huiswerk, en door het slaaptekort gaat het concentratievermogen achteruit. Door het makkelijk aanmaken van fake accounts op bijv. Facebook is het tegenwoordig een fluitje van een cent om iemand belachelijk te maken op het internet en om het iemand heel moeilijk te maken in het dagelijkse leven. Voor, met name meiden, kan het ook hele groot nadelen hebben op hun zelfverzekerdheid. Dit doordat je op de sociale media alleen maar dunne modellen ziet. Hierdoor kunnen veel meiden een eetstoornis ontwikkelen wat niemand voor zijn of haar dochter wenst. En dit allemaal door het verslaafd zijn aan sociale media. Door de vele informatie over bepaalde onderwerpen is het tegenwoordig heel moeilijk om het echte nieuws te onderscheiden van het neppe. Voor bedrijven is sociale media een handig hulpmiddel om de doelgroep jongeren aan te trekken hierdoor hebben ze snel hun aandacht. De jongeren zijn hierdoor makkelijk beïnvloedbaar, omdat je het veel voorbij ziet komen moet het wel goed zijn en ga je het bestellen.

Sociale media kan op sommige momenten zijn voordelen hebben maar zoals je hierboven allemaal kon lezen ook heel veel nadelen voor onder andere de jongeren. De genoemde problemen willen we natuurlijk allemaal niet, want er zitten best wel nare dingen tussen. Ik ben van mening dat er veel beter gecontroleerd moet worden door bijvoorbeeld de ouders of voogden wat hun zoon of dochter allemaal uitspookt op het internet. Dit ook ter bescherming van je eigen kind