En de winnaar is … Markie Mark

Henny A.J. Kreeft 16 nov 2017

Het was me het weekje wel; je kan het de week van Pieter en van Mark noemen. Pieter maakte een foutje en moest gecorrigeerd worden, maar mocht ook weer niet te hard gestraft worden, anders verloor het kabinet misschien wel die zetel meerderheid in de Tweede Kamer.

Natuurlijk is het niet netjes geweest wat Pieter Omtzigt gedaan heeft met een getuige, maar hij is er ook zelf van geschrokken en heeft zijn excuus aangeboden aan de nabestaanden van de MH17ramp. Maar ging het na die fout wel zo netjes?
Ik proefde hier een persoonlijke aanval van Mark Rutte, op Pieter Omtzigt. De heer Omtzigt heeft altijd vele, en vaak ook irritante, vragen gesteld, en dat werd hem heel vaak niet in dank afgenomen. Zelfs niet binnen zijn eigen partij; ik denk zelfs dat Omtzigt niet eens op de kieslijst had gestaan, maar via voorkeurstemmen van vooral zijn hondstrouwe achterban toch aan een kamerzetel is gekomen. En terecht, want zo iemand is nodig in de Tweede Kamer.
Echter, Rutte vond Omtzigt behoorlijk irritant en vervelend en greep de kans om van hem af te komen na het foutje, echter Mark realiseerde zich verdomd goed dat het vervelende kamerlid binnen de boot gehouden moest worden. Daarom is er een handjeklap geweest tussen VVD en CDA en is tenslotte besloten – na zachte drang, zoals laatst een collega van me zei – dat Pieter Omtzigt mag blijven, maar – heel creatief, niet meer woordvoerder mag zijn in bepaalde dossiers, en met name niet in het MH17 dossier.

Eind goed, al goed, zult u misschien denken; wel nu, daar ben ik niet zo zeker van. Een kamerlid vergeet niet zo snel en Pieter Omtzigt zal best nog wel eens een keer gaan proberen om al die ‘samenzweerders’ terug te pakken. Persoonlijk denk ik niet dat hij de overstap zal maken naar de partij van Thierry Baudet – zoals Theo Holman laatst schreef in zijn column -, nee daar past Omtzigt helemaal niet bij, maar hij zal zeker terugkomen. En dan neemt hij Mark Rutte en het CDA in één heupzwaai en dan veegt hij de vloer van de Tweede Kamer met deze personen aan. Van Pieter moet men afblijven en zeker niet irritant tegen doen, want Omtzigt kent de klappen van de zweep en als hij eenmaal de verbale zweep hanteert, verberg je dan, want daar is niemand tegen opgewassen. Het dossier beest zal terugkomen en binnen één jaar, daar heeft Holman dan wel weer gelijk in.

Rutte zal alles moeten doen om de springende kikkers binnenboord te houden; als ik me niet vergis, is het jaren geleden ook misgegaan met springende kikkers …