Saoedi-Arabië en Egypte, de hypocrieten

Henny A.J. Kreeft 26 jun 2017

In de Arabische wereld is er weer het een en het ander aan de hand: de een trekt ten strijde tegen het westen en de ander tegen de broederlanden. Maar waar gaat het naar toe? Turkije en nu ook Marokko hebben moeite met de bemoeienis van het westen en met name van Nederland met interne zaken. Saoedi-Arabië en Egypte hebben samen met nog wat andere heethoofden een cordon om Qatar gelegd, en waarom?

Met name dat laatste baart zorgen. De problemen van Turkije en Marokko zullen opgelost worden of met een sisser aflopen; tenslotte is het een ‘inbreuk op interne zaken’.
De problematiek rondom Qatar lijkt groter te zijn, maar volgens mij is het ook gewoon spierballentaal – althans op dit moment. Het probleem is dat de landen – het zijn er zo’n kleine tien momenteel – bepaalde zaken over Qatar zeggen terwijl die landen zelf een vracht boter op het hoofd hebben.
De landen – met Saoedi-Arabië en Egypte voorop – beschuldigen Qatar van banden met terroristische organisaties zoals – volgens de landen – Hamas, Moslim Broederschap en Hezbollah maar vooral met Iran. En hier zit nu net het vreemde: de vlag die aan Qatar wordt gehangen, is discutabel, omdat Hamas volgens de Europese lijst niet meer tot de ‘elite’ van terroristische organisaties behoort. De Moslim Broederschap wordt door een aantal landen als een terroristische organisatie beschouwt en dat zijn dan weer de landen die de blokkade om Qatar hebben afgeroepen. Echter de Moslim Broederschap staat niet op een internationale terroristenlijst, waarbij dan nog opgemerkt kan worden dat zowel Hamas als de Moslim Broederschap via het democratische systeem van verkiezingen gekozen kandidaten kregen.

Maar laten we eens naar die andere landen kijken, met name Saoedi-Arabië en Egypte. De eerste staat er om bekend dat ze steun verleende aan terroristen die overal op de wereld toesloegen of konden toeslaan. Was het niet zo dat Osama Bin Laden uit het land kwam en van daaruit gesteund werd? Was het niet zo dat dit land Jemen is binnengevallen op 25 maart 2015 samen met andere soennitische landen om te vechten tegen de Houthi’s in Jemen?
Egypte heeft een interne oorlog gehad van de Sisi-soldaten tegen de gekozen regering van president Morsi, die lid was – maar afstand had genomen om voor alle Egyptenaren op te kunnen treden – geweest van de Moslim Broederschap. Met andere woorden de marionetten van Sisi hebben een aanval uitgevoerd op de gekozen president. Beide landen hebben een hypocriete houding tegenover Qatar.