19 juni 2017 om 11:28
Lezerscolumn van: Henny A.J. Kreeft
Henny A.J. Kreeft

Politiek

Het gelijk van Jesse

Deze column in de krant?
23

En na drie maanden en wat pogingen, zijn we weer een stap verder: een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks is toch niet mogelijk gebleken. Volgens de midstream media ligt de schuld bij Jesse Klaver van GroenLinks, maar is dat wel zo? Ik betwijfel het.

Het motorblok zoals de combinatie VVD, CDA en D66 bij de onderhandelingen wordt genoemd, lijkt meer en meer een haperende startmotor te zijn, ondanks dat een mastodont van PvdA-huize probeert te starten, maar het wil niet echt lukken. Misschien is er zand in de motor gekomen, doordat men met vuil aan het gooien was: “Ik wil niet met die”, “Die partij wordt systematisch uitgesloten” en ga zo maar door. Totale desinteresse in de uitslag van de verkiezingen en geen respect voor de kiezer.
We weten nog steeds niet wat er echt is gebeurd, maar als motorolie kruipt er het een en het ander naar buiten, wat dan weer aangevuld wordt door de midstream media.

Ondertussen lijkt het dat VVD en CDA het programma PVV-light aan het uitvoeren zijn, zodat ze - hopelijk - de kiezers over kunnen halen om deze partijen te volgen. Daarentegen wil D66 dat er een linkse partij aan de onderhandelingen meedoet, zodat ze hoegenaamd niet ‘de enige’ zou zijn, maar zo links is D66 nu ook weer niet. Ze heeft opvallende programmapunten, maar daar kan bijvoorbeeld een ChristenUnie weer niet mee samen door een deur. Daarom was het nodig dat GroenLinks mee zou doen, echter Jesse Klaver heeft zijn standpunten niet te grabbel gegooid. En terecht, veel respect voor Jesse.

Indien men onderhandelt, ga ik er van uit dat van beide kanten water bij de wijn gedaan wordt, maar het lijkt er op dat het PVV-light program over de migratie en asielzoekers van CDA en VVD niet ter discussie kon komen. Daarentegen moest GroenLinks meer en meer toegeven, maar voor Jesse Klaver was een grens bereikt, waar hij niet over heen wilde gaan. Zeker goed gedaan van Jesse, daar (oorlog en politieke) asielzoekers ‘onbeperkt’ toegang moeten krijgen in Europa en zeker ook in Nederland. En ga nu niet komen met opvang in de regio, daar deze asielzoekers daar niets mee opschieten: het zijn grote tentenkampen, waar de asielzoekers nog steeds niet veilig zijn, als ze een andere mening zouden hebben. En Jesse Klaver heeft dat ingezien, ondanks het kritiek van de zogenaamde andere onderhandelingspartners.

23