Nederland, een vrij maar zeker geen gastvrij land

Henny A.J. Kreeft 23 okt 2017

Nederland heeft altijd bekend gestaan als een gastvrij land, echter daar is al weer een tijdlang een einde aan gekomen. Nederland staat niet meer open voor nieuwkomers. Nee, de ruttiaanse oplossing heet tegenwoordig: “Opvangen in de regio” en alles wat hier ‘vreemd’ is, proberen zo snel mogelijk het land weer uit te krijgen.

Na maandenlang getouwtrek en geploeter met ‘me-ditte-en-me-dattum’ is Nederland dan eindelijk weer een kabinet rijker en we noemen haar Rutte III, zeer origineel. Maar moeten onze huidige en toekomstige gasten wel zo blij met dit nieuwe kabinet en haar regeerakkoord?

Knetteren in het kabinet
Los van het feit hoe het staat beschreven in het regeerakkoord, Buitenlandse Zaken wordt geleid door de rechtse VVD’er Halbe Zijlstra en het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking door de linkse D66-er Sigrid Kaag. Tussen deze twee zou het best eens kunnen gaan knetteren, mede gezien het feit dat mevrouw Kaag van mening is dat Nederland in 2015 meer vluchtelingen kon opnemen, opvang in de regio niet altijd mogelijk is en pro-Palestijns is; deze punten staan lijnrecht tegenover de standpunten van BZ. Dat zal wel heel plezierig worden in de burelen van Buitenlandse Zaken en wie zal het slachtoffer worden: de asielzoeker, de migrant, de nieuwkomer. Ik zou het zo graag zien dat het ging donderen en dat mevrouw Kaag aan het langste eind zal trekken en dus nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Regeerakkoord
In het nieuwe regeerakkoord wordt het beleid over migratie en nieuwkomers reeds hard neergelegd, waarbij de rechten van nieuwkomers drastisch worden beperkt. Zo is de toegang tot sociale uitkering (zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand) voor vluchtelingen in de eerste twee jaar vervallen, m.a.w. mensen die hun land hals over kop moesten ontvluchten en meestal alles moesten achterlaten, krijgen hier dus niets, alleen wat de gemeenten ‘in natura’ kunnen en willen geven.
Gelukkig zal de asielprocedure voor asielzoekers vele malen korter worden, wat dus eigenlijk inhoudt dat de meeste asielzoekers binnen 1 maand eruit gegooid kunnen worden. Dan is dus de vraag voor wie het ‘gelukkig’ is, mijns inziens alleen voor het kabinet Rutte III.

Nanda Oudejans en Tamar de Waal hebben in de NRC geschreven dat het integratiebeleid van het nieuwe kabinet in strijd is met onze democratie; zeer interessant, een aanrader.

Ik ga voor mevrouw Kaag.