Waar doe je het allemaal voor?

Hans B 26 jul 2017

Tja, geen onbelangrijke vraag, maar durf je daar een eerlijk antwoord op te geven?

Natuurlijk roept iedereen dat we het allemaal voor onszelf doen… Maar in de huidige ik wil meer, meer, meer maatschappij moet je best wel stevig in je schoenen staan om een eigen koers te durven varen.

Ambities hebben, hogerop willen, zo veel mogelijk geld verdienen, status, targets halen en bonussen binnen slepen, het lijkt wel of het zo langzamerhand alleen nog maar om dit soort zaken draait en we verplicht worden om aan deze gekte mee te doen.
Plezier hebben in je werk lijkt van ondergeschikt belang. Natuurlijk is geld verdienen noodzakelijk. Als we dat niet meer doen houden de inkomsten op met als gevolg dat de rekeningen zich opstapelen.
Maar op het moment dat de meer, meer, meer manager op zijn fruitkistje staat te scanderen dat we nog harder moeten werken, beter ons best moeten doen en koste wat het kost, met oogkleppen op naar de finishlijn moeten rennen om die felbegeerde bonus binnen te halen mis ik even het nut hiervan.
Goed, ik heb dan ook geen manager salaris, dus uiteindelijk zal mijn bonus navenant kleiner zijn. Maar dan nog zie ik het nut er niet van in!

Waarom is het nodig om aan de buitenwereld te laten zien hoe succesvol we wel niet zijn? De nieuwste telefoon, een grote auto en dure kleding. Maar hebben we dat nou echt allemaal nodig?
Kopen we een nieuwe televisie, dan kijken we het liefste eerst even over de schutting of onze nieuwe televisie wel een paar inch groter is dan die van de buurman.
Maakt niet uit dat we vervolgens onze woonkamer tot amateur bioscoop moeten verbouwen om ‘het kreng’ een plek aan de muur te kunnen geven!

Ik werk zelf in loondienst om de maandelijkse vaste lasten van dienst te kunnen zijn. Niets spannends, gewoon een eenvoudige baan. Wat voor mij echt telt is het feit dat ik daarnaast een paar uur per week voor mijzelf werk, noem het een uit de hand gelopen hobby.
Ik importeer oude Zweedse klokken, geld verdienen met de klokken? Mwah! Wat het dan wel oplevert? Voldoening, een gelukzalig gevoel, en het besef dat we een geweldig mooi avontuur hiermee beleven. Mijn ambities zijn niet in geld uit te drukken, geen ‘kijk mij nou’ titel op een visitekaartje of een imposante lijst behaalde resultaten in het bedrijfsleven. Laat mij maar mooie dingen beleven, interessante mensen ontmoeten en mijn klanten zien glunderen.
Daar word ik blij van, en dat is een argument waar ik het voor doe!