Vakantieliefde, maar dan anders

Hans B 29 jun 2017

Bij vakantieliefde denk je in eerste instantie aan jongeren die elkaar op hun vakantiestek niet meer los kunnen laten.
Verliefde blikken de gehele dag door. En op het moment dat de terugreis zich aandient zijn de tortelduifjes ontroostbaar.
Thuis aangekomen lopen ze vervolgens een week of wat met een “de wereld is zojuist vergaan” humeur rond.

Zijn deze kenmerken alleen op de bewuste tortelduifjes van toepassing of kunnen die symptomen ook in een andere situatie zich voordoen.
En kunnen we dit dan ook een vorm van vakantieliefde noemen.

Als ik naar mezelf kijk moet ik eerlijk toegeven dat bepaalde gevoelens toch wel heel herkenbaar zijn en als een soort van vast ritueel keer op keer terugkomen.
Is het moment daar en zetten we koers richting vakantiebestemming begint het te kriebelen. We hebben geen vaste route, het ene moment via de tunnel en brug tussen Kopenhagen en Malmö het andere moment zet een willekeurige ferry ons aan land in Zweden. En dat is dan het moment waarbij een gelukzalig gevoel zich van mij meester maakt. Weken van voorbereiding gaan hieraan vooraf met mijn gedachte bovengemiddeld vaak in het mooie Zweden, tijdens de welverdiende vakantie constant op een soort van roze wolk bivakkeren en daarna thuis de eerste weken je draai niet kunnen vinden.

Het moge duidelijk zijn, Zweden is mijn “Vakantieliefde” Als ik mijn voorliefde voor dit mooie land met iemand anders deel zijn de reacties heel divers.
Steevast gehoord vooroordeel van de onwetende bierkrat stapelaar, die zijn vakantiedagen al lallend op de camping slijt: Is het niet ver weg, is het daar niet koud, duur, saai, donker en een enkeling gaat er zelfs vanuit dat je compleet opgegeten wordt door muggen op het moment dat je voet aan wal zet.
Het merendeel van alle heersende vooroordelen kunnen direct de prullenbak in. Goed voor een krat Heineken betaal je dan een eurootje of 35, voordat je dan een beetje muur hebt staan ben je een vermogen kwijt.
Maar Zweden is zo mooi en zo bijzonder. Zo veel prachtige meertjes, uitgestrekte natuur en adembenemende vergezichten. Een land waar relaxt leven met hoofdletters wordt geschreven. Waar je als vakantieganger rust, ruimte, en respect vindt.
Je maakt stressvrije kilometers over eindeloze wegen, doorkruist landelijk gelegen dorpjes. De leukste havenplaatsjes nodigen je uit en de inhoud van je picknickmand pak je op een verlaten strandje bij een spiegelglad meertje uit.

Nog een ruime maand geduld hebben, fijne vakantie allemaal.