Topsport ís vermaak

Han Maas 17 aug 2017

Vroeger stond er bij de schoolwedstrijden een meisje uit mijn klas op doel. Althans, bij de warming-up, die toen nog ‘inschieten’ heette. Als de wedstrijd begon, maakte ze plaats voor de ‘echte’ keeper, een jongen. Waarom meisjes niet voetbalden? We vroegen het ons niet eens af. En waarom ze juist wel volleybalden, schaatsten, tennisten of hockeyden evenmin.

Ik heb wel eens meer een damesvoetbalwedstrijd op tv gezien; nogal houterig vond ik toen. Verrast was ik dan ook te zien hoe technisch de voetbalsters zijn geworden. Prachtige passes en samenspel. Tactisch kan het nog sterker wat gelijk ook het gevaar is, want nu wordt het uiteindelijke doel nog geheiligd: de bal moet in het doel. Niet oeverloos rondspelen van de bal zodat het ‘handbal’-voetbal wordt en niet om ‘aan te gluren’ is, om maar het jargon van de kritische kenners te gebruiken. Een nadeel dus dat zijn voordeel heeft. (Wie zei dat ook alweer?)

‘Ze dartelen enthousiast over het veld, maar topsport is het niet.’ Dat is in een notendop wat Ronald Waterreus, oud-keeper van PSV, schrijft in Voetbal International.
Maar wat is topsport, meneer Waterreus? Moeten de dames de heren dan gaan imiteren?
Ik word vrolijk als ik lachende gezichten zie van de dames als er wordt gescoord en geen agressieve gelaatstrekken die met het publiek worden gedeeld. Er wordt weer gejuicht! Terug naar de basis.
Elleboogstoten heb ik niet gezien. Bij corners wordt er niet ‘afgeklemd’. Wat een verademing. Voetbal zoals dat is bedoeld: techniek boven fysiek.

Toch ben ik bang voor imitatie van de heren: een enkele keer wordt er behoorlijk hard op een voet getrapt. En iedereen in de dug-out een handje geven… Niet doen! Dat is een verkeerde ontwikkeling. Niet te verwarren met ‘emancipatie’, waarvan natuurlijk Eva Jinek weer moet spreken samen met gelijkgestemde gasten zoals Barbera Barend.
Waterreus heeft wel een punt als hij zegt dat er normaal gesproken slechts een verdwaalde oom en tante op de tribune zitten. Dat het EK toch ook wel een hype is geworden.
Ik vraag me af of de supporters die in Utrecht een feestje vierden, straks naar het stadion gaan als de competitie weer begint. Of is het een feestje om het feestje?

Het is een hype, zeker. Het volk heeft oranje tompoucen en spelen nodig.
Hoe zou de reactie van Johan zou zijn geweest…? ‘Topsport ís vermaak, laten we het zomaar noemen.’