Net-nietgeneratie

Han Maas 21 aug 2017

In die veertig jaar heeft vader heel wat meegemaakt. Ontelbare brede elastiekjes die de dekseltjes van zijn broodtrommeltjes op hun plaats hielden zijn geknapt. Totdat die vervangen moesten worden doordat ze in zijn tas – naast de appel en de ochtendkrant – door de snelbinders waren gekraakt.
Talloze knijpers die zijn broekspijpen op de fiets beschermden tegen de ketting. Bij hevige regen met de tram, die hij van kleur heeft zien veranderen: blauw, grijs, geel en ten slotte allerlei kleuren. Stapeltje van links naar rechts; zijn werk was altijd af.

Gesolliciteerd na de ulo, antecedentenonderzoek en een vaste betrekking tot aan zijn pensioen.
Zijn eerste Daf 44 en later zelfs 66. Een vrouw die altijd thuis was, geen crèche voor zijn kinderen.

In die dertig jaar heeft zoon heel wat meegemaakt. De privatisering, de tweejaarlijkse reorganisaties en de talrijke fusies. Drie keer heeft hij al naar zijn eigen functie moeten solliciteren. Dat stress slecht is voor je gezondheid leest hij al niet meer.
Om vijf uur op om in de file te staan of om vertraging met de trein te hebben.

Gesolliciteerd na zijn studie, antecedentenonderzoek en een vaste betrekking tot aan zijn pensioen, dacht hij. Net zoals zijn vader, bij hetzelfde bedrijf. Maar dat liep even anders…
Na zijn eerste BMW volgden er meer. Een vrouw die ook werkt. Waar moet je anders je hypotheek van betalen? Kinderen bij de opvang. Onzinnige cursus na cursus. Maar ach, aan idioterie wen je wel. Gewoon met de stroom mee en een loonschaal of wat stijgen.
Boventallig verklaard; veertig dienstjaren zal hij niet halen. De VUT afgeschaft, doorwerken tot zijn zevenenzestigste als lid van de net-nietgeneratie.
Verplicht een cursus ‘Succesvol solliciteren’ volgen bij zijn nieuwe ‘werkgever’, het UWV. Dat helpt hem niet vooruit; natuurlijk niet. Het ligt niet aan de manier van solliciteren, maar aan zijn leeftijd waar hij al helemaal niets aan kan doen.
Vervolgens naar een re-integratiecoach. Die je hebt naast een lifestylecoach en health en mental coach. Het gaat om zijn ‘mindset’. Hij moet uit zijn ‘comfortzone’, maar dat is nu juist waar hij naar heeft uitgekeken: de VUT. Hij hoort de succesverhalen van andere lotgenoten aan die niet voor iedereen gelden.
Uiteindelijk veel stressgerelateerde klachten. Maar slechts een beetje afgekeurd, dus ook een beetje WIA-uitkering. En verder? Bekijk het maar. Hij is niet voor niets lid van de net-nietgeneratie. Had ie maar wat eerder geboren moeten worden.