3 Wegen en 1 Ultieme Oplossing tot Happyness

Geoffury 20 jun 2017

‘Wat is voor jou echt een ultieme droom, iets dat je achternajaagt?’ vraagt hij.

Ik zeg, ‘Miljoenair zijn. Meer een droom, ik jaag het niet actief na.’

‘Echt? Da’s dom. Ik jaag op ultieme happyness. Dat is mijn doel in het leven.’
‘Weetje,’ zeg ik. ‘Da’s nog dommer. Gelukkig zijn is een gevoelstoestand, een humeur, niet een doel. Het is tijdelijk. Je bent het, dan weer niet, en dan weer wel, en dan weer niet.’

Hij is stil. Dan na een lange poos: ‘Juist.’

Wat ik daarna tegen hem zei, herhaal ik hier nogmaals. Vermoedelijk omdat meeste mensen het niet weten, simpelweg omdat ze het nog nooit gelezen of gehoord hebben.

Er bestaat eigenlijk wél een manier om een ultieme vorm van happyness te vinden. Daarvoor moet je drie dingen doen. Het liefst dagelijks. Zolang het maar consistent is.

Eerst, en eigenlijk heel voor de hand liggend, moet je plezier hebben. Hedonistisch leven. Denk hierbij aan: feesten, uitgaan, drinken, misschien roken? Alles wat er in je hoofd schiet bij het woord ‘plezier’.

Er zijn vele mensen die dit doen. Weekend warriors. The fast life. En dat soort dingen.
Maar je raadt het al. Die mensen voelen zich nog steeds niet compleet.

Introduceer nummer twee: je moet een goed persoon zijn. Cyberbullies, mensen dik noemen, na-sissen en billenknijpen. Maar dan precies het omgekeerde.

Hou de deur eens open. Wens de cassiere eens een fijne dag. Help een oma met haar boodschappen. Heb ze allemaal een keer gedaan. Geloof me: het kostte helemaal niets. En je voelt je er zelfs beter van.

Maar toch is er iets dat mist. Je voelt je nog steeds incompleet.

Dan tot slot. Nummer drie. Doe iets waar je goed in bent. Je werk. Je school. Of misschien iets sportiefs. Of juist creatiefs. Iedereen is wel goed in iets. Doe dat. Al is het van korte duur, of voor niemand anders. Dat is juist de bedoeling. Voel je goed over iets, dat alleen jij en jij alleen kan. Goed kan.

Dat waren drie manieren van leven. Plezier, goedheid, expertise. Hedonist, monnik, superster. Maar nu komt de ultieme vierde manier van leven. Doe ze allemaal.
Heb plezier, en doe iets goeds, en doe iets waar je goed in ben.
Als je deze drie manieren van leven benut dan krijg je een vol leven.
Een gelukkig leven.
Happyness.

Moeite met nieuwe dingen proberen?

Tip: bak een cake, en geef het weg. Je hebt lol, wordt goed in bakken, en maakt iemand blij met cake.