De frikandel op de Werelderfgoedlijst

Pierre Chanson 30 jan 2017

Boekverslagen. Je eerste babystapjes als recensent. Het begint allemaal op de middelbare school dankzij scholieren.com. De magische site met alle boekverslagen voor de verplichte literatuurlijst Nederlands. Kopiëren, plakken, ander lettertype en voila…..je eerste echte boekrecensie. Zonder een bladzijde om te slaan of de dramatisch slechte verfilming te checken.

Later evalueren we net als Pokémon naar professionele recensenten van hotels, vakanties en de hondenuitlaatservice. Typen uit pure frustratie. Veel mooier wordt het niet. Zelfs de plaatselijke snackbar ontkomt er niet aan. Die frikandel speciaal maken ze hier met ketchup in plaats van curry. Je zou spontaan een handtekeningenactie beginnen voor een volksreferendum of een rouwadvertentie in een landelijk nieuwsblad zetten: frikandel speciaal we gaan je missen. De eigenaar van dit chique restaurant moet namelijk weten dat deze gefrituurde delicatesse op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Die kritische blik heeft helaas niet iedereen. Bij twee dames van een niet nader te noemen gratis krant ontbreekt dit zelfs volledig. Pak je bingokaart erbij als je de “recensies” leest van de hippe tentjes in de hoofdstad. Want de woorden: leuk, lekker en super komen elke keer voorbij. Inclusief foto waar ze poseren in een kekke tuinbroek met nonchalant loshangende bretel en bijpassend hoedje. Geef ze is ongelijk. Wie krijgt geen glimlach op zijn gezicht van een hele avond gratis gin tonics en Tapas?

Maar ik dwaal af. Recensies. Blijf vooral kritisch en ga niet meer naar scholieren.com. Klim achter je toetsenbord als je bloeddruk tot atmosferische hoogte is gestegen en de aderen in je nek goed zichtbaar zijn. Laat niet in het digitale gastenboek achter dat het matras, te kort, te zacht of niet de juiste kleurstelling heeft. Maar dat je na een nacht in dit horror hotel graag door een vleesetende clown met een roestige kettingzaag uit je lijden wordt verlost.