19 juni 2017 om 09:55
Lezerscolumn van: Freec01
Freec01

Actueel

Onrecht woekert: accountant maakt werknemer stuk

Deze column in de krant?
26

Het Rijnlands Lyceum gaat reorganiseren. Fred van Zanten, controller/manager, verzet zich. De baas van de school, Maarten Knoester, biedt hem een hoger salaris voor een lagere functie. Van Zanten wordt niet meer gepuimd. Dan komt de belastingdienst in 2008 om de hoek kijken. Een school is niet belastingplichtig voor de omzetbelasting. Dus teruggaaf uitgesloten. Via een gekunstelde constructie kan dit echter wel met als risico is dat de belastingdienst ‘fraus legis’ kan stellen. De school verkocht voor 7 miljoen euro het recht om het leeuwendeel van de inventaris te gebruiken aan de stichting Latiss en vroeg op dat bedrag de BTW terug. Vervolgens huurde de school het recht weer terug. De belastingdienst gaat niet akkoord en geeft een fractie terug van de gevorderde 7 miljoen euro.
Wim Touw van KPMG wordt door Knoester ingehuurd: Van Zanten krijgt de schuld omdat hij de verschuldigde BTW niet aan de belastingdienst zou hebben afgedragen. Die rapporteert aan Knoester dat het rekenwerk een zootje is. Van Zanten krijgt ontslag op staande voet.
Hij vecht het ontslag aan. Tevens legt hij de rapportage van Wim Touw aan ACCOUNTANTSKAMER voor. Wim Touw heeft OPZETTELIJK een ondeugdelijk rapport opgesteld met de vooropgezette bedoeling het Rijnlands Lyceum te voorzien van gegevens teneinde Van Zanten te kunnen ontslaan, aldus de tuchtrechter. Wim Touw krijgt een berisping, de op één na zwaarste straf in de tuchtrechtspraak accountants. Touw heeft ook zitting de adviesraad onderwijs.
Intussen raakte Van Zanten wel alles kwijt, zijn baan en relatie en als gevolg daarvan blijft hij achter met een restschuld. De executie van deze werknemer was allemaal niet nodig geweest. In 2016 wordt Van Zanten na zes jaar door het gerechtshof in het gelijk gesteld: niet hij maar de school van Knoester was in verzuim.
De kantonrechter stelt dat Van Zanten ten onrechte ontslagen is: vergoeding 250.000 euro. Factuur advocaatkosten komt nog. Over de claim van drie miljoen euro (gederfde inkomsten tot pensioendatum: hij komt nooit meer dan de bak) maakt Maarten Knoester zich geen zorgen. Van Zanten stelt cassatie in.
Zou Frans Weisglas (oud-voorzitter 2e Kamer) als voorzitter van de Raad van Toezicht zich wel zorgen maken? Of het college B&W te Oegstgeest die pas een aanvraag van het Rijnlands Lyceum ontving om garant te staan voor miljoenen euro’s. “Als raadslid ‘van misstanden aan de kaak stellen’ zou ik me wel twee keer achter de oren krabben”, stelt mr. Cees Freeke.

26