Lezerscolumn

pen icon

Freec01

ZWEDEN, NOORWEGEN, FRANKRIJK IN NOOD DOOR MOSLIMS

16 FEB 2017

Malmö heeft grote no-go-area’s en het wekt daarom geen verbazing dat zondag, 12-02-2017, het elektriciteitsbedrijf Högs EL in FB het volgende bericht plaatste:
‘Door het huidige veiligheidsrisico om in Malmö te verblijven met zijn geweld en schietpartijen zal Högs EL de lopende opdrachten nog uitvoeren en daarna geen opdrachten meer aannemen, tenzij er een drastische verandering plaatsvindt. Wij hopen dat u begrip heeft voor onze positie. De veiligheid van ons personeel staat voorop. Voor degenen die wonen en werken in Malmö, kunnen we alleen maar wensen dat we elkaar ooit terugzien, met vriendelijke groeten’, aldus bedrijfsleider Andreas Svensson.
Zweden staat op instorten. De socialistische minister Margot Wallström (Buitenlandse Zaken) heeft gewaarschuwd voor een ineenstorting van het systeem, tenzij het aantal asielzoekers wordt verminderd. ‘Als de overheidsfinanciën uitgehold zijn en de staatsrente stijgt is er een (…) huizenmarkt [die] als een zeepbel uiteenspat, tijdens een PEPERDURE vluchtelingencrises. (…) Zweden kan de klap niet opvangen,’ zegt de Zweedse economist Tino Sanandaj.
Om weer veilig thuis te komen moeten bij een misdaad in de buitenwijken van Zweden met minstens vier politieauto’s worden opgetreden. Dit is waarschijnlijk de grootste uitdaging voor de Zweedse politie sinds WOII, zegt het hoofd van de politie.
Bij de debatten gemeenteraad over het aantal asielzoekers stelde mr. Cees Freeke op 300 (10% van de bevolking in Hoek, Zeeland; B&W wilde 800), zulks met verwijzing naar Zweden dat koploper is in verkrachtingen. Dit werd ‘gepareerd’ met de opmerking ‘dat we niet in Zweden wonen’. Iemand op internet: ‘Denkt u dat deze asielzoekers hier anders zijn dan daar?’
Noorwegen bereidt zich voor om het verdrag van Geneve op te zeggen en zijn grens met Zweden met geweld te beveiligen – ZONDER mogelijkheid tot asielaanvraag. ‘Dit is de noodwetgeving welke ik wil invoeren, in het geval als Zweden ineenstort’, zegt premier Erna Solberg van Noorwegen.
Frankrijk is er erg aan toe en Engeland trad uit. De hoofdschuldige is de EU, die met de Arabische landen de afspraak maakte voor een VRIJE moslimimmigratie naar Europa , terwijl bovendien de EU ‘respect voor de islam’ (niet voor het christendom!) garandeert!

Medeplichtig aan alle wantoestanden zijn de politieke partijen in de lidstaten die de vrije moslimimmigratie naar Europa bevorderen: de socialistische partijen. Enig recept (later is het te laat): GRENZEN DICHT!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Robert Beernink

Rits

GISTEREN

‘O, je bent op zolder. Wat zoek je?’
‘Vinyl. Hij moet hier ergens … ja, in deze oude doos.’
‘Een rits?’
‘Destijds heel apart. Was door de hoes van kunstenaar Andy Warhol zelfs twee gulden duurder dan andere elpees.’
‘Kan hij open?’
‘Probeer maar.’
‘Er zit toch niks raars achter?’
‘Nee, hoor, wel iets moois!’
‘Doet hij het nog?’
‘Natuurlijk, hoewel bijna vijftig jaar oud blijft het prachtig.’
‘Waarom …?’
‘In crisistijd heb ik zin in slepende blues.’
‘Die zit achter de rits?’
‘Ja, unzip en luister: “It’s just that demon life has got me in its sway …”’

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

30 MRT 2020

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Stemmen op lezerscolumns gaat met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Ook onze redactie kan een column van de dag uitkiezen. Komt jouw column in de krant, dan verdien je daarmee 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_bcb128896cff74c46de36563c6e49c734260da08_avataruser_343c1eaaeb168f11e195c9c169064af12fd3f2e3_avataruser_172e1664f4f9f83012545391c5681e6bfa1628c1_avatar

+100


pen icon

Cees Freeke

Nederland voorop in steun voor armer lidstaten

GISTEREN

De Italiaanse premier Guiseppe Conti uit een noodkreet in een Nederlandse krant en prompt neemt Rutte het voortouw met een steunfonds en wil daar meteen 1 miljard euro in storten. Het is een oude wens van de zuidelijk lidstaten om alle schulden in de EU op één hoop te gooien. Italië heeft een enorme staatsschuld opgebouwd. Rutte heeft iets geleerd. Een gift, natuurlijk, leningen kun je meteen afboeken. Jan Kees de Jager beloofde met droge ogen dat Griekenland de lening met rente zou aflossen en er zou geen tweede lening komen. ‘Geen cent meer naar de Grieken’, zei Rutte.

Hoe kon het met Italië zo ver komen? Draghi heeft de rente onverantwoord laag gemaakt in de verwachting dat Italië meer zou gaan aflossen. Domme gedachte, want ze ging nog meer lenen. Jeroen Dijsselbloem zei: ‘Schnaps und Frauen en dan bij ons om geld komen’. Het Coronavirus wordt nu aangegrepen om bij Nederland aan te kloppen. We staan er goed voor omdat drie kabinetten Rutte vijftig miljard euro aan bezuinigingen en extra belasting op energie hebben binnengehaald, ons geld dus. Van andermans leer is het goed riemen snijden. Onder het mom van ‘solidariteit’ gaat ons geld richting Italië.

Oud-minister Ben Bot verzorgde de eerste Geremek lezing over toekomst van de EU. In deze lezing ‘Bronislaw Geremek’ pleitte oud-CDA topdiplomaat Ben Bot voor uitbreiding van de EU buiten de traditionele grenzen van Europa, en stelde hij dat de toetreding van Noord-Afrikaanse landen overwogen moet worden. ‘Willen we nog een rol van betekenis in de wereld spelen?’, aldus Bot.
Miljard EU-steun Egypte in zwart gat verdwenen. Tussen 2007 en 2013 ontving Egypte 1 miljard euro ‘voor de democratie’. In Egypte worden deze ontvangsten buiten de boeken gehouden. De Europese Rekenkamer niet kon beoordelen of deze gelden rechtmatig en doelmatig waren besteed.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Een C van tijd

GISTEREN

Valt het op dat, nu alles on hold is gezet door C, er ruwweg 2 groepen zijn die verschillend omgaan met de C van tijd die ze nu over hebben? De ene groep als op de plaats rust gezette soldaten, wachtend op nadere instructies. Aan de andere kant de mensen waarvoor het commando ‘Op de plaats rust’, juist leidt tot het tegenovergestelde: onrust. Die gaan bewegen, om zich heen en in zichzelf kijken. Nadenken over hoe ze zijn belandt in hun huidige situatie. En gaan andere dingen dan anders doen. Niet meer omdat het moet, maar omdat het kan.

Een situatie die zich talloze keren eerder heeft voorgedaan bij mensen die om moverende redenen uit de voortrazende economische trein vielen. Of sprongen. Of simpelweg vergaten (weer) in te checken. Zoals een politicus die buiten de lijntjes liep en nu als buschauffeur op lijntje 150 rijdt. En nu dus de situatie dat het collectief gebeurt. Menigtes die tijdelijk niet meer meedoen. Voor wie de ratrace is afgelast en die als een haas in zijn hol toekijkt naar hoe de andere hazen hollen. En scheppende kwalitijd krijgt voor muziek, schilderen, tuinieren, acteren etcetera. Zou dat gevolgen hebben?

De leraar Duits die merkt dat hij best wel handig is met Skype- verbindingen voor leren op afstand, vliegensvlug wegwijs is met Gynzy, Kennisnet en Cloudwise en dat eigenlijk leuker vind dan Duitse les. En zijn verwaarloosde technische knobbel gaat professionaliseren in de ICT. De kelner die peinst over de drankjes die hij nu niet rondbrengt en met behulp van een oude boiler zijn eigen IPA bier gaat brouwen. En vervolgens schopt tot biermagnaat.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avataruser_cea5753c0fbcf1c60d00eceb66caa2c883dd7d20_avataruser_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avatar

pen icon

Hernam het Lood

Deja Vu

1 APR 2020

Deze bizarre tijd brengt herinneringen boven aan de langdurige ziekenhuisopname van mijn zoon. Destijds werd zijn afweersysteem middels chemo volledig vernietigd. Na een stamceltransplantatie herstelde hij beetje bij beetje, doordat zijn nieuwe bloedfabriek steeds meer op gang kwam.

In die periode heb ik al een enorm respect gekregen voor de, veelal relatief jonge, verpleegkundigen. Professioneel en rustig handelend droegen zij een enorme verantwoordelijkheid. Zodra zijn 'tent' werd geopend ging de speciale jas aan, werden de mondkapjes opgezet, de handschoenen aangedaan en wasten zij voor de zekerheid de handen nog even met alcohol. Deze mensen maakten voor mij echt het verschil. Inmiddels hebben we dit allemaal op het netvlies, onze ogen zijn geopend.

Zelf ondergingen wij meerdere malen per dag hetzelfde verkleedritueel, op het moment dat we contact mochten of moesten hebben met die kleine. Aangezien je logischerwijs zelf niet ziek moest zijn, zorgden we ervoor dat onze wereld heel klein was. Zo min mogelijk contact met anderen, thuis of in het geheel niet werken, een rustig plekje in de trein opzoeken op weg naar het ziekenhuis, via de trap in plaats van de volle lift naar de juiste ziekenhuisverdieping en bij het minste vermoeden dat je niet fit was bleef je eenvoudigweg thuis. Een andere optie was er niet. In feite hebben we twee maanden op deze manier zitten 'wachten' tot we hem weer mee naar huis mochten nemen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

Wetenschap

1 APR 2020

Ik ben geen arts ,viroloog of wetenschapper alleen maar een toeschouwer die alle maatregelen tegen de coronavirus op een afstand probeert te volgen.

In Oostenrijk wil men de mondkapjes verplichten waarop een Duitse viroloog reageerde met "het helpt niet ,maar het is een psychologische reactie om een indruk te geven dat men er iets tegen de virus doet ".
In India en andere landen besproeit men de straten en gebouwen met desinfectering middelen waarop een wetenschapper suggereert dat het sproeien meer schade aan de luchtwegen en longen toebrengt dan dat het echt helpt tegen de virus.

In Zweden gaan de kinderen gewoon naar school en zijn de restaurants nog gewoon open en zijn de terrassen nog vol.
En ook hier gaat men gewoon naar het werk als of er niks aan de hand is.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Jordy de Nijs

Dansen in de supermarkt

31 MRT 2020

Dansen in de supermarkt.

Ze sprak met een overtuiging waarbij ik niks anders kon doen dan alleen maar sceptisch kijken. 'Ja, dansen in de supermarkt', herhaalde ze nogmaals. Je wordt er ook nog eens supervrolijk van. ‘Maar hoe werkt dat dan?’, vroeg ik. Ik zie haar ogen glimmen. Ze weet dat ze me heeft en ze zal me niet meer laten gaan.

‘Dansen in de supermarkt is gewoon een kwestie van ritmisch stapjes doen’, zegt ze. Je begint bij het hekje als je binnenkomt. Je luistert naar de muziek die klinkt en dan ga je gewoon je boodschappenlijstje af. Ik kijk haar nog steeds aan alsof dit een mop is waarvan de clou wel erg lang op zich laat wachten. ‘En dan?’, vraag ik. ‘Het enige wat je dan nog moet doen is anderhalve meter afstand houden van iedereen die je tegenkomt’, luidt het antwoord. Ik kijk haar schaapachtig aan en zie in mijn hoofd een soort musical tafereel waarbij iedereen staat te dansen en de makers van Lalaland nog iets van zou kunnen leren. Zij kijkt alleen maar vrolijk in de camera, genietend van het zaadje wat ze heeft geplant.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Hans Rol

Likeability of5

Vlieland krijgt fietstunnel

31 MRT 2020

Het kabinet heeft besloten om een investering te doen van maar liefst 50 miljoen euro om Vlieland met het vaste land te verbinden door middel van een fietstunnel. Zij komen met dit opmerkelijke besluit in het kader van het terugdringen van fijnstof. Daarnaast zullen de Waddeneilanden in de toekomst een aanzienlijke aanscherping van de milieuregels krijgen.

Het was al jaren de wens van het kabinet om de veerponten uit de vaart te halen. Vlieland zal nu het eerste veerpont vrije eiland worden. “Gezien het eiland toch al is verboden voor auto’s, was dit de meest voor de hand liggende keuze. Met het stoppen van de veerdiensten en dus geen vervuilende dieselmotoren meer op het wad, komen we tegemoet aan de toekomstige regels” aldus woordvoerder Peter Zandhaas.

De tunnel zal onder de Waddenzee door worden gegraven. Samen met een Duits bedrijf dat expertise heeft in het diep graven in zanderige bodems, heeft de gemeente de plannen ontwikkeld en aangeboden aan de regering. Die stemmen nu dus in met de tunnel en zullen zorgdragen voor de kosten.
“Voor de boringen zullen we behoorlijk diep moeten gaan” vervolgt Zandhaas. “Het eco systeem wordt daarom volledig ontzien”. Dat de techniek bestaat, heeft zich onder andere in het Midden-Oosten bewezen waar onlangs een kamelenbaan tussen Bahrein en Saudi-Arabië is geopend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lol
user_b6a0a58ad27e2fe961d684b6dd173712cb377770_avatar

pen icon

Mark Stoop

Corona-quarantaine-weigeraar

31 MRT 2020

Vandaag is het alweer 1 april. Als je het mij vraagt zou ik zeggen dat het eerste kwartaal van dit jaar met de snelheid van een nies voorbij is gevlogen. Niezen, dat kan schijnbaar “theoretisch oplopen tot zo’n 150km/u”, aldus Wikipedia. Ik heb Wikipedia denk ik nog nooit vaker geraadpleegt dan in het afgelopen kwartaal. Zo zocht ik bijvoorbeeld ‘lelijkste voetbalspeler WK 1994’ op en kwam ik er achter dat Nederland wel degelijk ooit een prijs heeft gepakt op een mondiale eindronde voetbal, de winnaar was namelijk Ed de Goey. Nee, grapje, hij werd tweede.

Over voetbal gesproken, dat is bijna helemaal stil gevallen. De Champions League, het EK, de nationale competities, allemaal opgeschort, voorbij of hoe dan ook verloren. Wat had Liverpool het zich anders voorgesteld – na 30 jaar weer eens kampioen van Engeland. Om over AZ nog maar te zwijgen, die hadden Ajax wel degelijk te pakken genomen. Bijna stil gevallen dus, maar niet voor Ajacied Quincy Promes. Die pakte eerder deze week namelijk heel voorzichtig een prijsje, die van rijkste Corona-quarantaine-weigeraar. Wat zullen zijn ouders trots op hem zijn zeg, pas achtentwintig jaar oud en nu al in het bezit van deze felbegeerde titel.

Goed, 1 april dus en alle tijd voor grappen. De Nederlandse patiënt nul uit het wonderschone Brabant is inmiddels volledig hersteld en misschien wel in voor een geintje. Wellicht heeft hij vannacht alle vleesmessen, gebaksvorkjes en theelepeltjes in de achtertuin tussen de ontwakende voorjaarskrokussen gestoken. Toch niks te doen, en het laat zijn huishouden weer eens lachen tijdens deze saaie thuisblijfdagen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Imka Meuwese

Likeability of6

Namasté

30 MRT 2020

Onze gewoontegetrouwe begroeting van een hand geven, vaak gepaard met drie zoenen, is niet meer. En ik zal eerlijk zijn; ik vind het niet erg. Sjonge, wat kon ik inwendig balen als ik op een verjaardagsfeestje kwam en dan doodleuk “even” een mannetje of tien moest begroeten. Je bleef maar zoenen en ik hou er gewoon niet van, dat gekus. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op zoenen, maar dan wel privé en met één speciaal iemand. Al die luchtzoenen vond en vind ik oppervlakkig, overbodig en tijdrovend.

Nu het handen schudden niet meer mag en het zoenen natuurlijk helemaal uit den boze is, wil ik u graag wat uitleggen over wat ik de mooiste groet ter wereld vind: Namasté, de handen tegen elkaar voor de borst. Afgezien van het feit dat ik de betekenis ervan prachtig vind, is er nog een groot bijkomstig voordeel in dezen; je raakt elkaar niet aan. Dit gebeurt bij het “ellebogen” of “voet-tikken” nog wel, hetgeen me eigenlijk helemaal niet wenselijk lijkt. Temeer omdat je precies daar in de buurt, namelijk IN je elleboog, lekker zit te hoesten en proesten. Ik ben in ieder geval blij dat ik eindelijk de mooie Namasté-groet kan brengen.

Deze groet vindt zijn oorsprong in het Sanskriet en Nam betekent buigen... ik buig voor jou. Het is een gebaar om diep respect te tonen aan de ander en te begroeten. Vaak wordt hierbij, vanuit eerbied, een lichte buiging met het hoofd gemaakt maar dat hoeft niet. Daarbij kun je dan Namasté zeggen maar enkel het gebaar is ook voldoende. De achterliggende betekenis luidt: ‘Het licht in mij groet het licht in jou / de ziel in mij groet de ziel in jou’. Ik vind dit een prachtige gedachte die zoveel dieper gaat dan ons Hollandse “hoi” en even de hand schudden.
Dus nu we dan toch elkaar op een andere manier moeten begroeten hoop ik dat meer mensen voor dit mooie, integere gebaar zullen kiezen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_17e82496c2d3f016d8544482ce2721b6dfc5e0f5_avataruser_2eae4a5bffcc50cafed5c201a2c5e17ab86f942b_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

pen icon

Cazimir Maximillian

Welkom Corona

30 MRT 2020

Corona... wees eigenlijk welkom.

Want je gaat nog eens een hoop veranderingen in de wereld achterlaten, hoop ik.

We hebben de euforie van de bevrijding en de val van Het IJzeren gordijn ook al gehad. Het opende deuren, het zorgde voor een welvarende en leefbare wereld.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Denise Hagmeijer

Likeability of6

*Hatsjoe*

30 MRT 2020

We zitten er middenin. Geen ontkennen meer aan. Als je ervan hield om je kop in het zand te steken, kom je daar niet meer mee weg. Zand en strand zijn onbereikbaar. Corona-crisis is overal.

Vanmorgen moest ik bloed laten prikken. Normaal gesproken is dat een eitje. Ik werk in de zijvleugel van een ziekenhuis en hobbel dan even heen en weer onder werktijd. In de wachtkamer kijk ik gefascineerd naar de medebloedprikgenoten. De puber met een muziekje schalmend uit zijn telefoon. Zijn bejaarde buurman mokkend en grommend omdat puberlief geen oortjes gebruikt en de hele bank meetrilt op de beat. De buurvrouw aan de andere kant dankbaar meedeinend op de trillingen. Haar huilbaby langzaam in slaap sukkelend.

Op de bank er tegenover een meisje met haar bejaarde opa in een rolstoel. Keer op keer vertellend dat opa nu even in het ziekenhuis is, maar dat het goed komt. Want zij is bij hem. Opa op zijn beurt voor de vijfde keer glimlachend binnen tien minuten door de troostende woorden van zijn kleindochter. Dat raakt me: liefde.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_17e82496c2d3f016d8544482ce2721b6dfc5e0f5_avataruser_908b4c9c808945649babf5981a7b7f19b26cb53a_avataruser_160aa69351f014013ae51b62732e76b511888873_avatar

+1


pen icon

Derek Hogeweg

Likeability of5

De Wereld Draaide Door

30 MRT 2020

De Wereld Draait Door: ik keek niet vaak, maar vaak genoeg om te weten dat elke uitzending begon met "aan tafel!" en eindigde met "tot zover, tot morgen!" - waarbij Matthijs steevast kort op de tafel trommelde.

Het programma was soms verrassend maar veel vaker vreselijk voorspelbaar. Het assortiment tafeldames en tafelheren werd slechts mondjesmaat aangevuld. Tot grote ergernis van de kijker, die ook wel doorhad dat Prem alleen maar aanschoof om stennis te schoppen.

In DWDD ging het vaak over kunst. Sommige mensen konden daar leuk over vertellen, de meesten vervielen al snel in hoogdravend gewauwel. Wanneer iets precies kunst is laat ik in het midden. Meer dan eens dacht ik: "als dít kunst is, dan bel ik nu het Kröller-Müller om te vragen of ze mijn uitwerpselen willen exposeren."

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_17e82496c2d3f016d8544482ce2721b6dfc5e0f5_avatar

pen icon

Jan Willem Kroon

Likeability of5

Twijfel over de quarantaine

30 MRT 2020

Weet je wel hoe moeilijk het is om in jezelf te geloven als je het besluit hebt genomen om niet meer naar buiten te gaan. Mijn vrouw en ik hebben dit bepaald, omdat ik een risicovolle senior ben. Het is vandaag de dertiende dag in vrijwillige quarantaine. Dat lijkt simpel, maar de Onzekere Ik weet, dat niemand in onze omgeving ziek is, laat staan besmet is met Corona.
Mijn Onzekere Ik zegt dan tegen mijn Verstandige Ik: “Wat sta je daar nou voor het raam naar buiten te kijken. Een paar weken geleden ging je nog twee maal per week naar de sportschool, daarnaast hardlopen, wandelen, fietsen. Wat een sneu persoon ben je geworden. Jij wattig watje.’
Ik ben licht koortsig, dat steunt mijn Verstandige Ik. Als ik het tegen mensen zeg, zijn ze terecht zo weg. Mijn klein(kinderen) wil ik ook niet in gevaar brengen. Corana is als elektrische spanning. Je ziet het niet, ruikt het niet, opeens krijg je een schok. Alleen bij besmetting met het Coronavirus is dit meteen je laatste.
Maar voor ons lijkt het of iedereen maar gewoon doorgaat, lekker fietsen, stevige wandelingen maakt. Zijn wij dan zo overdreven voorzichtig. Mijn Verstandige Ik wordt steeds kleiner, staat met zijn rug tegen de muur. Ook hij geeft mijn Onzekere Ik steeds meer gelijk. Toch verdedigt hij zich met: “Een paar weken niet naar buiten. Is dat nou zo erg? Je onrustige woekercellen blootstellen aan het kwaadwillende Coronavirus. Vind je dat dan slim? En je kinderen met het virus besmetten, wil je dat? Bovendien vervelen we ons geen seconde, hebben een mooi huis, de boodschappen worden bezorgd, kinderen komen soms langs om te zwaaien, ver weg wonende kinderen komen op virtuele visite, vrienden bellen en App’en.”
Daarnaast lees ik later hoe slachtoffers langzaam op hun buik liggen te stikken, drie tot vier weken in de Intensive Care, in paniek raken, sterven zonder een hand te kunnen pakken, met niets dan in plastic gehulde vreemden om zich heen. Mensen in de zorg werken tot ze omvallen en lopen ook groot risico om zelf slachtoffer te worden. Blijf dan nog maar even in vrijwillige quarantaine. 6 april duurt niet zo lang meer.
Mijn Verstandige Ik steunt ons besluit met: “Volgens mij is doodgaan erger.”
Dat is zeker, maar mijn Onzekere Ik blijft in mijn hoofd zeuren en fluistert me toe: “En als dit tot 1 juni duurt?”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_17e82496c2d3f016d8544482ce2721b6dfc5e0f5_avatar

pen icon

Dave Binkhorst

Likeability of5

Over morgen.

29 MRT 2020

Ik sta bij de snoepautomaat in het ziekenhuis. Twee klapdeuren verder ligt het lichaam zonder gedachtes van een goede kennis. Hij was vorige week veertig geworden. Ik kan zijn vriendin en zoontje horen huilen.
Ze zijn verdwaald in hun verdriet en de tranen fungeren als broodkruimels.
Vorige week werd ze nog naast hem wakker, naar alle waarschijnlijkheid geïrriteerd, omdat hij in zijn telefoon keek toen zij haar ogen opendeed.

“Serieus, zit je nu al in dat ding?” Zegt ze.

“Ja, sorry pop, maar er gebeuren op dit moment gewoon zo veel belangrijke dingen in de wereld.”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_dc4098a969829778076afe87565a100052be2b7b_avatar

pen icon

Ayna Siem

Likeability of5

Corona en 5G: wat is waar?

28 MRT 2020

Is het toeval dat de landen waar 5G is uitgerold ook de hoogste gevallen van Corona hebben? Wuhan was de eerste stad met de hoogste 5G-frequenties en 100% dekking. Chinezen vallen "zomaar" dood neer op straat.

Ook verschijnen er berichten die dit betitelen als "nep nieuws".

Er verschijnen allerlei berichten, zowel van het RIVM als alternatieve kanalen.Wij worden aan alle kanten gestuurd om bepaalde dingen te geloven. Het dodental wordt nauwgezet gerapporteerd. En het overgrote deel van de massa volgt als een kudde schapen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_c4012d7f63491982f5e190271deb5e3403688ade_avatar

pen icon

Thom Bijzitter

Het duurt te lang

28 MRT 2020

Het is 5 voor 12 in ons land. Behalve voor patiënten met Corona trekt het virus ook een wissel op ons sociale leventje.
Voor de hardwerkende medemens zijn de dagen eindeloos lang maar is er tijd te kort.
Tijd die nodig is om anderen te helpen, tijd om zelf bij te tanken en te ontspannen.
Voor anderen is Vadertje Tijd om andere redenen momenteel het grote kwaad.
Het duurt te lang voor de thuiszitters, thuiswerkers , festivalgangers ,voetballers , gelukkig getrouwden , kleinkinderen die voorlopig niet bij opa en oma op bezoek mogen . Zelfs voor Davina Michelle schijnt het allemaal te lang te duren. Dit weekend gaat de zomertijd ook nog eens in. Een uur korter weekend , een uur minder tijd op je vrije dag. Ook in tijden van crisis blijkt er maar weer dat tijd eigenlijk onze grootste vijand is.
Voorlopig moeten we er thuis maar een feestje van maken.
Een schrale troost : zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Laura van der Lee

Likeability of6

Thuiszitten en sociale media

28 MRT 2020

In februari van dit jaar was ik in Oostenrijk voor het eerst op wintersport. Zelf ben ik geen skiër, maar ging mee met familie om de sneeuwlandschappen te ervaren en de sfeer van wintersport. De heenreis was een lange rit van files en rijen bij de toiletten op het benzinestation. Wat een drukte en gekte. Een gevoel van claustrofobie als je een wegrestaurant binnen kwam. Voor mij een nieuwe ervaring als groentje in wintersportvakanties. Ik heb zelf chronisch pijn en de autorit was een hele uitdaging op zich. Daarin zullen mensen met chronisch pijn zich in herkennen.
De bestemming zelf was erg mooi. Drukke pistes en sneeuw wandelingen. Even lekker er uit is een Hollandse uitdrukking!

Maar toen werd bekend dat er gevallen van Corona waren in Oostenrijk en Italië.
Ineens kwam Corona dichterbij. Waar het in China begon, had het zich nu verspreidt als een scenario van een horror film. Eerst was het de ver van mijn bed show. China is niet om de hoek. Grappen werden toen door mensen gemaakt zoals nep hoesten en kijk maar uit ha ha anders krijg je Corona. Nu bereikt de horrorfilm zijn climax en is het slot van de film bij lange na niet bereikt. Ook is het aantal grappen danig geslonken en propagandeert men online positiviteit als medicijn. Positiviteit die ik absorbeer als een spons die hunkert en verlangt naar betere tijden. Want wie is het nu niet zat hoe de wereld er nu uitziet.

Thuiszitten en 1,5 meter afstand houden zijn de huidige maatregelen. Ik merk met het thuiszitten dat een sociale media verslaving op de loer ligt. Je denkt ah wat kan mij het schelen ik pak nog even die iPad of telefoon. Terwijl je normaal naar buiten gaat om die welbekende frisse neus te halen. Nederlanders gaan normaal bij een eerste zonnestraaltje naar buiten, want je moet pakken wat je pakken kan. Naar de supermarkt gaan lijkt op het dansen van de Tango. De pasjes die je moet maken om mensen te ontwijken kennen een hoge graad van creativiteit. Er zijn nog steeds mensen die heerlijk aan het flaneren zijn alsof ze over de boulevard in Gran Canaria lopen. Waar maakt iedereen zich druk om denken ze! Corona is toch niet zichtbaar, want waar is dan die kwaadaardige vijand. Vraag mij af of er straks een grote groep mensen met een sociale media verslaving is. Dat opent een markt voor online afkickprogramma’s voor sociale media verslaving. Als die programma’s succesvol zijn zal dit een mokerslag voor Facebook en Instagram zijn. Dit zou een gat in de markt kunnen zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_c88611814aca38bd2f0a541200b2fd8183d0e81a_avataruser_497f77e768977ab0f6b573ed97350f30f4f2cb90_avataruser_93bf698e659b850ec8f57ef3272b7b129012b973_avatar

pen icon

Lieke Beemster

Een ongewenste gast

28 MRT 2020

Ineens is dat virus het brandende lichaam naast je.
Het is niet meer het nieuws op tv, het is degene die je liefhebt.
Het is binnen gedrongen en heeft alles even overgenomen.
Waar voorheen jou lichaam het zijne kon verwarmen helpt nu niks meer tegen het nachtelijk trillen van de koorts.
Een onvoorspelbaar virus waarvan de uitkomst alle kanten op kan.
De angst die schommelt op de achtergrond.

Minuten, uren, dagen.
Wachtend, tot het virus zijn kant kiest.
In de eenzaamheid van het ooit fijne thuis.
Buiten hoor je gezamenlijk geklap voor de zorg.
Maar wie klapt voor jou.
Wie klapt voor de ouders die van een afstand moeten toekijken.
Die telkens wachten op een nieuw bericht.
Elke hoest, elke kuch, elke beweging die het lichaam net te veel is.

Zo plotseling als het kwam is het virus ook weer verdwenen.
En knijpt de hand die je niet losliet eindelijk weer even terug.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?