Open brief aan Wiebes, de man van zes miljard euro

Freec01 11 aug 2016

Staatssecretaris Wiebes. De man van 6 miljard euro. Zeg gewoon dat je dit geld nodig hebt. Of dat COA en Koenders weer teveel hebben uitgegeven. Wees eens eerlijk net als Alexie Kudrin. ‘Belasting op tabak en wodka is in eerste instantie om de Russische schatkist op orde te houden’ vindt de Russische minister van Financiën.

Met eerlijkheid dwing je respect af. Kom niet met drogredenen af dat de subsidie op voertuigen niet werkt. Dat werkt namelijk nooit. Een afgekeurde Londense autobus gaat een tweede leven leiden in Afrika op of Malta, zo ik zelf constateerde. Wat een walm. Mondiaal blijft de uitstoot het gelijk. Multinationals en consumenten calculeren nu eenmaal. We hebben al de hoogste energiebelasting in West-Europa op gas en elektriciteit.

De Staat gedraagt zich als rupsje-nooit-genoeg. En dan voor Sinterklaas spelen. Voor miljarden euro subsidies voor windmolens in zee. U heeft achter de schermen 2,5 jaar gelobbyd om alle neuzen de zelfde richting in te krijgen. Alle auto’s een wettelijke bijtelling van 22 procent. Eénduidig beleid, ook handig voor de Belastingdienst. Die kon er toch ook geen chocola meer van maken.

Knap vakmanschap dat lobbyen. Na enig gekrakeel van toneelachtig karakter kunnen beide Kamers met deze ZES MILJARD EURO BELASTINGOPBRENGST leven, in de wetenschap dat weer andere subsidies kunnen worden bedacht. De gemiddelde Nederlander vindt belasting betalen normaal. We weten niet beter. Maar we ergeren ons kapot over waar aan of aan wie het geld wordt uitgegeven! En: als ons de ware reden niet worden verteld.