PEUKEN

Fons Nijpels 23 mei 2017

Wat roken aanricht, raakt weliswaar steeds beter, maar nog steeds onvoldoende bekend. De globale ramp gaat maar door, en de miljoenen doden worden behandeld alsof het een bijverschijnsel betreft.
Een ergerniswekkend bijkomend probleem zijn al die peuken die veelvuldig op straat terecht komen. Nog steeds zie je voortdurend rokers met grote onverschilligheid hun peuk op straat werpen, en niets schijnt hun te kunnen tegenhouden van dat asociale gedrag.
Maar het is natuurlijk wel aan te pakken, als men maar zou willen.
Hoe dan? Statiegeld invoeren is mijn antwoord, onder toepassing van het principe: de vervuiler betaalt.
Hef op elke sigaret 10 cent statiegeld voor de peuk. Bij inlevering krijgt men 5 cent terug, de andere 5 cent is voor de organisatie en de verdere afvoer.
Hele menigten armoedzaaiers van deze wereld zullen de straten gaan afschuimen om peuken te verzamelen en die te gaan inleveren voor een aardige zakcent. Zuinige rokers zullen hun peuken verzamelen en inleveren. Dus die peuken komen al niet meer in het mileu terecht.
En wie moeten die peuken innemen? Elke verkoper van het vergif dient ook mee te werken aan de inzameling, verdere afvoer en terugbetaling van het statiegeld. Zij kunnen daarvoor een vergoeding incasseren uit de 5 cent per peuk die daarvoor beschikbaar is. En uiteindelijk moet die berg peuken terecht komen bij de tabaksindustrie die verplicht moet worden dit afval op milieu verantwoorde wijze te vernietigen.
Simpel nietwaar? En daarom zal het er wel niet van komen.