John F. Kennedy wordt 100 Jaar

Op 29 mei is het honderd jaar geleden dat John F. Kennedy werd geboren en nu 54 jaar na zijn dood is de legende nog altijd springlevend.Kennedy’s leven en dramatische dood zorgde er voor dat hij een mythe werd.
Ik, Edward Haring 47 jaar uit Drunen, wil hier aandacht aan besteden met een mini-expositie in mijn huis en in de bibliotheek in Drunen.De fascinatie is op 10-jarige leeftijd begonnen toen ik het boek ‘Vier Zwarte Dagen’ las.Het boek geeft een historisch overzicht van de dood en begrafenis van de geliefde president.De moord deed de wereld wankelen las ik als klein jochie en wilde meteen meer weten over deze populaire president.
Met dit boek,wat inmiddels uit elkaar valt v.h vele lezen, gaf ik een spreekbeurt over John F. Kennedy op de basisschool.Ik weet nog dat ik best een hoog cijfer kreeg voor deze spreekbeurt.
Sindsdien ben ik altijd blijven verzamelen en na dertig jaar heb ik een flinke verzameling die bestaat uit boeken,tijdschriften,postzegels en vele documentaires.Een gedeelte van mijn verzameling mag ik tentoonstellen om het honderdste geboortejaar van JFK te herdenken.
In de expositie heb ik speciaal de relatie tussen Kennedy en Nederland uitgelicht.
Zo bracht Kennedy toen hij 20 was al een bezoek aan Nederland, en zat zijn moeder op een kostschool in Vaals.In zijn dagboek schrijft Kennedy dat ie de Nachtwacht interessant vond en Den Haag nogal ‘saai’. Er zijn ook een aantal foto’s van ons koningshuis met de toenmalige president.
Op 25-jarige leeftijd brengt prinses Beatrix een bezoek aan het Witte Huis voor een lunch en ontmoet president John F. Kennedy.
De prinses was behoorlijk in de ban van Kennedy en kwam niet aan eten toe,zo geboeid was ze door de conversatie met Kennedy.
In 2006 ben ik naar Dallas, Texas geweest om de 43e herdenking van JFK bij te wonen op Dealey Plaza, het plein waar Kennedy op 22 november 1963 werd vermoord.Erg interessant om daar rond te lopen en deze historische plaats te bezoeken.
De moord in Dallas,Texas veroorzaakte een enorme schok in de Verenigde Staten en de rest van de wereld.Waar was u toen u hoorde dat John F. kennedy werd vermoord? Deze vraag kunnen veel mensen beantwoorden en is logisch na zo’n ingrijpende gebeurtenis,maar ik ben daar te jong voor.Toch raakte ik als tiener onder de indruk door alle beelden die ik van JFK op televisie zag.Vandaar dat ik deze belangrijke dag niet voorbij wil laten gaan.John F. Kennedy stond voor hoop en vernieuwing en nog steeds inspireert hij jonge politici.