De Schoonrede

Dirk Groot 7 sep 2016

Leden van de Staten Generaal,

Nederlanders beschermen hun land al eeuwen tegen de zee. De zeespiegel stijgt, dus zullen we deze strijd harder dan ooit moeten voortzetten. Niet door rechtszaken te voeren, maar door in actie te komen en onze uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat zal een lange strijd worden, waarin we als Nederlanders natuurlijk voorop horen te lopen.

Niet alleen moeten we onszelf tegen de zee beschermen, ook moeten we de zee beschermen tegen onszelf. De zeeën zijn vervuild met plastic. Dat plastic komt in de voedselketen en dus op onze eigen borden en dat van ons volk. We zijn er trots op dat een Nederlander, Boyan Slat, een uitvinding heeft gedaan die mogelijk veel plastic uit de zeeën zal halen. Belangrijker is dat we zorgen dat er geen plastic meer in het water terecht komt. Dweilen met de kraan open is een spreekwoord welke door geen enkele Nederlander als positief wordt ervaren.

Dit hoeft geen moeilijke strijd te zijn. We vragen u een voorbeeld te stellen en straks na het verlaten van de zaal één stuk zwerfafval op te rapen en dit vanaf vandaag dagelijks te doen. Zeker vandaag verzoeken we u om er een foto van uzelf met het opgeraapte stuk zwerfafval te maken. Deel deze op social media met de hashtag #zwerfie en laat zien hoe belangrijk u dit vindt. Onze Koning, Willem de Watermanager, heeft al twee keer gefigureerd op zo’n #zwerfie. We hebben er geen nadelen van ondervonden en we zijn er trots op.

Als alle leden van de Staten-Generaal dit vandaag doen, dan zullen 225 stuks zwerfafval zeker niet in zee eindigen. Op jaarbasis zijn dit 82.125 stuks. We zenden u heen met de opdracht uw achterban hiertoe te motiveren. Als slechts één op de vier mensen dit dagelijks doet, zullen ruim anderhalf miljard stuks zwerfafval niet in zee terecht komen. We toevertrouwen u toe dat ons land dan zal zeer snel schoon zal zijn.

U zult bij het dagelijks oprapen van één stuk zwerfafval ontdekken hoeveel drankverpakkingen er op straat liggen. Voorkomen is beter dan oprapen en uw statiegelddebat zal dan nog slechts gaan over de hoogte van het statiegeld en de snelheid waarmee het uitgebreid moet worden naar alle drankverpakkingen.

Dus gaat heen als #zwerfie-raper en vermenigvuldigt u.

Leve de schone zee, leve de #zwerfie, leve het statiegeld.

Hoera! Hoera! Hoera!