9 augustus 2017 om 04:09
Lezerscolumn van: Dennis San A Jong
Dennis San A Jong

Politiek

Moet Europa er nog zijn of niet ?

Deze column in de krant?
23

De ontkenningsfase, we zitten er allemaal wel eens in maar hoe lang gaat Europa er nog in zitten? Hoe lang gaat het nog duren vooraleer onze beleidsmakers gaan beseffen dat er iets niet klopt. Ontkennen kan niet meer, er is iets mis met Europa, werkt het allemaal nog wel?

De Brexit is er voor een reden en het is nu afwachten of de Britten het nu beter doen zonder ons of niet maar als dat zo is zullen politici wel met de handen in het haar zitten. We gaan terug in de tijd, de Europese Unie werd opgericht om voor cohesie te zorgen tussen de huidige landenleden en om toestanden zoals oorlog te vermijden etc. Ik ontken niet dat de EU voordelen met zich heeft meegebracht maar gezien de nadelen is de EU misschien geen goed geoliede machine meer.

Europa kost ons veel, onze jaarlijkse bijdrage aan de EU loopt op tot 5 miljard euro (!). Wat mij het meest zorgen baart is dat we niet meer echt controle hebben over onze munt. In tegenstelling tot de Euro konden landen voor de EU hun munt van waarde doen dalen wanneer een daling van de koopkracht zich opdrong, nu gaat dat niet meer en zo hebben de huidige landenleden op monetair vlak niet veel controle meer. Landen kunnen dankzij deze orgaan ook geen invoerheffingen opleggen op elkaar wat de concurrentie niet meer zo spannend maakt voor landen, wel een voordeel voor de consument.

Lidstaten kennen ook een beperking in hun soevereiniteit omdat de EU een invloed heeft op het beleid van lidstaten. Een overvloed aan regels zorgt er voor dat landenleden een beperking voelen als het komt op maken van beslissing, moeten landen niet vrij zijn in het maken van keuzes? (p.s ik ben geen liberaal).

Naar mijn mening is Europa een orgaan dat ons samenbrengt en het heeft een tal van voordelen maar hoe gaan wij voor een betere, nieuwe Europa zorgen? Een hervorming lijkt mij niet zo’n slecht idee…

23