De duistere zijde van Social Media

Dit is geschreven door iemand die zich ergert aan het feit dat sociale mediakanalen steeds meer overheerst. De nadelige effecten van social media worden erkent door velen, maar doen ze er wat mee? Nee, niet in mijn omgeving. Als ik naar buiten kijk naar een strakke blauwe lucht, het uitgestrekte groene veld met struiken en naar de boten die op de rivier varen, is het erg rustgevend. Maar dan zie ik wat mijn rust verstoord, de mobiele telefoon vastgekluisterd aan een hand. Mensen die hun honden uitlaten, met een telefoon in hun handen. Jongeren die tegen elkaar praten maar op het schermpje kijken. Vrouwen die met hun ene hand de kinderwagen voortduwen terwijl ze kijken naar het schermpje. Dit zie je dus overal.

Hoewel ik zelf ook een telefoon heb en aan social media doe, is het bij mij niet zo erg dat ik om de minuut moet kijken. Maar zelf onderga ik ook de nadelige effecten van social media. Soms moet je nu eenmaal bereikbaar zijn en telkens WhatsApp checken. Het maakt je afhankelijk en dat is iets wat ik totaal niet prettig vind. Ik wil niet bereikbaar zijn of he laatste nieuws lezen. Dagelijks worden veel jongeren en volwassenen het slachtoffer van de informatie die social mediakanalen produceren. Het kan mij niet zoveel schelen als Jantje gaat trouwen, maar anderen blijkbaar wel.

Een vriendin van mij lijdt overduidelijk aan Fear of Missing Out. Als je haar ziet, dan heeft ze haar beroemde iPhone in haar handen. Ga je samen winkelen, dan loopt ze achter je aan met haar telefoon in handen. Een keertje gingen wij samen uiteten en terwijl het eten voor ons lag, pakte zij haar mobiel. Ik vroeg: “waarom doe je dat?” en waarop zij antwoordde: “Omdat ik het laatste nieuws wil weten”.

Social media moet mensen verbinden en de communicatie bevorderen. Maar het ironische eraan? Dat doet het eigenlijk niet. Het zorgt voor een verslechtering van relaties en je isoleert jezelf van anderen. Wanneer heb jij voor het laatst een gesprek gevoerd?

Social media is verslavend maar het kan ook revoluties opleveren. Denk maar aan Egypte. Mensen hadden opeens een stem en heel de wereld kon het horen. Dus het heeft ook positieve kanten. Maar als ik op een verjaardag zit en om mij heen de schermen zie oplichten, dan heeft het voor mij iets negatiefs. Wanneer zijn wij het verleerd om gezellig samen te lachen? Een echt gesprek te voeren?

Wat ik eigenlijk wil zeggen; doe eens je telefoon weg. Geniet offline in plaats van online. Want uiteindelijk heb je daar veel meer aan.