Demonstratie 4 mei

Mike Bodde 25 apr 2018

Er zijn mensen die op 4 mei hun kameraden en of een familielid herdenken en het is dan toch ronduit belachelijk dat een groepje dit moment wil verstoren. Je gaat toch ook niet een begrafenis verstoren om wat voor reden dan ook.

En waarom zouden ze dit dan willen doen? Nou op Facebook hebben ze een bericht geplaatst met de mededeling dit te gaan doen omdat er tijdens de doden herdenking niet alleen burgerslachtoffers herdacht worden maar ook soldaten herdacht worden die tijdens en na de tweede wereld oorlog zijn gestorven, dus ook de soldaten die deelnamen aan de politionele acties in Indonesië.
Maar als we het zo gaan bekijken dan kan ik ook nog wel wat dingen bedenken. Want tijdens de herdenking herdenken we ALLE slachtoffers die tijdens en na de tweede wereldoorlog zijn gestorven.

In feiten herdenken we dan ook de Duitse soldaten die de fiets van je opa gestolen hebben, en vergeet natuurlijk de rest van de afschuwelijk dingen die ze gedaan hebben niet.
Maar deden ze dat omdat ze dat leuk vinden? Ja sommige misschien wel, maar de meeste deden wat ze moesten doen of ze wilden of niet. Maar ook die soldaten waren mensen met Familie en vrienden.

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat ieder mens herdacht wordt ongeacht wat diegene in of tijdens een oorlog heeft gedaan. Iedere burger heeft ook zijn eigen redenen om tijdens de nationale herdenking iemand te herdenken of dat nu slachtoffers uit een oorlog zijn of iemand die om andere omstandigheden overleden is.

Ik zou het dan ook erg vinden dat op het moment dat een moeder haar zoon die tijdens een missie omgekomen is herdenkt. Een groepje mensen de boel verstoren, om hun punt te maken. Iedereen in Nederland heeft het recht om te protesteren, maar doe dit op een nette manier zonder andere verdriet te doen.