De helden op de amateurvelden

Sommige spelers vragen zich elk weekend weer af waarom ze het nog doen. Waarom ze de ochtend na een avondje bier en Jägermeister de voetbalschoenen weer aantrekken om 90 minuten lang achter een bal aan te lopen.

De wedstrijdbesprekingen zijn elke week hetzelfde. De nét iets te fanatieke trainer maakt de 11 nét iets te brakke spelers bekend die de felbegeerde punten binnen moeten gaan slepen en daarna volgt de tactische bespreking. Inmiddels is 90% van het team afgehaakt. Hoge druk, driehoekjes op het middenveld en de bal het liefst één keer raken. Iedereen weet hoe het moet. Niemand die het kan uitvoeren.

Tijdens het omkleden worden de nodige schuine grapjes en vieze scheetjes gelaten. En er is altijd wel één basisspeler die zijn voetbalsokken is vergeten. De wissel met het hoogste rugnummer is de klos.

Vandaag staat de derby tegen de nummer acht van de competitie op het programma en er staat aardig wat op het spel: een krat bier. De aanvoerders van beide teams kwamen elkaar de avond voor de wedstrijd in de kroeg tegen en hebben deze prestigeweddenschap afgesproken.

De wedstrijd lijkt een vrijbrief om elkaar 90 minuten lang een nieuwe knie te bezorgen. Wonder boven wonder raakt er niemand geblesseerd. Hoewel de meeste spelers in gedachten de wedstrijd van hun leven spelen, zijn de toeschouwers toch wat minder enthousiast. En, omdat de hond van de spits ziek is, kon zijn moeder niet komen en zijn er dus helaas maar 2 toeschouwers vandaag.

Maar dan, het moment waar iedere speler op heeft gewacht, het eindsignaal van de scheidsrechter. Dat er zojuist met 6-1 is verloren mag de pret niet drukken. De muziek in de kleedkamer gaat aan en de gedachtes zijn al lang en breed niet meer bij de zojuist gespeelde wedstrijd. De aanvoerder levert het kratje in bij de tegenpartij en begint in de kleedkamer al mensen te strikken voor het eigen bierpotje.

Wat hierna volgt is een zonnige middag met slechte grappen, bittergarnituur, sterke verhalen en bier. En dan besef je ineens weer waar je het allemaal voor doet. Waarom je jezelf uit bed hebt getakeld om naar de club te komen. Waarom je een wedstrijd lang hoopt dat je met deze kater in godsnaam niet hoeft te koppen. Dan besef je waar het allemaal om draait, dan besef je wat het mooiste is wat er bestaat:

Amateurvoetbal.