10 oktober 2017 om 20:22
Lezerscolumn van: Caspar van der Waals
Caspar van der Waals

Actueel

WIJ ZIJN ALLEMAAL ORANJE

Deze column in de krant?
19

Ik schrijf dit stukje vlak voordat Oranje aftrapt tegen Zweden. Vanavond staan de kroegen leeg. Het oranje shirt is zaterdag in de wasmand verdwenen. De teleurstelling is enorm, de uitschakeling nog slechts een formaliteit.

Niemand ziet Oranje vanavond met 7 doelpunten verschil winnen van Zweden. Pas als het nieuws opduikt dat Nederland 4-0 voor staat, zullen de kijkcijfers redelijke vormen aannemen. Het geloof is er niet.

Maar is dat geloof er ooit geweest? Danny Blind werd bij voorbaat neergesabeld. Dick Advocaat werd met hoongelach ontvangen. En nu halen we online ons gelijk. Achteraf is iedereen bondscoach.

Wij zijn allemaal Oranje. De 11 uitverkoren die "ons" naar het WK moesten brengen zijn slechts een afspiegeling van ons: slap, ongemotiveerd, ingedut maar bovenal onverschillig.

Als we ons een woekerhypotheek laten aansmeren is het de schuld van de bank. Als ons CV tekort schiet is de werkgever een lul. En als verkiezingsbeloften worden geschonden, ligt dat niet aan ons gebrek aan realiteitszin.

Wij zijn allemaal Oranje. Een volk dat achterover in het gras is gaan liggen. Een kudde die anoniem schreeuwt op de sociale media. Wanneer hebben we voor het laatst gestaakt? De meest recente demonstratie dateert van de neutronenbom. Ondertussen hebben schurkenstaten dikkere wapens.

We hebben allemaal de wijsheid in pacht waarom Oranje het WK Voetbal misloopt. De spelers zijn luie miljonairs. De coach snapt het spelletje niet. De KNVB deelt erebaantjes uit.

Maar waar staan wij zélf in dit verhaal? Wie trapt ons terug richting realiteit? Wanneer rechten wij de rug en begrijpen dat een Facebookpost niets oplost? Dan was borstkanker intussen opgenomen in het rijtje builenpest, Spaanse griep en tyfus. Dan was de honger de wereld uit en hadden we een fatsoenlijk kabinet.

Maar nee, wij staan ook ongemotiveerd op het veld. Wij staan tenslotte toe dat de kloof tussen arm en rijk bewust wordt opgerekt. Dat we binnenkort alleen nog mogen betalen met plastic, waar niet de naam van ons land - maar de naam van een bank - op staat. We accepteren dat huurhuizen uitgefaseerd worden, zodat we allemaal een schuld opbouwen die we niet boetevrij mogen aflossen.

Wij staan toe dat kwaadwillenden onze samenleving opblazen en mensen tegen elkaar ophitsen. Chaos is geld. Wij zijn allemaal Oranje, en als we niet snel wakker worden zijn we collectief uitgeschakeld. ​Nederland is zoveel groter dan een voetbalveld en de tegenstander speelt vals.

"​En nu presteren. Allemaal!"

19