Já, de hoedjesparade!

CarlijnK 19 sep 2017

Tip, tap, top, 19 september had een hoedje op! Ja, ja, het was weer zover: Prinsjesdag! De dag waarop wij als Nederlanders er eens even goed voor gaan zitten. Voor de troonrede? Welnee, dat doen wij, na het traditioneel uitlekken van dit geheel, al jaren niet meer. Hoe sommigen voor de eerste sappige details van de Miljoenennota samen onder een hoedje spelen.. Ik wees maar even op mijn hoede, en laat dit punt maar terzijde. Want ja, ook dit jaar was het weer raak.

Na het uitdelen van de USB-sticks aan de Kamerfracties met daarop de Miljoenennota, lag binnen no-time de Miljoenennota op straat. Wij als volk schrokken ons geen hoedje, want ach, het uitlekken is ondertussen bijna een onmisbare traditie geworden. En oke, het is toch ergens fijn om voorafgaand aan zo’n Prinsjesdag van de hoed en de rand te weten omtrent de Miljoenennota. Kan onze aandacht deze dag mooi gefocust zijn op écht interessante verschijnselen. Deze dag doen wij het namelijk stiekem vooral voor die hoedjes. Dat is toch immers nog het enige verrassende aan deze dag..!

Want ach, elke jaar worden weer de meest bijzondere creaties uit de hoed getoverd. Waar de een al maanden met deze hoed in (of op?) het hoofd zit, snelt de ander, hoeterdekoet, nog snel naar het eerste beste budgetketen voor een hoofddeksel. Of neem nu mevrouw Thieme, elk jaar weer spannend welke boodschap zij aan haar creatie op haar hoofd heeft gekoppeld. En wij bewonderen, lachen of verafschuwen om de resultaten. Genieten!

De hoedenparade. Waar het eerst ging om de netheid van het dragen van een hoedje op deze dag, lijkt de hoed door de jaren heen een zwaardere en vooral politieke lading te hebben gekregen. Zo maar even een hoed op het hoofd zetten, zit er eigenlijk niet meer in. Elk publiciteitsmoment van politici lijkt door velen te worden aangegrepen om een statement te maken. Slim bekeken, dat wel.

Maar, hoe het ook zij, naast bezienswaardigheid zegt die hoed eigenlijk helemaal niets. Want ja, Kamerleden willen toch liever brood in de zak dan eenmalig op deze dag de pluim op de hoed. Blijvende aanhangers van de partij, dat is wat men zou willen. Maar of dit alleen met het dragen van een spectaculair hoedje te bereiken is? Welnee! Even zoeken levert meteen het treffende spreekwoord: ‘Met de hoed in de hand komt men immers pas echt door het ganse land.’ Wat een wijsheid, niet alleen voor de Kamerleden.. Petje af!