Voetbal en zijn “fans”

Daar gaan we weer. Voetbal en zijn “fans”.
Het lijkt wel een sport op zich aan het worden om rellen te schoppen rondom een voetbalwedstrijd. Ik ga me ook echt afvragen of voetbal nog wel zo leuk is. Je durft binnenkort niet meer met je kind op een tribune te zitten.

Voetbal is een sport dat bestaat uit spelers op het veld. Deze spelers behoren tot een club. Bij profvoetbal maakt het de spelers nog niet eens zoveel uit voor welke club ze spelen. Wie het meeste geld biedt, daar gaan ze wel voor rennen. De spelers spelen om het spel te winnen, want het blijft nog steeds een spel, ook al is het een wedstrijd.

Supports zijn aanhangers van de club op zich. Het is namelijk erg lastig om fan te zijn van een bepaalde voetballer als die niet in “jouw” club speelt. En daar komt het woordje al tevoorschijn… “jouw”. Supporters beschouwen de club namelijk als “hun” club. En als hun club verliest, dan kan de rest van de wereld zich verbergen, want dan komt de opgekropte agressie eruit. Opeens moet iedereen en alles het ontgelden.

Supporters van de tegenpartij worden in elkaar geslagen, want dat is dan opeens de vijand.
De stad waar de wedstrijd wordt gespeeld krijgt het zwaar te verduren. Waar ondernemers met liefde hun bedrijf hebben opgebouwd, krijgen ze nu een steen door de raam. En dan valt het nog mee. Gisteren werden er zelfs bivakmutsen gedragen tijdens een wedstrijd.

Denken supporters nu echt dat “hun” club dit leuk vindt?

En natuurlijk doet maar een klein groepje van de supporters dit. Gelukkig maar. En nee, waarschijnlijk zijn het nog niet eens echte fans. Dat kan ook. Echter stopt het niet en het geweld wordt ook steeds meer “normaal” gevonden bij amateurclubs. Daar moeten scheidsrechters en spelers van de tegenpartij het ook vaker ontgelden. Is voetbal een slachtveld aan het worden? Moeten we gewoon terug het tijdperk in, zodat mannen hun agressie weer kwijt kunnen op elkaar? Omdat de ander voor een andere club is? Misschien wordt het eens tijd dat de clubs zelf van zich laten horen. Dat ze zelf eens zeggen dat ze liever spelen zonder supporters, maar dat kost natuurlijk teveel geld voor hun.

En het wordt eens tijd om dat mega grote ego eens aan de kant te zetten. Die agressie zit er niet in omdat deze “fans” zo gelukkig zijn. Het word tijd dat we gaan beseffen dat we allemaal op 1 wereld leven, dat we allemaal mens zijn, dat we allemaal vrede willen en rust en blijheid. Zoals je weet kan het leven namelijk zo v