5 oktober 2017 – landelijke stakingsdag

Ben Trein 18 sep 2017

Op 5 oktober 2017 staken de lagereschooldocenten in Nederland. De school waar mijn kinderen naar toe gaan heeft aangeboden met de lokale buitenschoolse opvang te communiceren zodat wij tegen betaling de kinderen daar kunnen stallen. Doe het niet. Ik zal uitleggen waarom.

Ik steun deze staking van ganser harte. Niet omdat ik per se vind dat docenten meer moeten verdienen. Nee, ik vind het van bijzonder groot belang dat wij als land fors investeren in onze scholing, en in die van de volgende generaties. Scholing, vanaf de eerste groep. Ons onderwijs ontwikkelt zich namelijk langzamer dan de andere landen nabij de top. Voor je het weet lopen we achter de feiten aan.

Finland – ja, altijd weer Finland – scoort zo goed, uiteindelijk, omdat er geld beschikbaar is. Geld om mensen met twee master-diploma’s voor de kleuterklas te zetten. In Finland zwermen grote bedrijven om de scholen heen in de hoop dat ze een docent weg kunnen peuteren, omdat die zulke speciale vaardigheden hebben. Bij ons probeert het rijk docenten uit bedrijven te peuteren omdat er te weinig docenten zijn. Wij moeten naar het Finse systeem toe; dat moet het doel zijn. Van kleutermeester tot docente voor VWO-6, iedereen zou uiteindelijk twee master-diploma’s moeten hebben. En daar moet eerst geld voor komen, dan pas kan het doel bereikt worden. Eerst de baan aantrekkelijk maken voor mensen die na het VWO nog 6 jaar gestudeerd hebben, dan pas eisen dat die er ook komen.

Ik steun deze staking van ganser harte, en roep op om massaal deel te nemen. Iedereen met kinderen op een basisschool zal die kinderen 5 oktober ergens onder moeten brengen. Betaal niet extra voor de buitenschoolse opvang; dat is alleen maar goed voor de economie, en dat zet geen extra druk op het rijk. Nee, in plaats daar van neem vrij. Vertel het management dat je niet kunt komen omdat er gestaakt wordt; dat je niet kunt komen omdat het onderwijs beter moet. Of neem de kinderen zonder waarschuwing mee naar je werk, en leg uit waarom ze die dag aanwezig zullen zijn: er wordt gestaakt, het onderwijs moet beter, en er is verder nergens waar de kinderen kunnen blijven. Vooral mensen met banen bij het rijk zouden dit moeten doen – zo zal er landelijk gevoeld worden dat niet alleen de docenten vechten voor een beter salaris, maar dat wij bereid zijn te vechten voor beter onderwijs.