Datingtips

Ben Schaafsma 2 23 okt 2017

De publieke ontmaskering van Harvey Weinstein heeft de verhoudingen tussen mannen en vrouwen behoorlijk opgeschut. Terecht vragen we ons af of gedrag, dat in een brede groep als “normaal” wordt gezien, dat wel is. Voor vele alleenstaanden zal het voelen of de zoektocht naar een leuke partner op een mijnenveld moet plaatsvinden. Eén fout stapje en de gevolgen kunnen desastreus zijn. Ik benijd ze niet.

Datingsites en datingprogramma’s zullen hierdoor nog populairder worden, vermoed ik. Het is allemaal net even makkelijker als voor beide partijen vast staat dat er behoefte is aan contact. Toch zal het voor vrouwen hoe dan ook lastig blijven om niet tegen een hork aan te lopen. Wij mannen hebben nu eenmaal de neiging om onze slechte eigenschappen te omschrijven als positieve kenmerken. Als onpartijdige oppervlakkige zapper langs datingprogramma’s heb ik wel een paar vertaaltips:

Voor de man die met trots meedeelt dat hij “nu eenmaal niet tegen onrecht kan!” moet je uitkijken. Hij voelt zich blijkbaar verheven boven de meeste anderen die volgens hem geen enkele moeite hebben met een beetje onrecht. Daarbij wordt deze eigenschap vaak genoemd door de dader van een geweldsdelict. “Edelachtbare, Ik heb ‘m toen voor z’n bek geslagen omdat ik nu eenmaal niet tegen onrecht kan”. Het gaat trouwens in de meeste gevallen helemaal niet om onrecht. Deze persoon kan gewoon niet met tegenslag omgaan.

“Ik ben een winnaarstype” moet je ook mijden. Vertegenwoordiger en bumperklever. “Alle losers aan de kant want ik ben op weg naar de winst.” Niet door hard werken en kennis te gebruiken maar door middel van sluiproutes en gaten in de regels. Heel goed mogelijk dat die winst het verlies van een ander is maar “er is nu eenmaal altijd één de dupe.” Voor je het weet zit je op tv bij Opgelicht?! te vertellen hoe deze knappe vent je met de rekening heeft laten zitten.

De ergste mannen schrijven bij de goede eigenschappen: “beschikkend over veel gevoel voor humor”. Als iemand dat van zichzelf zegt is hij zeker niet leuk. Je zit dan de hele avond opgescheept met een partner die schijtlollig op zoek blijft naar je lach. Lach je niet dan doet hij nog meer zijn best. Maar lach je wel dan houdt hij ook niet op. Blijf alsjeblieft uit zijn buurt. Waarschijnlijk is het zo’n amateurcolumnist.