Lezerscolumn

pen icon

barthuisman

De vijver die kinderwens-loos Nederland heet.

30 MEI 2016

Waarom ik geen kinderen wil? Uhm, moet daar een reden voor zijn dan? Oké, blijkbaar wel. Dus ik begin het uit te leggen. Al snel krijg je de pluspunten van het wél hebben van kinderen op. Klopt, maar ik wil ze niet.
Ik zit al jaren op verschillende dating sites. Op de leukste daarvan begin je gelijk te chatten zodra je gematcht bent. Je kletst over van alles, en de ene keer sneller dan de andere keer komt het op het onderwerp kinderen. Inmiddels heb ik er een filter voor ingesteld: kinderwens, nee. Dus als er staat dat de dame in kwestie er niet aan voldoet, vraag ik of die info nog steeds klopt. Meestal helaas wel. Het lijkt alsof 95% van de Nederlandse vrouwen kinderen wil. Ik vraag niet waarom. Als ik dan meld dat ik geen kinderen wil, is wél bijna altijd de vraag, waarom niet? Nou, omdat ik mijn ADHD niet wil doorgeven, omdat ik mijn tijd en geld liever met mijn toekomstige partner samen besteed, omdat ik graag nog de komende twintig jaar bandjes met haar wil bezoeken op concerten en festivals, omdat er al genoeg mensen op deze aardkloot rondlopen. Genoeg redenen?
Blijkbaar niet. Al snel krijg je de reactie dat ADHD lang niet altijd wordt doorgegeven. (Tja, bij onze familie wel, dat wil ik andere kinderen gewoon niet aan doen). Dat je tijd samen juist saai is zonder kinderen. (Nou, die kinderen wonen ook maar een kwart van je leven in huis hoor). Dat je evengoed gewoon naar festivals kunt en de kinderen naar de oppas. (Ja, moet je wel genoeg verdienen).
Laatst nog op een verjaardag, ging het over kinderen. "Ja, leuk bij anderen", zei ik. "Wat? Wil je geen kinderen?", alsof het bijna een must is. Mag je niet gewoon kiezen voor geen kinderen? En bovenstaande herhaalde zich weer, met de toevoeging dat kinderen ook een hele verrijking in je leven kunnen zijn. Klopt, maar dan word ik wel de logeeroom die leuke dingen gaat doen met zijn neefjes/nichtjes, net als ik vroeger had bij mijn kinderloze tantes.
En dan komt er die ene match die geen kinderen wil én van dezelfde muziek houdt. En dan moet dè klik er nog zijn. Waar anderen misschien 50% van de matches overhouden om dè klik te vinden, is de visvijver voor kinderwens-loos Nederland een stuk minder groot. En ik heb begrepen dat de vrouwen die óók geen kinderwens hebben, net zo moeilijk hun match kunnen vinden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Sanne de Ruijter

Ba-nAAN-ran-ding!

VANDAAG, 10:10

Heel zachtjes maar...
Een kleine aanraking.
Het mag geen naam hebben.
Je moet tenslotte kijken of ze rijp zijn of niet. Dat was de opdracht.
Dit tedere contact in de week van de lentekriebels wordt alleen niet zo gewaardeerd.
De meneer die met alle liefde en aandacht de bananen elke dag verzorgt, spreekt jou niet zo vriendelijk aan! De meneer kijkt ook erg boos vanachter die grote kar. Op grote afstand moet jij deze zware boze stem verwerken. Je duikt weg achter de gele en groene bananen, maar helaas kunnen die jou niet beschermen.

Oogcontact vind je moeilijk! Altijd en op elk moment. Nu moet je het toch doen. Je recht je rug en heft je hoofd. Je blik wordt gevangen en zegt duidelijk: “Sorry meneer!”

Twee duidelijke woorden en één blik. De beste woorden en het mooiste oogcontact van de dag! Wat deze meneer ook terug gaat zeggen, ik laat weten dat ik ontzettend trots ben op jou! Met een schuine blik fluister je in mijn oor dat je de banaan echt niet zoveel pijn deed.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_c598ecdeb9827d6db6d70e2714429a4641670f50_avataruser_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avatar

+100


pen icon

Saskia Hoogerbrugge

Sabbatical (failure?!)

GISTEREN

Dat je besluit dat het goed is om de organisatie te verlaten waar je 17 jaar lang hebt gewerkt, dat je aan alles merkt dat daar niet gaat vinden wat je mist, en omdat je zoveel van jezelf moet (en dat DAAR niet los kan laten). Dat je vindt dat het leven maar voorbij raast en je de essentie mist (van wat dan ook, immers, het gaat zo snel dat je niet precies je vinger erop kan leggen….). Te weinig genieten… van je partner, je kinderen, je familie en vrienden. Van hobby’s, die je niet meer blijkt te hebben en je hard afvraagt of je die daarvoor nou wel had (dat je nu zegt “lezen”, omdat dat niet te controleren is en in geval van een gevraagde recensie, je immers altijd Google kunt raadplegen).

Ik kijk inmiddels terug op ruim 8 weken helemaal NIKS! Nou ja, dat is niet helemaal waar, want ik heb uiteraard het huis maar eens goed onder handen genomen. En niet van dat Franse slag-gedoe. Nee, dat is op zijn pre-Marie-Kondo-hysterical-Sas manier: supereffectief en soort-van-efficiënt-achtig. Maar ja, meer nieuw behang kan er niet op de muur, de verf is bijna op en de zolder wil ik gewoon echt niet doen (echt niet, hopeloos veel balken, kiertjes en scheuren). Daarbij, ik vind dat ik ook wel weer wat MOET. Ik krijg ook veel vragen of ik alweer een nieuwe baan heb, de sabbatical is immers al bijna weer voorbij…

Het kan immers toch niet zo zijn dat je je tijd gewoon aan het weggooien bent met een beetje lezen, tekenen (nieuwe hobby!) en zwemmen (geen hobby!)? Ik ben immers lid van een maatschappij, ik moet mijn steentje bijdragen! Je telt mee als je presteert en er moet meer binnenkomen dan alleen het boodschappengeld. Of wacht… is dat mijn eigen brein dat zegt dat dit moet? En is het eigenlijk helemaal oké om de tijd te nemen om je eens goed op jezelf te richten? Om de balans op te maken, te kijken waar je nu staat en waar je graag naar toe zou willen in de (nabije) toekomst. En is het aanklooien daar dan een waardevol onderdeel van?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Fatima Mountasser

Boef mag anderhalf jaar niet rijden. Wie is boef?

GISTEREN

Boef ……Hahaha

Sinds ik verhuisd ben, lees ik zelden Metro. Dichter bij mijn vorige huis is een station en daar haalde ik toen af en toe een krantje, maar helaas is de kranthouder met de Metro daar afgeschaft.

Bij mijn nieuwe huis is een treinstation. Daar nam ik de trein naar Den Haag. Ik zag er een kranthouder staan, ik liep er enthousiast naartoe, heb een krantje gepakt, het klein gevouwen en in mijn tas gestopt. Ik kwam een winkel binnen en toen hoorde ik een van de winkelmedewerksters vragen aan een agent (van de security) die binnen heen en weer liep : “Heb je boefjes gepakt vandaag?” De man keek haar glimlachend aan en zei: “Jaaaahhhh!” “Oh “, zei de jongedame, “ik wil ook boefjes pakken".

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

B. Vermeer

Utrecht: Oost, West, thuis best?

22 MRT 2019

Afgelopen maandag om 11.50 uur landde ik, na 5 maanden de wereld over gereisd te hebben, op Schiphol. Ik was weer thuis!

Het eerste wat ik deed, zoals de meesten van ons doen: mijn telefoon aanzetten. Het trieste nieuws over de schietpartij in Utrecht, míjn stadsie, kwam direct binnen. Een bizarre, vervelende thuiskomst. De dag erop verhuisde ik terug naar me stadsie. Ik reed die dag vier keer langs het 24 Oktoberplein. Ik voelde me treurig, maar was ook hoopvol over hoe ik de mensen op dat moment bij elkaar stonden, elkaar vasthielden en bloemen legden.

Het was een incident, geen uiting van een patroon, toch? In de dagen erna veranderde er wat in mijn gevoel. Op donderdag zat ik in de bus in me stadsie, het was spits en erg druk. Bij het uitstappen zat een meisje vast met het snoertje van haar oordopjes en probeerde deze los te krijgen. Achter haar stond een man die zichtbaar nogal haast had, hij zette haar zo ongeveer opzij en nadat ze hem een duw gaf, was hij duidelijk in staat haar een mep te verkopen. Hij werd door medepassagiers de bus uitgewerkt. Ze hadden een slecht humeur, slecht huwelijk of slecht geslapen, zeker?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

Likeability of5

Nadrammen. Je deed het beter? Nee toch

22 MRT 2019

Het spel is gespeeld . De winnaar FvD wordt geluk gewenst door de andere partijen, maar toch hebben ze nog steeds de volle overtuiging dat het niet eerlijk is dat men verloren heeft.

En nu na de verkiezingen als de stofwolken zijn neergedaald, heeft men nog niet door dat men op democratische wijze is verslagen. De oude politiek wrijft zich in de handen want Forum voor Democratie zou weleens niet alle zetels kunnen bezetten. Kinderachtig en nogmaals heel kinderachtig, het zijn gewoon slechte verliezers die volgens hen zelf de democratie en wijsheid hoog in het vaandel hebben.

En ja .. er zullen tussen de Statenleden echt wel enkele kwibussen zitten, die de boel even ophouden en daar lacht de oude politiek dan om met gespeelde leedvermaak. Maar ze hebben ook zelf schurft zat om te krabben, zegt men hier dan maar.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0654f9120471338be257d06dc15bb1f16fab8e95_avatar

pen icon

Robert Beernink

BoekenBal

22 MRT 2019

‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid:’ is wellicht de beroemdste dichtregel uit de vaderlandse literatuur. Herman Gorter schreef deze openingszin van ‘Mei’ in 1889.

Hoewel de zon nog onderweg is naar onze breedte, is in Den Haag een herfststorm opgestoken. De verkiezingen voor de Provinciale Staten, en daarmee de Eerste Kamer, zijn gewonnen door een wat vaag forum met een even schimmig als populair programma en een charmante, eloquente leider.

Als aurora borealis daalt hij neer in de dampkring van het in het duister graaiende grauw, dat zijn heil meent te vinden in onbereikbare mythische metaforen en poëtische prietpraat. De zittende politieke elite is van het tableau geblazen en op hun plek gezet: best of the rest.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Moeder

22 MRT 2019

‘Kijk’, mijn moeder staat voor me, in haar blauwe nachtjapon. Ze lijkt op een klein meisje. Haar benen en voeten bloot. De dikke blauwe aders duidelijk zichtbaar op haar gezette onderbenen. Als babysloffen hangt haar huid bol om haar enkels. Haar knieën tegen elkaar aan. Schouders gebogen, kwetsbare ogen. Ik kijk naar haar.

‘Gek hè, nu zijn ze heel dik en morgenochtend heb ik weer slanke enkels’. Ik zit op het ouderlijk bed van mijn ouders, zal een nachtje naast haar slapen. Haar stem klinkt verbaasd. Ja, reageer ik, zoals iedere keer als ze me dit vertelt. Ze komt te dichtbij, raakt onder mijn huid. Mijn moeder vertelt me bijna gretig details over haar haperende lichaam. ‘Kijk’, zegt ze weer, laat me haar tenen zien. Maar ik wil ze niet zien, haar verval maakt me bang.

Ik denk aan mijn moeder achter de naaimachine. Ik keek graag naar haar. De geconcentreerde blik, ze wist goed waar ze mee bezig was. Ik pluisde ‘de Knip’ uit, op zoek naar broeken en jasjes. Ik wees ze aan, zij maakte ze. Met kritische blik gaf ik ‘mijn bestelling’ door. ‘Ik wil die broek, maar de pijpen iets wijder en de tailleband hoger’. Hangend op mijn stoel keek ik toe hoe ze begon met overtrekken van de patronen op het knisperende papier, het afspelden op de stof, geroutineerd, met een speld in haar mond.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Jongens van negen

22 MRT 2019

‘Vanaf level 7 kun je pas echt beter worden, mama.’ Ik kijk op. Hij draait zijn hoofd om, kijkt me half over zijn schouder grijnzend aan. Zoon zit in de stoel achter de computer, koptelefoon op zijn warrige haar, slechts in hemd en onderbroek, zijn knieën houdt hij opgetrokken onder zijn kin. Hij lijkt een beetje op een piloot die zich omdraait en vrolijk lacht om zijn passagiers gerust te stellen.

'Zou je je niet eens aankleden?' Hij geeuwt. ‘Dat is bij ‘Clash of Clans’ mama’, gaat hij onverstoorbaar verder. Wat houdt dit ‘beter worden’ in, probeer ik hem te begrijpen. Weer die blik over zijn schouder, nu geheimzinnig. ‘Dark elixers en duistere kazernes’. Hij kijkt guitig als hij mijn gezicht ziet. Clash of Clans, het heette toch Clash Royale…? 'Ja, dat speel ik ook', zegt hij geduldig. 'Wat is het verschil?', vraag ik.

‘Bij Clash Royale is in welke arena je speelt het meest belangrijk. Bij Clash of Clans is dat het Stadhuis.’ ‘Je speelt Clash Royale toch met je vrienden?’ ‘Clash of Clans ook’. Mijn verwarring groeit. ‘Dus je zit in een clan met een paar vrienden. Zit je bij Hesse?’ ‘Nee, Hesse zit weer in een andere clan. Ik zit bij Ayser en Stijn’. ‘Heeft de clan een naam? Zoon aarzelt kort, verbijt een lachje, zegt dan: 'Kontfluit'. We kijken elkaar even aan. 'Heb jij dat verzonnen', vraag ik langs mijn neus weg. Hij schudt zijn hoofd. ‘Hesse zit in ‘Spaarvarkens’.' Ik knik goedkeurend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduard Sarens

Het kind in mijn dooie tuin

22 MRT 2019

Ik zit hier op een bank in mijn dooie tuin.
Dooie plantjes te staren tot ze weer levend zijn.
Jij bent een dooie tuin die er steeds doorheen druppelt.
Als een kind die met duplo treintjes speelt.
En de trein na twee minuten er zelf mee ophoud te rijden.

Jij staart me aan als of je verliefd op mij bent.
Want jij bevraagt mij te veel wat jij van mij scoren wil.
Je staart mij aan alsof ik homo moet zijn van jouw gedachten.
Want jij bevraagt mij anders niet waarom de lucht blauw is.
En dus of ik dat ook ben wat jij voor mij voelt.
Ik val voor mijn gevoel overduidelijk voor vrouwen.

Voor de borst, het gaatje, de fiets zonder stang in het midden.
Nee, dan zegt mijn dooie tuin die ik aan het redden ben ook.
Dat ik u helaas moet teleurstellen tot het verdriet aan toe.
Want ik val niet op ezels die keihard balken om stoer te lijken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Anne Ermens

Likeability of5

Ik heb iets stoms gedaan

21 MRT 2019

Of nouja, niet echt iets stoms gedaan. Ik heb iets gewoon niet gedaan. Iets wat ik wél had moeten doen. En daar schaam ik me voor.

Waarom schrijven over iets waar je je voor schaamt? Omdat het belangrijk is. Omdat ik me hopelijk zó schaam, dat ik het nooit meer laat gebeuren. En omdat 44 procent van de bevolking dezelfde fout heeft gemaakt.

“Heb je gestemd?”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_667e1a6b194cc9a23ef0cb1dddae9f14506a81ab_avatar

pen icon

Victor Slijpsteen

Likeability of6

Tegen de elite

21 MRT 2019

Nederland ontwaakt
met tranen in de ogen.
Zijn we dan nu écht
voor terreurdaden gebogen?

Zijn we echt zó bang,
voor “wat immigranten brengen”,
dat we onze politiek
met populisme gaan vermengen?

Want laten we heel eerlijk zijn,
waar FvD voor staat:
‘Meer veiligheid in Nederland.’
dat hoort men graag op straat.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

eduard sarens

Likeability of3

de alternatieve tuin

21 MRT 2019

Ik zit hier op een stoel met meerdere zit hoogtes.
Te kijken naar een tuin met meer hoogtes dan vlakke gedeeltes.
Ik zit met mijn gieter met meer uitgangen voor water.
Dan ingangen voor het water toevoer voor de tuin.
Om mijn alternatieve dooie tuin te redden van het leven.
Van het leven dat geschonken wordt door helemaal niets.
Er komt meer verschillende soorten water uit een uitgang.
Dan er toevoeren zijn voor verschillende soorten water.
Die gieter is een grote alternatieve mysterie voor mijn tuin.
Het is een mysterieuze tuin voor mij waar ik niet naar kijk.
Omdat ik te alternatief kijk om het zien te noemen.
Ik probeer mijn tuin te redden ook al wil ik dat niet.
Omdat ik mijn tuin te alternatief vind voor de redding.
Ik ben alternatief figuur die ergens op zit in de tuin.
Om vervolgens alternatief omhoog te klimmen.
De duikersplank op hoog in de lucht.
Ik sta op een duikersplank met meer hoogtes dan vlaktes.
Om daar zo lang te staan dat de tijd sneller gaat.
Dan de tuin niet eens is veranderd in de tussentijd.
Ik wil er afspringen naar de tuin toe die ik de zee noem.
Ik ben een zwart figuur voor de aanblik van ik op de zee plank.
Die in de houding van springen staat van een onherkenbare hoogte.
Te springen naar de alternatieve zee met meer hoogtes dan lengtes.
Om alternatieve gedachtes te combineren met de zee.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislikelike
user_a01fa6081ad191f15423a46478188912cb4ecf47_avataruser_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avataruser_7b837a8057a29a0420ce820a01dcc7b6384afde6_avatar

pen icon

Wouter ter Horst

Likeability of6

Zomertijd!

21 MRT 2019

We gaan de klok weer verzetten. Dat uurtje vooruit (of was het achteruit?) is voor velen een wake-up call. Waar dikke truien en lange broeken het lichaam nu nog bedekken, kunnen binnenkort de bikini en zwembroek uit de kast. HELP! Het is bijna zomer. Waarom heb ik tijdens die lange winter te veel gegeten en te weinig gedaan? Snel weer naar de sportschool en aan een (crash)dieet beginnen.

Ho! Stop!

Wacht even!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_709c0a85d8144829b82e7f0231824c87efba60d0_avataruser_979b7ebde671da7d77ed96844e6bfd1dd478304c_avatar

pen icon

Jochem Smeding

Likeability of5

Onze toekomst

21 MRT 2019

Massaal gestemd, vlak nadat ons land in rep en roer was. We lieten de wereld onze vrijheid weer zien. ‘Voor verandering’ werd er veel geroepen, al sinds de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar. Forum voor Democratie is in opmars, en vele wijzen op een ‘Pim Fortuin-effect’. Hierdoor ben ik een ander toekomstbeeld gaan krijgen. Een ander toekomstbeeld dan dat ik had gehoopt, om eerlijk te zijn. Een korter toekomstbeeld, een angstig toekomstbeeld.
Het was Thierry Baudet die de verschrikkelijke gebeurtenis in Utrecht gebruikt had, om zo een smakeloze bewering te doen over immigratie. Iets wat er op dat moment niks mee te maken had. Ik verwacht echter niet, gezien de zetten die FvD al gezet heeft, dat ze de dienst gaan uitmaken in de Eerste Kamer. Maar, over een aantal jaar, ben ik bang dat dat wel gebeurt in de Tweede Kamer. Maar, waarom zou ik bang zijn? De partij heeft toch een duidelijke vuist tegen dit beleid? Waarom zou ik het niet eens zijn met zo’n succesvolle partij?
Veel mensen weten niet dat ze hebben gestemd op een partij, geleid door een man, die beweert dat vrouwen dienen te worden “overmeesterd”. Een man die geen fatsoen toont op het moment dat de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht worden herdacht. Een man wiens macht groeit. Een man die niet inziet dat het Verenigd Koninkrijk een derdewereldland aan worden is door het verlaten van de EU. Een man die, ondanks zijn wetenschappelijk gerichte partij, ontkent dat een wereldwijd bewezen aspect onwaar is. Klimaatontkenning wordt nu ondersteund door een nipte meerderheid van de Nederlanders. Het zijn juist de Nederlanders die wat moeten doen. Het zijn de meesters van het water die alsnog ten val zullen gaan.
Ik geloof natuurlijk niet dat elke FvD-stemmer klimaatverandering ontkent, of dit allemaal ondersteund. Ik wil u, de lezer, enkel inlichten van het gevaar wat ons op de loer ligt. FvD doet het goed in de provincie, zonder enig duidelijk plan te hebben. Zijn ze uit op macht? Is keizer Thierry Baudet I in opmars? Niemand weet het. Het populisme, FvD en PVV, wint van Nederlands voormalige grootste partij, de VVD. Nederland, red jezelf!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avatar

pen icon

Mink Out

Gelukkig volk. Minks wekelijkse column 20-3-2019

21 MRT 2019

Een gelukkig volk. Minks wekelijkse column 20-3-2019

Onderstaande mening in Minks wekelijkse column was onzeker vanwege het welles nietes gehalte maar enkel over makkelijke dingen schrijven vind ik laf, dus hier is tie dan toch maar!!!
Ik hoef, in ieder geval, niet bang te zijn dat ik in een ambassade vermoord wordt, t’ gevang in ga, moet vluchten of mijn baan kwijt raak als ik schrijf of zeg wat ik vind.
Lekker beschaaft landje dat Nederland, ik woon er graag!

Shitverhaal in Utrecht, mensen die een trammetje van A naar Beter nemen, als ratten in de val, neergemaaid, gewoon weg….treurig!!!
Veel verlies, weinig winst, de ‘anti buitenlanderlobby’ verkneuterd zich top, velen hebben een onwrikbare mening en splitsen het land op. Boute woorden smeden verbeten groepen in multimedialand.
De regering slap???? Ja, wat wil je dan: het blijft een democratie.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Fadoua Bouali

Likeability of6

Kom snel!De tijd is bijna om..

20 MRT 2019

Ik zit in de bus onderweg naar huis na een lange werkdag.
In de bus voel ik de vermoeidheid toeslaan.
De bus rijdt om een rotonde die bezaaid ligt met gele kroontjes.
De narcissen staan in volle bloei.
Ze zijn me nu pas opgevallen.
De narcissen moeten al veel eerder al zijn uitgekomen.
Deze route rijd ik zeker gemiddeld 5 keer per week.
Ik heb niet opgelet en ik baal dat ik de kroning van de rotonde heb gemist.

Ik neem mezelf vaak kwalijk dat ik soms verdoofd leef,niet genoeg besef en voel dat ik dankbaar mag zijn voor het leven dat me gegeven is.
Ik neem me dan voor 'wakkerder' te leven en dat lukt me een tijdje tot ik weer in de sleur van alledag verval.
De slachtoffers van Utrecht hebben me weer doen beseffen wakkerder te leven.
Hoe zouden ze hun laatste uren hebben beleefd?
De 3 stapten afgelopen maandag nietsvermoedend uit bed en gingen hun laatste uren in.
Niet wetende dat ze hun laatste nacht hebben geslapen.
De laatste keer thee of koffie gedronken.
De laatste keer hun tanden gepoetst.
De laatste keer op hun mobiel gekekeken.
Hun allerlaatste appje gestuurd.
Terwijl ik in gedachte bij de slachtoffers was,kwam een telefoontje binnen van mijn zus.
Ze vroeg of ik al onderweg was naar huis.Het eten was klaar.
Op de achtergrond hoorde ik mijn neefje .
Sinds een paar weken heeft hij me de koosnaam Fadouaatje gegeven.
Hij riep op de achtergrond:
Fadouaatje.kom snel!
De tijd is bijna om..
Ik voel een brok in mijn keel en denk aan het meisje van 19 jaar,de vader van 49 jaar en de jongen van 28 jaar.
Voor wie de tijd veel te vroeg om is.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_61ce200cab682909fc7b21be06c1d66acdf0cd3b_avatar

pen icon

Maikel van Lent

Likeability of6

Een zwarte dag

20 MRT 2019

Het nieuws kwam hard bij me aan. Ik luisterde naar de radio terwijl ik op stage was. Het was 11:45 toen er op de radio bekend werd gemaakt dat er mogelijk een terroriste aanslag in Utrecht was. Even drongen de woorden niet tot me door. Had ik dit goed gehoord? Een aanslag in ons veilige Nederland? Maar het was echt zo, er was een schietpartij in een tram in Utrecht. De rillingen liepen over mijn rug, dit komt wel heel dichtbij. En hoe moet de mensen in Utrecht zich hebben gevoeld? De hele dag volgde ik het nieuws, om de laatste ontwikkelingen van de situatie mee te krijgen. Er werd steeds meer bekend. De dader was op de vlucht geslagen en was nog niet gepakt. Het ging om 37 jarige man van Turkse afkomst, hij blijkt een bekende van Politie en Justitie te zijn. Er zijn meerdere mensen gewond geraakt en waarschijnlijk zijn er mensen overleden. Dat is voor mij moeilijk te bevatten. Het is een normale dag, je gaat naar je werk of school en uit het niets wordt je het leven ontnomen. Vanuit alle plekken van het land werden de hulpdiensten ingeschakeld. Het veiligheidsniveau werd opgeschroefd naar niveau 5, het hoogste niveau. Dit alleen maar om te voorkomen dat de dader op een andere plek toeslaat en om de veiligheid van de burger te beschermen. Met diepe respect heb ik gekeken naar de hulpdiensten in Utrecht. De politieke partijen hebben besloten om hun campagne stil te leggen, op de FvD na. Als ik terugkom van stage kijk ik de live persconferentie die wordt gehouden om de stand van zaken te bespreken. De dader loopt nog vrij rond. Maar dan om 18.30 uur wordt er bekend gemaakt dat ze dader hebben opgepakt. Op dat moment valt er een last van iedereen zijn schouder die Nederlander is. De afkomst van de man wordt als oorzaak gezien, maar dat is niet zo. De man die de aanslag pleegde in Nieuw-Zeeland had ook een andere afkomst. Wanneer houden we eens op met het oordelen van mensen op achtergrond, religie of afkomst. De dag erna worden er massaal bloemen gelegd door het volk. Mensen met verschillende achtergronden, religies of afkomst voelen zich solidair met elkaar. Dit liet mij gelukkig zien dat het dus wel kan. Laat iedereen in zijn waarde, dan wordt de wereld veel mooier.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avatar

pen icon

Piet Buitelaar

Ik word een zeldzame Nederlander.

20 MRT 2019

Dat ik dolgraag ergens bij wil horen, wil ik aan iedereen laten weten.
In de gelukkige omstandigheid om als gepensionneerde in dit land rond te lopen, in de groeiende groep van welverdiende rustenden, bevalt me prima. Een bekentenis, deze comfortabele toestand heb ik opgebouwd buiten onze landsgrenzen. Als zeevarende, was ik meer "weg" dan thuis. De prijs van dit werk is onweerlegbaar, dat sociale bindingen moeilijk te onderhouden zijn. Met dit gegeven geniet ik bovenmatig van het bezoeken aan mijn favoriete voetbalcluppie, gewoon een boodschapje doen en links en rechts gegroet worden en anderen gedag zeggen.
Dus genieten van de vrijheid. Nu komt de keerzijde "plannen" wordt hoe langer hoe meer een zeldzame bezigheid, ik heb toch voor alles tijd. Moeilijk te verklaren voor mensen rondom mij, dat een man, die zijn hele werkzaam leven gevaren heeft als hobby met een bootje door Nederland vaart.
Maarrr!!! om met materiaal te varen, moet je het onderhouden. Keurig heb ik een "planning" gemaakt voor de onderhoudsperiode.
Ik woon in Enkhuizen, de boot ligt in Delft, dus reizen (met de trein) is het logische gevolg. Dus "timmer, timmer, verf,verf, schuur, schuur", radio aan, voor iedere bootjesklusser een bekende omstandigheid. Op de radio het nieuws, vandaag provinciale en waterschapsverkiezingen. Jammer, niet voor mij, ik ben in Delft.
"Hallo, waarom niet voor jou", dreunt een stem van binnenuit in mijn mentale systeem. "Je wilt toch ergens bijhoren". De stem geef ik volledig gelijk, er zijn immers altijd meer reden om iets niet te doen, dan ervoor te gaan.
Gereedschap neergelegd, station, trein, krantje, cruisend door schitterend Nederland naar huis, naar het stembureau. Wat een geluk een gevoel te hebben van een genomen juiste beslissing.
Als ik dit idee kon delen met meer Nederlanders zou ik daar nog meer plezier aan hebben. Bijna zeventig procent gaat niet stemmen. Behoor ik dan bijna tot de slinkende groep van landgenoten, die puur blij zijn door geboorte in dit landje terecht te zijn gekomen. Ik wil helemaal geen zeldzame Nederlander zijn, maar bij een hele grote groep landgenoten behoren, die heel practisch de kleine opdracht doen nl: "Stemmen en bij de club horen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?