Zwarte Piet of niet?

Barbara Boendermaker Merkelbag 20 nov 2017

Een vraag die de gemoederen al een aantal jaren flink bezig houdt. Ook ik heb geen pasklaar antwoord en moet eerlijk bekennen dat ik al naar gelang mijn stemming, hormoonspiegel en de weersomstandigheden nogal eens van mening verander omtrent dit vraagstuk. Alleen in een heel welvarend land als het onze is er tijd en energie om dit soort zaken steeds weer hoog op de agenda te zetten. Wij leven in een zeer ontwikkeld democratisch land. Vrijheid van meningsuiting is daar een belangrijk onderdeel van en zie hier: een discussie die steeds meer op een strijd op leven en dood begint te lijken.
Met plaatsvervangende schaamte volg ik deze kwestie op de voet en verbaas mij telkens weer over het totale gebrek aan historisch besef, respect voor een ieders vrijheid en de bedroevende stompzinnigheid waarmee zowel voor- als tegenstanders elkaar bevechten. Voorstanders worden zonder pardon beticht van racisme en slavernij en tegenstanders moeten allemaal terug naar hun eigen land of niet de zeurpiet uithangen.
Misschien is het een fijn plan om weer even terug te gaan naar de basis. “Het grote kinderfeest.” Ja lieve mensen, we zouden het bijna vergeten maar het gaat hier namelijk om de kleintjes die ieder jaar weer reikhalzend uitkijken naar die oude wijze man op zijn stoomboot met al die vrolijke en gezellige Zwarte Pieten, de zakken met kadootjes en de handen vol pepernoten. Wat een fantastisch sprookje!
De grote mensen hebben echter schijt aan hun kroost en gooien het over een heel andere boeg. Met veel bombarie en nog grotere ego’s binden zij ieder jaar de strijd aan. De kinderen zijn in beide kampen de dupe. Waar de tegenstanders zich vooral richten op de associatie met het Nederlandse slavernijverleden en de vermeende racistische component, zijn de voorstanders vooral bezig met “hun” Nederland en de daarbij behorende tradities.
Maar lieve mensen: maatschappijen en culturen veranderen en dat is prima. Een logisch gevolg is dat tradities mee veranderen. Met een beetje oog, begrip en respect voor elkaar kunnen we Zwarte Piet misschien in een ander licht gaan zien en met wat kleine aanpassingen dit jaarlijkse feest weer vieren zoals dat bedoeld is. Gewoon gezellig met elkaar. De tijd die we dan overhouden omdat we elkaar niet meer ieder jaar in de haren vliegen kunnen we dan besteden aan dingen die er echt toe doen. Het bestrijden van racisme en ongelijkheid in de huidige realiteit. Want wees nu eens eerlijk Sinterklaas en Zwarte Piet bestaan helemaal niet….