8 november 2017 om 23:35
Lezerscolumn van: Barbara Boendermaker Merkelbag
Barbara Boendermaker Merkelbag

Actueel

"Schieten of geschoten worden."

19

Het bezitten en dragen van wapens is in Amerika een constitutioneel recht. Zo hebben een aantal hoge heren lang geleden besloten. Op 15 december 1791 werd het tweede amendement aan de grondwet van Amerika toegevoegd waarin werd geregeld dat individuen vrij over wapens mogen beschikken. Goed idee dacht men toen. Gekke mensen denk ik nu.

Inmiddels heeft Amerika te maken met duizenden doden per jaar door vuurwapenbezit. De kans dat iemand in een gezin overlijdt verdrievoudigt wanneer er een vuurwapen in huis is toonde onderzoek al eerder aan en ook de lijst met massale schietpartijen groeit gestaag. Dit is echter geen reden voor de Amerikaanse wapenlobby om zich eens flink achter de oren te krabben. De National Rifle Association (NRA) voert een zeer krachtige lobby om maar vooral hun zo geliefde Wilde Westen te behouden. “Schieten of geschoten worden” of zoiets.

Onderzoek naar de gevolgen van wapenbezit wordt structureel gedwarsboomd en de weinige onderzoeksresultaten die er zijn worden snel afgeschoten. Zelfs voorlichting over veilige opslag van wapens door artsen wordt niet op prijs gesteld. Kortom het is vechten tegen de bierkaai.

Nu zou je denken dat met het grote aantal schietincidenten en de vele doden en gewonden die daar het gevolg van zijn de vraag naar wapens zou afnemen. Maar nee, als aangeschoten wild vliegt het volk naar de winkels om hun wapencollecties uit te breiden. Want je weet maar nooit. Trouwens, mijnheer Trump, zelf een groot fan van de NRA, heeft laten weten dat het laatste schietincident in een kerk in Texas waarbij 26 mensen de dood vonden en 20 mensen gewond raakten te wijten is aan “een geestelijk probleem” van de dader en “niets met wapens” te maken heeft. Dus……

Maar geen zorgen. De Florida Christian School heeft het antwoord op de wapengekte gevonden. Zij zijn een samenwerkingsverband gestart met een leverancier van kogelwerende schilden. Ouders worden in de gelegenheid gesteld zo’n schild aan te schaffen welke zij dan naast de boterhammetjes in het rugzakje van hun dotjes kunnen schuiven. Deze school oefent ook met de kinderen opdat zij weten wat te doen wanneer een persoon met “een geestelijk probleem” de school binnenwandelt. De “kogelwerende” rugtas dient voor de buik gehouden te worden en dan komt alles goed. Tenminste als het wapen niet te zwaar is en de schutter het niet op de volop in ontwikkeling zijnde hersenpannetjes gemunt heeft want de schedeltjes zijn helaas niet bulletproof.

19