5 december 2017 om 14:59
Lezerscolumn van: Ayse
Ayse

Mens & Maatschappij

Human resource management, exclusief human

Deze column in de krant?
14

‘Oke, maar voor we beginnen aan je master thesis.. Hoe spreek je jouw naam nou uit?’. Verbaasd keek ik de professor van mijn thesis aan van de andere kant van zijn bureau. Hoe je mijn naam uitspreekt? ‘Eigenlijk is het ayy-shh-ehh maar je mag mij gewoon ijsje noemen hoor’ vertel ik, inclusief een passende glimlach. Maar dat antwoord stelde hem niet tevreden. ‘Nee nee, ik ga het uitspreken. Ayy-shi?’. Ik hou nog net een zucht binnen. Nadat ik al vanaf de ochtend aan het leren was en verslagen aan het afmaken, had ik gehoopt dat mijn thesis gesprek wel… Echt over mijn thesis ging. En dan was er ook nog de tweede ronde met mijn achternaam.

Na verschillende vormen van mijn voor- en achternaam gehoord te hebben begonnen we eindelijk aan het onderwerp van mijn thesis. Precies wanneer ik dacht wat zinvolle informatie te krijgen zag ik de professor opeens wat minder blij. 'Ik loop niet over van enthousiasme bij jouw onderwerp'. Wát. Sorry? Nadat ik al de tig eisen voorbij ben gegaan waaraan mijn onderwerp moet voldoen en zelfs een bedrijf heb gevonden waar ik het uit kan voeren moet ik ook nog eens aan jouw exclusieve smaak denken? Maar ik liet mij niet van stuk brengen want ik ken mezelf wel, vooral nadat ik mijn eigen naam 20 keer heb moeten uitspreken.

Na een paar goede argumenten (al zeg ik het zelf) leek het onderwerp dan goedgekeurd. Opeens keken twee geknepen ogen mij toe. 'Zeg het nou maar eerlijk, wil je voet zetten in de organisatie. Er werken misschien?'. Ik weet niet hoe ik het voor mekaar heb gekregen maar ik bleef glimlachen en schudde van nee. Van binnen was ik aan het nadenken uit welke andere begeleider ik nog kon kiezen.

Ah eindelijk, we hebben het nu wel over het onderwerp en hoe ik het kon uitvoeren. Najah, uitvoeren. Meneer vond dat ik dat allemaal zelf moest bedenken en hij daar niet voor is, nee hij is er voor de uitleg. Zo legde hij mij fijn uit hoe de resultaten van mijn onderzoek representatief moesten zijn, zoals eh, moest hij mij nou Turkse Nederlander noemen of Nederlanders met Turkse roots? ‘Haha, je kan maar niet genoeg uitkijken hoor voor je weer met discriminatie beschuldigt wordt’

Ik kwam hier aan het einde van deze dag voor een beoordeling van mijn thesisonderzoek op het gebied van human resource management in de IT recruitment. Maar dat blijkt knap lastig als je op de eerste plaats al geen human voor je neus hebt.

14