Pillen op recept

Ate Vegter 19 jun 2017

Toch nog maar even over de apotheek, om te vertellen hoe grappig het leven is en hoe ongelofelijk ingewikkeld. Ik kreeg een recept voor honderd pillen, voor mijn gezondheid zal ik maar zeggen. Ik mocht er 15 mee, zodat ik kon kijken hoe het met de bijwerkingen gaat. Na twee weken kon ik de overige 85 pillen ophalen om het verhaal af te maken. Ze hadden er maar 8 op voorraad. Die kreeg is dus mee en dan mocht ik morgen, dat is vandaag, de andere zeven ophalen. En dan na veertien dagen de rest. Ik ga vandaag met het recept naar de apotheek:
– Dag mevrouw, ik heb een receptje.
Mevrouw kijkt op het recept en in de computer:
– Ik heb er maar 23, zegt ze.
– Zullen we dat maar doen?
– Ik bestel ze wel gelijk bij hoor. Die heb ik maandag.
– Dat is goed. Dan kom ik die dinsdag ophalen.
– Dat is goed meneer.
Even later is alles geprepareerd en geeft ze mij het doosje met pillen:
– Krijg ik geen receptje mee om dinsdag de rest op te halen?
– Nee hoor, dat is niet nodig, meneer. Ik heb alles keurig opgeschreven.
Ik onderdruk een glimlach. Dat is natuurlijk waar, maar toch klopt er iets niet. Waar is nu de controle na twee weken? Die is geheel de mist in. Dat is niet erg, want ik zal er zelf wel opletten of het goed gaat, maar het systeem is geflipt. Dat is op zich ook wel weer heel plezierig, dat dat zo gemakkelijk gaat.
Mevrouw ziet mij kennelijk aarzelen en vraagt:
– Heeft u nog een vraag?
– Eh ja, dat is te zeggen, ik kreeg gisteren een brief mee en daar stonden allemaal medicijnen op die ik zou gebruiken, maar die gebruik ik niet. Ik denk dat het goed is dat die eraf gaan, want anders houden jullie rekening met medicijnen die ik niet gebruik.
– Ja, dat is wel belangrijk, meneer. Ik haal ze eraf. Kijkt u even mee?
Ik kijk mee en wijs aan wat van de lijst kan. Alles. Mevrouw verwijdert niets maar vermeldt dat patiënt ze volgens patiënt niet gebruikt, wat ik een van de mooiste zinnen van de afgelopen tijd vind.
– Zo, dat is geregeld, meneer.
– Dat is fijn, dankuwel. Prettig weekend, mevrouw!
– Ja, u ook een fijn weekend, meneer!

Geamuseerd loop ik de apotheek uit, niet broedend op een manier om dit allemaal te voorkomen, want daar kan het alleen nog maar ingewikkelder van worden en zo is het al erg genoeg.

Ate Vegter, 16 juni 2017

voor alle verhalen:
www.atevegter.wordpress.com