Boeken wegdoen direct gestraft

Ate Vegter 27 jun 2017

Er staan twee boodschappentassen in de hal. Ik kijk er even in: boeken! ‘Ja,’ zegt Lief, ‘dat zijn boeken van Piep die weg kunnen. Wil jij er nog even naar kijken?’ Dat wil ik graag want boeken mogen niet zomaar de deur uit. Je weet nooit wat er tussen zit. Ik keer de tassen om op tafel en snuiter er doorheen. Behalve boeken van Piep kom ik ook oude strips van mijzelf tegen.

De alleroudste die ik in de jaren zestig van mijn oudste broer en zijn toenmalige vrouw kreeg mogen sowieso niet weg. Ze zijn gedateerd op mijn verjaardag en Sinterklaas vanaf 1964 tot en met 1969. Eén kreeg ik er van de schoenmaker waar ik toen werkte. En nog een paar andere strips die er niet meer uit zien, maar toch te oud zijn om weg te doen. Allerlei Disney-spul mag wel weg en Kruimeltje ook. Gaat ze toch niet meer lezen. Voor de boeken die blijven zoek ik een plekje in de kast. Een boekenkast heeft een zeer flexibele geest. Er kan altijd nog wel wat bij. En zo kan er ook steeds weer wat uit. Een ademende boekenkast. De boeken die weg kunnen verdeel ik over oud papier en weggeven. Voor de weggeefboeken pak ik een kistje. Een mooi roze kistje, uit een kerstpakket van twee jaar terug. Ik maak een reclamefolder:

AUB

Ate’s
Uitleen
Bibliotheek

Neem een boek mee
Breng een ander boek (maar dat hoeft niet per se)

Zo simpel is het

Ik vind het er mooi en aantrekkelijk uitzien. Ik overweeg nog even om er ook wat betere boeken bij te doen, maar zie daar toch vanaf. Dat kan altijd nog. Eerst maar eens kijken hoe het gaat lopen. Het is zondagavond als ik het kistje buiten zet, voor het huis op het bankje. Dat had natuurlijk aan het begin van het weekend gemoeten, maar zo is het ook goed.

De volgende morgen beklaagt Lief zich over het feit dat het heeft geregend terwijl dat niet was voorspeld. Het dringt eerst niet helemaal tot mij door wat ze zegt, maar dan stuif ik naar buiten naar de boekenkist. Allemachtig! Alles kletsnat geregend. De kletste boeken gooi ik nu ook maar weg. De rest maak ik schoon en orden ik opnieuw. Ik had natuurlijk de plastic bak moeten gebruiken die hiervoor klaar staat in de steeg, maar ik vind het kistje te mooi. Gelukkig werkt het wel: wanneer ik vanavond thuiskom, zijn er al een paar boeken weg. Er zijn nog geen nieuwe bijgekomen, maar dat hoeft ook niet per se.

Ate Vegter, 26 juni 2017

www.atevegter.wordpress.com