17 juni 2017 om 09:11
Lezerscolumn van: Ate Vegter
Ate Vegter

Actueel

Achteruitrijden

Deze column in de krant?
3

De derde Nationale Achteruitrijdag is een nog groter succes dan de eerste twee. Het was wel heel spannend, want de eerste twee keer was het op zondag en nu voor het eerst op woensdag. Eerst dacht iedereen natuurlijk aan vrijdag, maar dat bleek toch te ingewikkeld in verband met de vroege avondspits. En op woensdag zijn ook veel schoolkinderen vrij en dan kunnen die er nog wat van opsteken.

Het propageren van achteruitrijden is eigenlijk een idee afkomstig uit Israël, waar men ook al achteruit schrijft. Dat helpt natuurlijk wel, al hebben wij daar hier niets aan. En er zijn ook wel andere landen waar ze achteruitschrijven, maar die hebben niet van die goeie ideeën. Het belangrijkste voordeel van achteruitrijden is dat je geen files hebt en dat iedereen er rustiger van wordt. Dat laatste moet wel, want anders kun je niet goed achteruitrijden. En er ontstaan geen files omdat er minder mensen op de weg zijn: iedereen mag, maar niet iedereen durft, dat snap je. Bovendien rijdt iedereen achteruit langzamer dan vooruit. Dat betekent wel dat je wat eerder moet vertrekken, maar ook dat het allemaal minder ophoopt. De kunst is natuurlijk om via je spiegels te rijden. Veel mensen kunnen dat heel goed, maar ja, het gaat wel eens mis. Vrachtwagens is eigenlijk geen probleem, want vrachtwagenchauffeurs kunnen bij uitstek goed achteruit rijden, zoals iedereen weet die wel eens in een oude binnenstad komt.

De enige categorie die op de Nationale Achteruitrijdag niet de weg op mag is de caravanrijder. Campers is geen probleem, maar behalve de oudste zus van degene die dit allemaal bedacht heeft is er eigenlijk niemand die goed achteruit kan rijden met een caravan. Dat is ook een van de overwegingen geweest om het niet op vrijdag te organiseren, maar op woensdag. Een lastig probleem is tot nu toe wel de Dafrijder. Die rijdt massaal veel te hard achteruit. De poltitie zoekt hier in samenwerking met de ANWB nog een oplossing voor en anders gaan ze gewoon boetes uitdelen. Maar betere suggesties zijn altijd welkom natuurlijk, want dat de vierde Nationale Achteruitrijdag er ook gaat komen, dat staat wel vast.

Ate Vegter, 17 juni 2017

voor alle verhalen:
www.atevegter.wordpress.com

3