Jong, maar niet dom

Mijn naam is Asma, ik ben 16 jaar en ik werk, net zoals het merendeel van de jongeren. Ik werk met collega´s van 15, 17 of 18 jaar. Wij zijn even intelligent, even snel en even serieus, maar verdienen niet evenveel.Mijn salaris is 3,34 per uur omdat ik 16 ben, geen 15, 17 of 18. Dat is namelijk het minimumloon voor 16-jarigen. Vreemd, een minimumloon dat afhangt van het aantal keren dat de aarde om de zon heeft gedraaid sinds je de eerste keer de lucht in je longen hebt gevoeld. Vreemd, aangezien er zoveel criteria zijn met betrekking tot je werk die er werkelijk toe doen. Als de leeftijd zo belangrijk is voor je salaris, wordt dit dan ook toegepast op volwassen werknemers, in plaats van enkel op minderjarigen? Het antwoord hierop is nee, de overheid heeft voor volwassen werknemers een algemeen minimumloon, onafhankelijk van iemands leeftijd of andere variabelen. Één mooi algemeen minimumloon, of je nou 22 of 55 bent.

Natuurlijk begrijpt iedereen dat 15-jarigen over het algemeen minder serieus zijn dan 18-jarigen, en een bedrijf dan liever een 18-jarige zou hebben, als elke minderjarige toch hetzelfde salaris zou ontvangen. In dit scenario zouden 15-jarigen maar moeilijk aan een bijbaan kunnen komen. Maar komt dit scenario je niet lichtelijk bekend voor? Is het niet zo dat een bedrijf bij de keuze tussen een 22-jarige en een 55-jarige, die hetzelfde cv hebben en het minimumloon zouden ontvangen, het bedrijf toch eerder neigt naar de 22-jarige?
Zou het niet beter zijn, vorige problemen ontwijkend onder minderjarigen, om een nieuw minimumloon voor jongeren in te stellen gebaseerd op andere criteria, belangrijkere criteria, dan enkel de leeftijd? Geschikte criteria die wel loonbepalend zijn in de hoogte van het salaris van volwassen werknemers. Criteria zoals huidige opleiding, en in deze gevallen dan huidige middelbareschoolniveau, jaren of maanden werkervaring in gebieden die van toepassing zijn, je werktempo, je vaardigheden, bijvoorbeeld of je in staat bent met een kassa te werken, etc.
Maar als het beleid werkelijk verkeerd zou zijn, waarom is het dan nog niet veranderd? Deze goede vraag kan beantwoord worden met een wedervraag. Hoe zouden jongeren, minderjarigen die nog niet stemgerechtigd zijn en dus geen achterban vormen van politieke partijen en waar dus vaak de aandacht niet naar uitgaat, dan hun ontevredenheid kunnen laten blijken? Door een stuk naar een krant te schrijven misschien?
Jong, maar niet dom. Alleen onderbetaald.