Lezerscolumn

pen icon

Armanda

De VVD beschermt de verkeerde burgers

6 JAN 2017

De Nederlandse markt vraagt om vleesvervangers met vleesnamen. Toch schroomt de VVD niet om ondernemers te pesten en ons te betuttelen: burgers, schnitzels en worsten moeten gemaakt zijn van dieren, niet planten!

De VVD staat voor onze vrijheid en veiligheid. Dan mogen ze ook wel vragen stellen over vleesverpakkingen. Want waarom staat er bijvoorbeeld op leverworst niet dat er vrijwel zeker Hepatitis E in zit? Is het soms een Nederlandse traditie dat je doodziek kan worden door het eten van een plakje worst?

Mark Rutte is bezorgd over het feit dat mensen het steeds vaker hebben over 'de feestdagen' in plaats van 'kerst'. Maar dat honderden mensen ziek op bed liggen door het vlees bij het kerstdiner, daar ligt onze minister-president niet wakker van. "Dat moeten ze zelf maar uitzoeken", zal hij wel denken.

Volgens het RIVM worden elk jaar 107.000 mensen ziek door rundvlees, 61.000 door kippenvlees en 45.000 door varkensvlees. In 2012 werden ook nog eens 24.000 mensen ziek door gerookte zalm. De ziektegerelateerde schade door de met Salmonella besmette zalm was 11 miljoen euro. Wel zo handig als op de verpakkingen van vlees (en vis) voortaan de waarschuwing komt te staan dat deze producten Salmonella, E.coli, Campylobacter, ESBL, Hepatitis E en andere zaken kunnen bevatten die tot ziekte kunnen leiden.

Want het is pas misleidend dat vlees continu wordt geprofileerd als een geweldig product, terwijl het een ziekmakend, infectieus, dieronvriendelijk, milieubelastend en asociaal product is. De AH alleen al geeft elk jaar meer dan zes miljoen euro uit aan vleesreclame. Kan er dan niet even op de verpakking staan wat vlees echt allemaal bevat en omvat?

Voordat de VVD antwoord kan geven op deze vraag, stouwt de vleesindustrie wel even gauw een kipsateetje bij hun 'liberale' vrinden naar binnen. De vleesindustrie organiseert namelijk elk jaar een exclusieve parlementaire barbecue op het Binnenhof: de afsluiting van het parlementaire jaar. En bij het ministerie van Economische Zaken gaan ambtenaren gezellig tennissen met de vleeslobby, als teamuitje.

Als de vleesindustrie slim is, investeren ze in de ontwikkeling van steeds beter wordende vleesvervangers in plaats van vast te houden aan dieren als ingrediënt. De toekomst is plantaardig en dankzij innovatieve ondernemers hoeven we gelukkig geen afscheid te nemen van de smaakbeleving en ervaring van vlees. Ik ga vanavond sowieso lekker genieten van een dikke, vette, vleesvrije vegaschnitzel!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

eduard sarens

het is te druk in mijn hoofd.

GISTEREN

Het is te druk in mijn hoofd.
De laatste dagen dan vanaf het begin van de week.
Dat vanuit mijn wereld gezien naar mij zelf.
Het is zo druk geworden van alles om mij heen.
Dat dus.
De mensheid daaromheen zoeken naar een antwoord.
Waarom die drukte.
Is het lijkt wel een crime scene.
Of te wel een sudoku die ingevuld wordt door de mensheid.
De winnaar krijgt het antwoord op de vraag.
Dat dus wat de mensheid motiveert de laatste drie dagen.
En inderdaad gevraagd aan mij zelf.
Waar komt die drukte dan ook vandaan.
Maar kan ik zelf überhaupt wel die vraagstuk beantwoorden.
Zodat de mensheid om mij heen eindelijk antwoord krijgen.
Om te begrijpen wat er mis is.
In die ronde bol van mij wat er dan naar boven stijgt.
De mensheid is denk ik ook dan te veel bezig.
Met de goede mens zijn en de oplossing zoeken als vrijende muizen & ratten in een bos.
Om dat we er aan een niet genoeg hebben als mens zijnde.
Is de wereld dan teveel bezig met zichzelf.
Ja.
Zijn we allemaal niet autistisch als mens zijnde.
Ja vast als we erin gaan geloven zeker.
De mensheid is gevoelig van dat heb ik ook.
Ok dus ik ben vast en zeker druk in mijn hoofd.
Vast ook vanwege ik nu hier zit en denk als figuur zijnde van een aantal.
Kan ik echt jou storen om het over mijn drukte in mijn hoofd te hebben.
Of moet ik eerst hard genoeg flippen & de boel verstoren voordat ik interessant ben.
En het antwoord is.
Vast.
Ja gewoon eerlijk gedacht.
Ik wil kwijt als persoon zijnde dat het te druk in mijn hoofd is.
Ja.
En ik had probeer door orde in te scheppen zeker.
Maar dat is moeilijk.
En lukt weinig tot niet omdat ook te bereiken.
Dus een grote drukte in je hoofd als mens zijnde.
Hoe kom je er dus vanaf.
En hoe ga je dat verminderen tot een leefbaarder situatie.
Want het gek het ook klinkt.
Het is te druk in mijn hoofd.
Dat dus.
de mensheid is een grote berg drukte.
als je alleen leeft in je eigen wereld.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

12 JUN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_e07f1f18098afc4074a885b141e9f566e328c6d5_avataruser_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avatar

+100


pen icon

Hub Coumans

Likeability of5

Mama Marktplaats

18 JUN 2019

Onze moeder deed al duurzaam voordat het cool werd. Vroeger was dat afzien. Op school werden we uitgelachen omdat we ons brood niet meekregen in een splinternieuw plastic zakje, maar in een oude chipszak. Vandaag de dag smullen de hipsterbloggers van dit soort efficiënte ingrepen. Hoe dan ook, zo'n milieubewuste instelling brengt moeilijkheden met zich mee. Zeker als een jarenlang uitgestelde verhuizing dan toch definitief voor de deur staat. Naar tweehonderd kilometer verderop, en twee verdiepingen kleiner.

Er was veel in huis. Onze moeder mixt een lichte verzamelziekte met handelsdrift; hergebruik is tenslotte duurzamer dan bewaren. Als top-adverteerster op Marktplaats helpt ze het liefst elke lege pen aan een nieuwe eigenaar. Maar uiteindelijk is er weinig vraag naar wat ze allemaal te bieden heeft. Zo stond het huis voor vertrek nog propvol en was het even slikken: kilo's kleding, knuffels, kaarten, knopen, computerapparatuur, glaswerk, en meubels moesten ruim baan maken. Gewoon nog goed spul. Geen pretje voor iemand die de waarde al inziet van lege pennenhulsjes en chipszakken.

Het gros van de inboedel ging in eerste instantie naar de tweedehandswinkels. Het grofvuil was uiteraard een no-go. Alleen nemen tweedehandswinkels lang niet alle gratis spullen aan. Sterker nog, mijn vader moest na heel wat ritjes naar de stort nog apart op en neer voor twee onaangetaste kasten. De winkel in kwestie had de foto's al goedgekeurd, maar op de laatste dag voor vertrek zagen ze het toch niet helemaal zitten.
Ik heb het sentiment van Mama Marktplaats geërfd en voel de pijn wanneer de kleinste bruikbare dingen worden weggegooid. Als je daaronder lijdt is het lastig leven. Daarom denk ik liever aan de spullen die via de tweedehandswinkel daadwerkelijk nog hergebruikt gaan worden. Al is dat waarschijnlijk slechts denkbeeldige duurzaamheid.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_1210663f9e67a808fa3d96225a9567b785cd4f77_avatar

pen icon

Debbie

Vaarwel mijn vriend

18 JUN 2019

Hol van binnen voel ik mij, lam geslagen en uitgeput. De tranen lopen over mijn wangen en langzaam zie ik het licht uit je ogen verdwijnen. Al twee weken weet ik dat dit moment moet komen. Het afscheid… Het liefst wilde ik je nog jaren bij me hebben.
Je bent nog zo jong en zat een paar maanden geleden nog vol levenslust en kracht op mijn schoot. Nu aai ik je zachtjes over je kopje, druk mijn neus in je nog warme vacht. De dokter knikt, het hart is ermee gestopt.
Niemand kan je voorbereiden op de dood. Hij komt onverwachts en slaat je met een mega vuist knock out. Wanneer je een huisdier verliest waarvan je zielsveel van hebt gehouden, voelt het aan alsof een familielid is gestorven.
Stap voor stap groeit de liefde voor je huisdier. Het begint al bij de eerste ontmoeting. In jouw nabijheid zie je hem groeien. In karakter, in omvang en in ervaring. Elk moment dat grappig, schattig of ondeugend is, wordt vastgelegd. En iedere dag begin je steeds meer aan jouw ‘maatje’ te hechten. Je sores op werk wordt even vergeten door een spinnende kat op je schoot, die pijn op de knie van je dochter wordt al kroelend weggenomen en de woordenwisseling met je man wordt luid miauwend onderbroken. Die momenten ga je missen want het gevoel dat het bij je oproept zit diep verankerd in je hart.

We hebben een mooi plekje gevonden in de achtertuin, waar jij voor altijd zal rusten. Langzaam laten we je zakken in de grond. De tekening van mijn dochter dwarrelt bovenop je donzige hoofd. De eerste schep aarde bedekt je vacht. Met de tweede verdwijn je uit het zicht. Nog een laatste snik en een een traan. Slaap zacht mijn vriend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Connie van der Burg

Processie rupsen

17 JUN 2019

U moet uw hond aanlijnen.........
Ik kijk opzij en zie een enorme nors kijkende vent met een shaggie tussen zijn lippen. In een kort ogenblik neem ik de man van top tot teen op. Onverzorgd, dikke bierbuik en slippers aan die volgens mij uit het jaar prik komen en rijp zijn voor de kliko. Waar bemoei je je mee denk ik. Dit hardop zeggen durf ik niet want de man is mij iets te groot. Liefst wil ik mijn lip optrekken, mijn tanden laten zien en grommen. Mijn Luxy is de allerliefste en sociale hond die er bestaat dus hij mag van mij loslopen. Mevrouw, zegt de man dan, we hebben hier last van processie rupsen en uw hond kan hier behoorlijk ziek van worden en u bent dan een hoop centjes kwijt aan de dierenarts. Dus beter dat u uw hond in dit gebied aanlijnt. Ik had inderdaad het lint om de bomen gezien maar had eigenlijk geen idee wat het was. Dank u voor de waarschuwing antwoord ik de man en in plaats van mijn lip op te trekken om mijn tanden te laten zien en te grommen, lijn ik Luxy aan en schenk de man mijn allerliefste glimlach. Aardige man denk ik bij mezelf.........

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Marieke Kuijper

Likeability of5

Dromen van topvrouwen

17 JUN 2019

Daar staan ze: op de hoogste trede. ‘Onze’ oranjeleeuwinnen met de felbegeerde beker in de hand. Wereldkampioen voetbal! Het zou 7 juli in het Franse Lyon zomaar kunnen gebeuren. Wie had dat ooit gedacht? Johan Derksen, de voetbalanalist met druipsnor in ieder geval niet. Hij was ronduit negatief over de potentie van vrouwenvoetbal. Inmiddels denkt hij er heel anders over, zo lees ik in de Volkskrant van 14 juli 2017. ‘Meisjes kunnen net zo goed voetballen als jongens. Zoals jongens goede balletdansers kunnen zijn. Als ze jong beginnen, de hele school doorlopen en goede voetbaltrainers hebben, kunnen meisjes technisch en tactisch hetzelfde niveau behalen als jongens…’.

Onwillekeurig verschijnt het beeld van de meest recente commercial van Calvé pindakaas op mijn netvlies. Ploeterende voetballertjes in de stromende regen op een trainingsveld. Dan houdt de coach het voor gezien en roept de ‘jongens’ naar binnen. Rillend zoeken ze de droge kleedkamer op, op één meisje na. Die gaat onverstoorbaar door, eindeloos oefenend op een schaarbeweging. Het blijkt de dan nog piepjonge Lieke Martens te zijn. Inmiddels voetbalt ze bij Barcelona en is ze uitgeroepen tot de beste voetbalster ter wereld. Toegegeven, op het WK speelt ze nog niet de sterren van de hemel, maar dat noemen ze ‘groeien in het toernooi’ toch?

Het kan dus. Als vrouw de top halen in de mannenwereld die voetbal heet. Lieke, Vivianne, Shanice en al die andere voetbalmeiden bleven dromen van steeds een treetje hoger. Lieten zich niet uit het veld slaan door tegenslagen. Spraken hun ambities uit. Verzamelden de juiste mensen om zich heen. Negeerden de kritische geluiden van anderen en het stemmetje in hun hoofd dat zei ‘dat kan je toch niet’. Je ziet waar het toe kan leiden: de top. Kwestie van de handschoen oppakken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_27681088f4c15bff59273188afc9ca47c803de0a_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_1b661b245b3338eae7f98f46f5acbe4cbbaa98f2_avatar

pen icon

Fleur Niemeijer

Likeability of6

Dat eeuwige uiterlijk

17 JUN 2019

We leven in een tijd waarin het uiterlijk er steeds meer toe lijkt te doen. Je hoeft de televisie maar aan te zetten of je wordt hier al mee geconfronteerd. Zo is er sinds kort de realityshow ‘Love Island’ waarin kandidaten opzoek gaan naar de ware liefde. Of de kandidaten een goede afspiegeling zijn van de Nederlandse en Vlaamse bevolking is nog maar de vraag. De helft van de kandidaten werkt in het dagelijks leven als model of heeft minimaal tweeduizend Instagramvolgers.

De rol van het uiterlijk doet er niet alleen toe op televisie, maar ook op datingapps als Tinder waar er geswiped wordt puur gebaseerd op looks, bij sollicitaties, want onderzoek wees uit dat aantrekkelijke mensen twintig procent meer kans hebben om uitgenodigd te worden en ga zo maar door met de voorbeelden waaruit blijkt dat onze hele maatschappij draait om de looks.

Ik denk dat het belangrijk is om je bewust te blijven van het feit dat uiterlijk niet alles is en het leven een stuk leuker is als je je niet te druk maakt om een vetrolletje meer of minder, een scheve neus of platte billen. Je ziet eruit zoals je eruitziet en daar kan je maar beter tevreden mee zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_276cfdd58f374020aa59705933f8447ec188e7cc_avataruser_1a43e1333388c5058ca0847df8b47f14b6c54196_avataruser_a8647e5a3fb910d549b5340ad5f4ee25c1e34b81_avatar

+3


pen icon

Daphne van Tienhoven

mijn grootste angst, mijn allermooiste liefde

17 JUN 2019

Ik kijk om me heen, ik ben alleen. Ik zit op een gigantisch lang zwart strand terwijl ik naar de steeds hoger wordende golven kijk. Ze komt steeds dichterbij,

Ik hou van de geuren, de kleuren en van het geluid dat ze maakt. Ik hou van de wind die ze met zich mee brengt en

ik hou van de manier waarop de golven zich langzaam opkrullen en richting het strand voortbewegen. Ik hou van al het moois wat er in haar bevindt en dat ik de kans heb om dat te ontdekken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

John Mulder

Uitsluiten moet uitgesloten worden

17 JUN 2019

De laatste jaren ontwikkel ik een groeiende allergie voor de politieke termen links en rechts. Een belangrijke reden daarvoor is dat die termen in het publieke debat steeds meer worden gebruikt om mensen ofwel weg te zetten als het ‘rode gevaar’, ofwel als de ‘extreemrechtse fascist’. Steeds meer worden die termen gebruikt om de discussie op inhoud te vermijden, en – wat erger is – om elkaar maar helemaal uit te sluiten van het gesprek. Dat gebeurt niet alleen in social media, maar ook op de verschillende bestuursniveaus.

Ondanks een grote overwinning tijdens de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten, werd FvD op tal van plaatsen uitgesloten van formatiegesprekken. In Limburg royeerde GroenLinks een lid dat de euvele moed had om als gedeputeerde deel uit te maken van een provinciebestuur waarin ook een vertegenwoordiger van FvD plaatsnam (BNN/VARA, 8 juni 2019). In Zuid-Holland sloten D66 en GroenLinks bij voorbaat al gesprekken met FvD uit (NRC, 5 juni 2019).

In een parlementaire democratie zou het inhoudelijk debat op basis van argumenten ten allen tijde het belangrijkst moeten zijn. Partijen uitsluiten van formatiegesprekken doet geen recht aan de mening van een grote groep kiezers en tast uiteindelijk de wortels van onze democratie aan. In die context is het niet vreemd dat FvD praat over een oppermachtig partijkartel dat gebroken moet worden en is het te begrijpen dat een groeiend deel van de bevolking zich niet meer gehoord voelt. Het is een faux pas om in een democratie partijen op voorhand uit te sluiten van het gesprek. Daarbij schieten de van oudsher ‘gevestigde’ partijen zichzelf natuurlijk in de voet wanneer ook door dít soort gedrag het wantrouwen alleen maar toeneemt. Wanneer de premier van ‘alle Nederlanders’ Wilders uitsluit als gesprekspartner (EenVandaag, 16 januari 2017), dan kan hij simpelweg niet die premier zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Erwin Troost

Zorgen wij wel voor elkaar?

16 JUN 2019

Ik maak me soms zorgen om de zorg. Er zijn mensen met depressies, anorexia, angsten, misbruikt. Ik vind dat moeilijk, maar heb ik moeite met er voor hun te zijn? Nee. De zorg heeft daar wel moeite mee. Geld te kort, hersens te weinig. Ik weet het niet. En ik weet het, het is een heel moeilijk vak, maar ook het mooiste vak. Je kan namelijk iemand redden. Soms zijn mijn kaartjes niet voldoende of zoeken naar een knuffel voor de juiste persoon.

Ik vind de zorg zorgelijk geworden. Vandaar mijn oproep: Red de zorg! Nu het nog kan. Laatst zag ik een aantal jongeren in debat in over het klimaat in een talkshow, want de nieuwe klimaatjongeren vinden dat daar al het geld naartoe moet gaan. Klopt, een beter klimaat begint bij jezelf. Geef een ander wat barmhartigheid, wat solidariteit, daar komt liefde en warmte uit voort. Nee, nee, nu niet gaan Googelen. Ik wil alleen maar aangeven dat dit al helpt voor een beter klimaat. Weet je vrije liefde begint bij liefde voor en ander. En je het zelf ook durft te ontvangen.

Ik zie ouderen eenzaam worden. Ik zie het straatbeeld veranderen. Maar jij moet doen wat haalbaar is. In Finland hebben ze scholen waarbij leerlingen minder lessen volgen, maar beter scoren. Ze krijgen geen toetsen, maar feedback. Ze lopen wel achter met digitale hulpmiddelen. Ik zou het van blijdschap kunnen uitschreeuwen. In Finland wonen mensen die plezier hebben en ook clever minded zijn. O, had ik al verteld dat daar de minste burn outs zijn?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Imka Meuwese

Likeability of5

Stil in mij, in juni.

16 JUN 2019

We gaan stilletjes aan alweer richting eind juni en nog steeds is het stil in mij...net als in mei. Ik geef me er aan over in de wetenschap dat stilte soms juist goed is omdat het daar is, waar je je ware ik vindt. De wereld om me heen draait door en ik ga er in mee; doe mijn dagelijkse dingen, ga Salsa dansen, lunchen met vriendinnen, bezoek andere steden, maak lange wandelingen. Ik doe alles wat ik eerder ook deed maar het voelt niet hetzelfde want binnen in mij is het stil. Het is geen depressiviteit, nee, het is een gevoel wat mij totaal onbekend is. Het is eigenlijk nooit stil in mij, het is eerder rumoerig in mij en af en toe zelfs ronduit een drukte van jewelste in mij. Maar nu is het stil, ik kan een speld horen vallen terwijl mijn mond wel praat en lacht en vertelt…
Het lijkt of er een “pauze-knop” is ingedrukt en het wachten is nu om weer op “play” gezet te worden. Terwijl alles in de zichtbare wereld gewoon doorgaat zoals voorheen is dat op een ander level niet het geval, op een onzichtbaar niveau is er complete stilte en gebeurt er letterlijk NIETS, lijkt de tijd te zijn bevroren. Op een bepaalde manier intrigeert het me en lijk ik op dit moment te ervaren dat een mens echt niet enkel zijn lichaam is maar uit meer bestaat, noem het de ziel. En die ziel is het dus die nu even zo stil is, in afwachting van iets misschien? Gelukkig weet mijn stoffelijke ik inmiddels precies hoe door te gaan op de automatische piloot, hoe mee te draaien in de mallemolen van het leven. Hoe wonderlijk eigenlijk en niemand die zal merken dat het zo stil is in mij.

Ondanks dat dit mogelijk klinkt als een trieste periode, zie ik het zelf meer als een moment van bezinning of als een soort van retraite in mezelf waar om mij heen de wereld niets van mee krijgt. De stilte in mij is waarschijnlijk iets wat ik nu diep van binnen nodig heb om alles wat ik de laatste tijd zie, voel en beleef te plaatsen. Simpelweg aanschouwen zonder er concreet aan deel te nemen. Enerzijds ben ik niet dol op zo’n vreemde stilte en zeker niet als deze zo lang duurt maar anderzijds vind ik het boeiend om te zien wat dit met mij doet. En dus geef ik me over aan de stilte en kijk wat het me te vertellen heeft, wat het me brengt. Het was stil in mij, in mei en wat de nabije toekomst me zal brengen zal ik wel zien. Ik wacht het af en hoop, in stilte, dat de gezellige drukte weer snel terug zal keren in mij, in juni.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

pen icon

S.W.S.

Likeability of5

5G, is dat eigenlijk wel zo slim?! Oordeel zelf...

16 JUN 2019

5G, WAT BRENGT DAT ZOAL MET ZICH MEE?

Voor allerlei huishoudelijke en verzorgende taken zijn inmiddels 'slimme' alternatieven. Een 'slim' huis staat vol met 'slimme' apparaten. 'Slim' en 'smart' zijn de mode. Daar doe je toch aan mee?!

Elk voordeel...
De op handen zijnde uitrol van het 5G-netwerk wordt dan ook juichend gepresenteerd: 5G wordt nòg sneller en kan véél meer data verzenden. En wat te denken van zelf-rijdende auto's en operaties die op afstand uitgevoerd kunnen worden? Voorstanders zeggen: "Slim, zo zal het leven efficiënter, gemakkelijker en ook leuker worden". Maar is dat wel zo?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_a3838a9104e37bc85e6cd48591dfa1236a44316d_avatar

pen icon

Cees Freeke

Likeability of3

Leugen van 2019: ‘AOW-leeftijd op 65 onbetaalbaar’

16 JUN 2019

IMF-topvrouw Christine Lagarde (zie foto) verraste ons van de week: Nederland moet buitensporig begrotingsoverschot uitgeven! NEDERLAND ZIT IN ZIJN SLAPPE WAS: ‘Nederland moet meer ‘in hoge kwaliteit investeren’.

Die slappe was hebben wij als volk opgebracht: (verstopte) belastingverhogingen en de regering schroomde niet om zelfs de belasting op boodschappen te verhogen!

Wat ik al had verwacht had: verhulde pogingen om geld van Nederland en Duitsland naar Frankrijk en Italië te transformeren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avatar

pen icon

Saskia Hupje

Likeability of6

Vrouwenvoetbal

15 JUN 2019

Ik ga nu tegen een heleboel feministische scheenbeschermers schoppen, maar soit, dat overleef ik wel … Althans in real life op social media gaat het me waarschijnlijk de kop kosten, maar dat is toch een schijnwereld, dus who cares!

Damesvoetbal, het is een hot topic dezer dagen met een WK in Frankrijk en de eeuwige discussie over het verschil tussen mannen- en vrouwensport. Ik heb vandaag een – misschien niet zo handige - tweet de wereld in geslingerd, dat de eerste helft van Nederland tegen Kameroen me niet kon boeien, maar dat er wel een paar interessante kapsels voorbijkwamen.

Tja, ik ben te tel kwijt, maar hoe vaak ik al opmerkingen heb gemaakt over de totaal in beton gemetselde coiffure van ene Ronaldo … geen idee, er kwam echter weinig kritiek op. De commentaren over hoe denigrerend mijn opmerking was, en vooral als vrouw, waren niet mals… of moet ik in dit verband zeggen 'waren niet voor de poes'.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_0d00d340f1933f055d8735f143f9f1d227524136_avataruser_94875fbbb7b5f310086e1228554acf1e0ddef6de_avataruser_0ba1cb40690009e3138ea86a30f655eee1ab8ce1_avatar

pen icon

Roderik Pompies

Likeability of6

En, hoe is met je vriend daarboven?

15 JUN 2019

Dat is wat ik verwacht wanneer ik tegen iemand vertel dat ik theologie studeer. De reactie hierop is dan een zelfingenomen lachje van mijn medemens, met een vleugje van intellectuele superioriteit, tezamen met de woorden zoals beschreven in de titel. Talloze keren heb ik dit scenario in mijn hoofd doorlopen, samen met een drukkend en benauwd gevoel op mijn borst en de vraag in mijn hersenen: 'Hoe moet ik hierop antwoorden?’

Dit was echter de verwachting toen ik begon aan mijn studie, de realiteit is heel anders. Veel mensen maken verbaasde gezichten, meestal omdat zij denken dat deze studie niet meer relevant is. Soms krijg ik zelfs een reactie met een verbaasde: 'He? Bestaat die studie nog?’
Wat volgt is meestal een standaardreeks aan vragen: 'Maar wat vind jij van religie? Maar God bestaat toch helemaal niet? Ach ga toch weg, jij als jonge vent gelooft daar toch helemaal niet in?’
Mijn antwoorden hierop zijn eigenlijk een reeks herhalingen: 'Hangt af van de mensen die de religie aanhangen’, 'Echt waar? Waarom bestaat God dan niet? Heb je bewijs dat God niet bestaat?’ en als laatste, 'Moet een theoloog dan in God geloven om theoloog te zijn?’

Wanneer iemand zegt dat hij of zij theologie studeert dan wordt, jammer genoeg, bijna altijd de student zelf in de schijnwerpers gezet. Laat dit nou net datgene zijn wat ik niet wil. Ik wil diepe vragen over het leven in de schijnwerpers zetten. Het is veel leuker om een gesprek te hebben over wat mensen motiveert in het leven, wat de betekenis is van tegenslagen in het leven en hoe zaken zoals de dood in het leven geplaatst (kunnen) worden. Natuurlijk komt, op een gegeven moment, ook de noodzaak om je eigen mening te geven omwille van het gesprek.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_c8bc8a57fbd4081a60e00069a5584679989f83e7_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avataruser_e98e9f59f1d07b7ea87c5faa4e45d7344ef55557_avatar

+3


pen icon

Marieke Vreeken

Likeability of5

Lieve meneer de schoonmaker

15 JUN 2019

Ik zag u toen mijn trein zachtjes het station uitreed. Daar in dat grote glazen kantoorgebouw, waar op deze dinsdagavond alle computers al uit waren en alle bureaus leeg, liep u nog met uw stofzuiger door de TL-verlichte gang. Het hele idee is vast dat u pas tevoorschijn komt wanneer iedereen al naar huis is, zodat de mannen in pak niet struikelen over uw stofzuigersnoer. Ik vraag me af of uw kantoorgenoten van uw bestaan af weten, of zij u ooit in de ogen gekeken hebben. Hebben zij u weleens de hand geschud of u een fijn weekend gewenst, voordat zij aan het eind van een lange, vermoeiende dag het gebouw uit spurtten richting kinderdagverblijf?

Het heeft bijna iets treurigs om u zo alleen door een gigantisch gebouw te zien dwalen, maar tegelijkertijd ook iets benijdenswaardigs. Misschien vindt u niets heerlijker dan uzelf een paar uur lang onder te dompelen in de stilte van een uitgestorven ruimte. Om langzaam één te worden met het gezoem van de stofzuiger en het geklots van de dweil. Uzelf afzettend tegen een wereld waarin onze ogen steeds langer gefixeerd zijn op computerschermen en onze billen op bureaustoelen. Misschien is deze baan uw vorm van rebellie tegen al die eerdere banen die uw spieren en uw levenslust deden verslappen.

Wellicht vond u in het ontsmetten van stoffige bureaus een onverwacht geschenk van zelfbeschikking en voldoening waar u al jaren naar op zoek was. Een baan waarin de resultaten van uw dagelijkse werk net zo helder en tastbaar zijn als uw eigen reflectie in de kraakschone toiletbril. Waarin uw harde werk ‘s avonds laat nog voelbaar is in de door het sop gerimpelde handen, waarmee u uw kinderen voor het slapengaan instopt. Ik hoop dat u zelf vervolgens ook voldaan uw bed in ploft, wetende dat u het leven van al die mensen die morgenvroeg een schoon kantoor binnenstappen positief heeft beïnvloed.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_fe31bf7ce7794ea961cbef13c04e0829e8f3e58d_avatar

pen icon

Reinier van der Veer

Papa

15 JUN 2019

als vader zijn een wedstrijd was
zou niemand jou verslaan
dan stond jij op het podium
elk jaar weer bovenaan

als vader zijn een leerschool was
dan was jij de decaan
dan gaf jij les in vader zijn
dat vak heb jij verstaan

als vader zijn een functie was
waarvoor je op gesprek moest gaan
dan gaf ik jou geen proeftijd
maar meteen een vaste baan

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Nieuws uit Regeringscampari

15 JUN 2019

Dat vraag ik u af. Of het goed is dat de reclameblokken bij de NPO verdwijnen, zoals Mediaminister Arie Slob aankondigt? De STER gaat kapot op het scherm, maar net als in de voorruit: Carglass repareert, Carglass vervangt. Want reclame gaat toch wel door; doelgroepen en markten moeten nu eenmaal bereikt worden. De NPO gaat nu over tot reclame blokken i.p.v. reclameblokken. Klinkt hetzelfde, is heel anders. Carglass repareert zijn medium wel en vervangt de NPO door de Commerciëlen.

Grote kans dat sluikreclame weer een uitdaging wordt voor adverteerders, want de perifere route is vaak rendabeler dan de centrale. De voetbalsponsoring van Heineken bijvoorbeeld is regelrechte reclame voor de 3e helft. Maar dan wel drinken met maten. De ontelbare Starbucks die Carrie Bradshaw zichtbaar in Seks & The City nuttigt hebben haar, en Starbucks, veel bucks opgeleverd. En het “foutje” van de koffiebeker in Game Of Thrones? Foutje? Of meesterzet? Miljoenen hebben het gezien of zelfs naar gezocht. Starbucks had miljarden awareness momentjes te pakken. En de discussies erover gaven het een duizelingwekkend carry-over effect mee. Of Carrie-over, zo je wilt.

Wat nu als NPO programma’s, verstoken van reclamegeld, ook worden beïnvloedt door sluikreclame? Dat een NPO programma als Boer Zoekt Vrouw daarvoor gebruikt wordt? Yvon Jaspers is recent vrijgepleit van sluikreclame van ForFamers Diervoeders. Wat nu als de volgende serie aftrapt met een politiek correcte, LGBTQRSUVWXYZ-vriendelijke, moderne boerenfamilie:
‘Hoi! We zijn hier in M APPLE, bij boeren Henk, Ton en ZARA. Henk en Ton hebben een relatie, maar het Spaanse nichtje van Henk, ZARA dus, zoekt een vrouw. We bellen aan. Ik hoor gemorrel. Ben jij dat Henk?’ ‘Nee ik BENETTON’. ‘O, hallo Ton, roep HENKES’. ‘Henk wil niet, hij heeft nukken’. ‘HEINEKEN?’. ‘Ja, altijd hetzelfde RIEDELtje’. O, nou, wie hebben we daar?’ ‘OLA, jij bent ZARA?’ ‘SISI’. ‘Nou en waar zijn dan ALDI koeien? In de wei?’ ‘HUAWEI?, neuh, die staan nog op stal. Morgen gaan ze de wei in. DASH leuk! Dat vinden ze FANTAstisch. Lekker HARD GRAS herkauwen en KLAVERBLAD. Ja dat MAGGI graag doen, die koeien en dat CALVÉ’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovelol
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_0e2f2664c6302903040c9eaa70b13bd84ba969a0_avataruser_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avatar

+1


pen icon

Magriet Hockelmann

Likeability of5

Ook met MS staat ze fier overeind

14 JUN 2019

Waar wij soms donkere wolken zien, ziet zij altijd de zon. Als de hele wereld ineen lijkt te storten, probeert zij hem stap voor stap (letterlijk) weer op te bouwen. Als de wereld om haar heen nacht lijkt te zijn, probeert ze te zoeken naar lichtpuntjes. Hoe klein ze soms ook lijken.

Al meer dan een decennia mogen wij haar onze vriendin noemen. We hebben alles samen meegemaakt. Overal maakten wij een feestje van, werden samen uit de klas gestuurd, gingen samen op vakantie, werden samen dronken, lachten en huilden samen, stonden naast, achter en bij elkaar. En maakten we alle fases naar volwassenheid samen door.

We kennen elkaar door en door. Hebben aan één blik en een half woord genoeg. Onze vriendschap is er altijd, in goede én slechte tijden. Zelfs als de Multiple Sclerose ons uit het veld probeert te slaan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_569c13ffba442ac6acb6b8dd17201a6b07876715_avatar