Terug naar de middeleeuwen

Laten we eens teruggaan in de tijd naar omstreeks het jaar 1400. De verdeling tussen arm en rijk was zeer aanwezig en de kinderen van de rijke gezinnen konden naar school of kregen thuisscholing. Zij leerden lezen en schrijven en werden voorbereid op de toekomst. De armere kinderen daarentegen waren kinderen van de arbeiders en gingen niet naar school, maar moesten hard werken en hielpen hun ouders op het platteland. Ze bleven analfabeet en hierdoor zag hun toekomst er minder rooskleurig voor ze uit. Door foute beslissingen in de politiek kunnen wij zeggen dat wij teruggaan in de tijd. Sociale stratificatie ten top.

Sinds 1 september 2015 is de basisbeurs omgezet in een studievoorschot. Deze studievoorschot is een lening van de overheid. Je krijgt van de overheid een voorschot van 378 euro wanneer je ouders gezamenlijk minder dan 46.000 euro bruto per jaar verdienen. Wanneer je niet genoeg hebt aan de 378 euro moet je lenen en dit bedrag moet je terug betalen. Het bedrag dat je hebt geleend moet terug worden betaald (wanneer je alleen gebruik hebt gemaakt van die 378 euro en je je opleiding binnen 10 jaar hebt gehaald hoef je niks terug te betalen, want dat word dan omgezet in een gift). Dus wanneer je denkt dat je grof geld kan gaan verdienen na je studie heb je het mis. Je moet toch echt je studie af moeten betalen. Eén lichtpuntje is misschien wel dat je er 30 jaar over mag doen om je schuld af te lossen. Ik zou zeggen: gebruik de volle 30 jaar want de overheid heeft je ermee opgescheept, nu mogen ze er ook op gaan wachten tot het terugbetaald is.

Kortom: wij, de schrijvers, denken dat rijkere gezinnen straks alleen weer goed opgeleide kinderen hebben, omdat zij hun studie kunnen financieren.