9 november 2017 om 15:39
Lezerscolumn van: alex van Velde
alex van Velde

Mens & Maatschappij

Verval treedt sneller in als het winter wordt

Deze column in de krant?
9

In een Zaanse krant stond een opvallend bericht. Het ging over het verdwijnen van de keuterboer op het platteland. De keuterboer werd als de redder van het natuurlandschap neergezet. Zonder de boer en zijn bewerkte akkers, zou het polderlandschap moerasland worden.

In het polderlandschap van Natuurmonumenten met koeien, vertrok de laatste boerenfamilie uit hun habitat. De boerderij, die het huis was voor spreeuwen, merels en zwaluwen verdween. Het verval komt sneller met het intreden van de winter.

Kortgeleden sprak ik hem nog, toen hij buiten in de zon op een bankje zat. Hij vertelde dat de zwaluwen waren verdwenen uit de stal. Dat kwam omdat de koeien verhuisd waren naar een moderne boerderij. Vervolgens verdwenen de zwaluwen als sneeuw voor de zon. Hij miste ze wel.
De geluiden, de dieren. “Koeien zijn heel intelligente dieren, weet u”. Zij bepaalden mijn levensritme. Dag en nacht. “Ik knuffelde zelfs met ze. Beetje gek, misschien. Maar zo ben ik. Ik ben nooit getrouwd geweest, weet u “. “Geen tijd voor gehad. Maar ik mis het niet, want ik weet niet wat het is, weet u.”

En nu heb ik niets meer. Ja, alleen mijn broer. Maar die is veranderd. Het gebeurde van de ene op de andere dag. Volgende maand gaat hij naar een verpleeghuis. Het zal wel wennen worden, maar het is beter, weet u. Verval treedt sneller in als het winter wordt.

Ik moest denken hoe snel verval kan intreden. Zoals bij Kevin Spacey. Eerst superster. De Topacteur uit de serie House of cards. De Keyser Soze uit de film Usual Suspects. De alom geroemde Hollywood acteur. Die ook leuk bijverdiende op semimars voor het bedrijfsleven. Kijk eens naar Storytelling op you tube. https://www.youtube.com/watch?v=hjECRidq8Ys /.

Hij zou dit najaar spreken op een seminar van de ING in Nederland, maar sinds zijn -Coming Out-Day-is hij niet meer welkom. Met het intreden van de winter, komt het verval. En het kwam sneller dan verwacht.

In zijn speech op een seminar in mei 2014 maakte Spacey de vergelijking tussen het bedrijfsleven en de voedselketen. Dat deed hij in zijn rol van “Frank Underwood”, zijn eigen karakter uit de serie House of Cards. Het is beter om jager dan prooi te zijn ; beter dader dan slachtoffer; “hunt or be hunted “.

Maar in november 2017 zijn de rollen omgekeerd. De dader is slachtoffer geworden. Het verval is sneller ingetreden want de winter is nog niet eens begonnen.

9