Tijger in de tank

alex van Velde 18 sep 2017

Tijger in de tank

Esso was in 1964 de reclameslogan gestart : stop een tijger in de tank. Ik moest eraan denken toen ik van de campagne hoorde over de bedreigde diersoorten. De campagne van het Wereld Natuur Fonds.
De tijger werd ondermeer gebombadeerd als bedreigd dier. Net als de Panda. Maar bedreigd door wie ? Door de mens natuurlijk. Door het stropen van de illegale jagers. En doordat het natuurlijk leefgebied van de tijger afneemt.

In 1964 zag de wereld er heel anders uit. Er leefden nog panda’s in China en tijgers in India. Hun leefgebied was groter dan vandaag. Daarom deel ik de zorgen van het WNF.
En ga ik meedoen aan de actie van het WNF om het aantal tijgers te verdubbelen in 2022. Nu in 2017 zijn er ongeveer 3.900 over. Dat is veel te weinig.

In 1967 zat ik op de achterbank van de fiat. De eerste tweedehandse auto van ons gezin.Voor een zacht prijsje door mijn vader overgekocht van een zakenrelatie .
Met volle koffers op het dak en op de achterbank vertrokken wij voor onze eerste buitenlandse vakantie naar Italië.

Wij reden door de Gotthardpass naar Noord Italië, waar onze eindbestemming was bij het Gardameer. Ik voelde me altijd veilig in de auto, hoewel mijn vader nog een beginnende chauffeur was en mijn moeder angstige boodschappen uitzond over de tegenliggers.

Mijn vader was trots op zijn auto. Behendig reed hij in het drukke verkeer van de Italiaanse steden. Soms werd de handrem getest op een steile oprit. En soms verdwaalden wij op weg naar een katholiek kerkje. Maar dat deed er niet toe.

Zelfs werden wij een keer bedreigd door jongens op brommers, die ons te langzaam vonden rijden. Mijn zus op de achterbank in haar witte jurkje werd toe gejoeld door Italiaanse macho’s. Ik vond dit , als kind van 10 jaar, behoorlijk intimiderend. Maar toch voelde ik me nooit bedreigd. En ik merkte ook dat mijn zus het wel leuk vond.

Ik wist als wij echt bedreigd werden, we beschermd zouden worden door de tijger. De tijger uit onze tank. Die was er altijd om ons te beschermen als de nood aan de man kwam.

Dus vind ik het logisch dat ik vandaag de Tijger ga beschermen. De tijger die mij altijd vergezelde op mijn reizen naar het buitenland.

Ik heb al geld gedoneerd. En ik ga hardlopen om aandacht te geven. U kunt mij sponsoren voor mijn actie.

Op 15 oktober wil ik in Amsterdam 8 kilometer hardlopen binnen 48 minuten. Daarom vraag ik aan u, kom net als ik in actie.

Kijk voor meer info op de website : https://kominactie.wnf.nl/