17 juni 2017 om 22:04
Aldo Olijrhook

Actueel

Evolutie of turbolutie?

Deze column in de krant?
24

Wij hebben er miljoenen, zo niet miljarden, jaren de tijd voor genomen om te evalueren tot wat we nu zijn.
Echter, vraag aan ieder willekeurig iemand hoe het met hem/haar gaat en je krijgt steevast hetzelfde antwoord: druk!
De tijd die we genomen hebben om recht te gaan lopen, hebben we ingeruild om te rennen tegen de klok. De natuur, onze oorspronkelijke habitat, wordt met een moordend tempo opgeslokt door de urbanisatie. De tijd van jagen, zoeken naar eten en overpeinzen ligt ver achter ons.
Er zijn kerken ontstaan die vertellen hoe het zit met God, de scholen leren ons de regels en de wet wordt gemaakt door de wetmakers.
Nadenken is niet meer nodig, we hoeven alleen maar te volgen.
We hebben te maken gehad met grote oorlogen waar de hele wereld in meegezogen werd. Dit heeft nogal veel tijd en geld gekost, vooral van die eerste hebben we niet veel meer, dat we iets hebben uitgevonden wat sneller en efficiënter is. De digitalisering heeft zijn intrede gedaan en hup, nu hebben de machthebbers de hele wereld binnen hun bereik.
Cyberoorlogen zijn opeens een hot topic!
Mensen kunnen met één druk op de knop 24/7 gebombardeerd worden met informatie. Meningen, beelden, nieuws, waarheden en leugens worden in een stortvloed uitgestrooid over de mensheid.
Omdat wij onze tijd schaars achten, wordt er te weinig nagedacht en te veel aangenomen als waarheid.
Waar je vroeger werd bestempeld als lui, wanneer je niet de tijd nam om na te denken, word je nu als lui en vaag bestempeld als je die tijd wel neemt.
Nu is de norm: nadenken doe je maar in je vrije tijd. Maar ja, die is schaars. Niet waar?
Van evolutie naar turbolutie, met alle gevolgen van dien.
Waar heeft dit toe geleid?
In Nederland zijn een miljoen mensen aan de antidepressiva, hebben we emotionele als fysieke stress die leidt tot ontstekingen wat weer zorgt voor een verbinding tussen verschillende cellen die kanker kunnen veroorzaken (resultaat onderzoek Yale), zijn we eenzaam, hebben we burn outs, leiden we aan slapeloosheid en onze voedselproductie is verre van gezond.
Evolutie kost gewoon tijd en het manipuleren ervan onze gezondheid. Wellicht dat we moeten komen tot het punt dat we gaan toegeven dat de wereld sneller veranderd dan wij aankunnen.
Want, zei Ludwig Wittgenstein: Wie zijn tijd alleen maar vooruit is, wordt eens door haar ingehaald.
Hoe ik dat weet? Gewoon, snel gezocht op Google.

24