Fidget Spinner

Aileen Slot 22 mei 2017

Klein speelgoedje, grote impact. De Fidget Spinner. Het ding veroorzaakt winkeloorlogen, schooldilemma’s en verslavingen. Is het raar als ik zeg dat ik de ophef over de trend – op zijn zachts gezegd – lichtelijk overdreven vind? Ik denk het niet. De dood van de Fidget Spinner is nabij.

Voor iedereen die de afgelopen weken onder een steen heeft gelegen even wat uitleg over de Fidget Spinner. Het is een speeltje dat je tussen duim en wijsvinger kunt laten draaien door een zetje te geven aan één van de drie uitstekende zijdes. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten en zelfs verkrijgbaar met LED-verlichting. Dit spel klinkt onschuldig, maar dat is het dus absoluut niet.

Laat ik eerder genoemde gevolgen even toelichten. De winkeloorlogen beginnen doordat vrijwel elke winkel de Fidget Spinner verkoopt. Speelgoedwinkels zijn het hier niet mee eens, want wat moet een snoepwinkel met een speelgoedartikel in de schappen? Daar gaat de winst. In een speelgoedwinkel in Groningen hebben ze gelukkig geen last van de concurrentie. Daar is namelijk een speciale Spinner-medewerker ingeschakeld vanwege ongelofelijke drukte. Die houdt zich enkel bezig met de draaiende schijven. Lijkt me wel uniek om die baan op je cv te hebben. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je daar natuurlijk lekker mee opscheppen. ,,Ik ben de enige persoon op aarde die deze functie heeft gehad.’’

De schooldilemma’s gaan nog dieper. Kinderen zouden afgeleid raken door hun spinners in de les te gebruiken. Toch wel opmerkelijk, want het spelletje bestaat al jaren en is oorspronkelijk bedoeld om kinderen met een concentratieprobleem te helpen met stilzitten in de les. Ik vind het maar knap, want toen ik het ding vandaag voor het eerst probeerde werd ik allesbehalve relaxed. Toch geef ik toe dat het knap verslavend is om aan het ‘rad’ te draaien. Zelfs de hond van mijn vriend kan dat beamen. Die wordt namelijk gek als de spinner in zijn buurt is. Het liefst zou hij het ding opvreten. Waarschijnlijk is dat niet verstandig om te doen, want in Amerika is er een meisje bijna gestikt in haar spinner.

Laten we nu eerlijk zijn, waarom al die ophef? De hype die nu zo populair is als het achterwerk van Pipa Middleton zal langzaam uitsterven. Net als Angry Bird, Pokémon GO, chockers en chiazaad. Over een paar weken kijkt zelfs de hond er niet meer naar om.