V.V. Bethlehem

Floyd Bonder 13 apr 2025

De strak geklede Napolitaanse ober zegt „bene“, waaruit ik opmaak dat m’n ontbijt eraan komt. Terwijl hij zich omdraait, suist er een babyblauwe scooter voorbij. Net voordat het voertuig, met overduidelijke referenties aan de clubkleur van voetbalteam SSC Napoli, de hoek om schiet, spot ik op de rug van z’n jasje de sympathieke krullenkop van Diego Armando Maradona.

In Napels is zijn afbeelding ‘gebruikelijke usance’. Dit omdat de Argentijnse voetballer het voor elkaar wist te krijgen: Napoli werd in 1987 dankzij hem voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen.

En zo – en passant – stak de nummer tien van het elftal een dikke middelvinger op naar ‘dat verdraaide Noord-Italië’.

Bewoners uit steden als Milaan en Rome geven dikwijls af op de zuidelijke stad, omdat Napolitanen ‘geen belasting betalen en vooral in de zon zitten’. Europa in het klein.

Halfgod

De sensatie om eindelijk even los te breken van deze kleineringen, moet in Napels reusachtig geweest zijn. Bijna veertig jaar na dato is Maradona nog steeds op zowat iedere straathoek zichtbaar. Dikwijls afgebeeld op een manier die veel weg heeft van een halfgod.

Terwijl de ober mijn cappuccino op tafel zet, open ik de Gazzetta dello Sport. Ook vandaag is Pluisje actueel – zijn medisch team moet zich deze week namelijk verantwoorden in de rechtbank. Don Diego, inmiddels zwaar en verslaafd aan cocaïne, is volgens de aanklagers „te vroeg gestorven”.

Afscheid nemen blijft lastig.

Nu zijn dood onderwerp van gesprek is, schiet mij de vraag te binnen: wat zal er over duizend jaar overleven?

Doelpuntenmaker Diego of Messias Maradona?

Kroegpraat

Zullen de kleine Napolitaantjes van nu over een paar decennia hun kinderen vertellen over z’n legendarische linkerbeen, óf zullen ze zeggen dat D10S (dios) de verlosser was van noordelijke onderdrukking?

Ontstaan mythische figuren niet juist dán, wanneer de werkelijkheid vervaagt tot kroegpraat?

En waar stopt het dan?

Misschien maakte de plaatselijke middenvoor van v.v. Bethlehem vroeger ook wel veel furore.

Volgens mij was Jezus een spits.

Waarschijnlijk een hele goede.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties