ChristenUnie, ‘redders’ in nood of verzuipende idealen?

Shiva de Winter 27 sep 2023

Ah, daar is hij weer, het maatschappelijk debat. De ene politieke uitspraak is nog niet koud of de volgende wordt al weer de wereld in geslingerd. En zoals altijd, als je dieper duikt in de retoriek, begint het water toch wat troebel te worden. Nu de ChristenUnie! Een minimumloon van 18 euro per uur. Klinkt nobel, toch? Echter, laten we eens de diepte in duiken…

De politieke arena voelt tegenwoordig als een zwembad waar iedereen probeert de mooiste salto te maken. „Kijk mij eens! Een hoger minimumloon om de armoede te bestrijden.” GroenLinks, PvdA en SP, dachten al flink te scoren met een voorgesteld minimumloon van 16 euro. Maar nee, daar kwam de ChristenUnie: „Hold my Bible, wij gaan voor de 18 euro!” Waarom? Omdat een commissie ergens bepaalde dat het kon? Omdat het CPB het zegt? Tja, met zulke vrienden heb je geen rekenmeesters meer nodig.

Nu even serieus. Zwemles. In het waterrijke Nederland is dat van levensbelang. Maar het wordt steeds duurder. Na alle crisissen die we hebben gehad, hebben commerciële zwemscholen de prijzen verhoogd om het hoofd boven water te houden. Een prijsstijging van 20 tot 30 procent in de afgelopen jaren is geen kinderspel. En wat denk je dat er gebeurt als je de loonkosten verder verhoogt met het voorgestelde minimumloon? Precies, dat wordt een bommetje onder de zwemveiligheid.

Mevrouw Mirjam Bikker doet natuurlijk haar best om het allemaal uit te leggen. Maar tussen de technische verhalen door blijft de essentie hetzelfde: zwemles wordt onbetaalbaar. Zeker voor de commerciële scholen zonder subsidies. Met een stijging van ruim 30 procent zullen veel ouders zich twee keer bedenken voordat ze hun kinderen op zwemles doen. En wie is daar de dupe van? Juist, de kinderen.

Dus ja, terwijl de ChristenUnie beweert voor de samenleving op te komen, lijken ze toch een duikplank te missen. Ze zetten de zwemveiligheid op het spel voor een nobel klinkende belofte. Het wordt tijd dat onze politici zich niet alleen door berekeningen laten leiden, maar ook door het echte maatschappelijke effect. Laten we hopen dat ze snel boven water komen en de realiteit onder ogen zien.

Dus ChristenUnie en consorten, doe even die zwembandjes af en kijk naar de echte impact van je voorstellen. Voordat onze zwemveiligheid echt kopje onder gaat.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.